Η Κύπρος παράγει κατά μέσο όρο περίπου 9,7 εκατ. λίτρα κρασιού τον χρόνο, ωστόσο, μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό εξάγεται. Αυτό εξάλλου είναι και ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί σήμερα (23/4) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ώστε να εντοπιστούν οι λόγοι που επηρεάζουν διαχρονικά τόσο την παραγωγή, όσο και την προμήθεια του κυπριακού κρασιού. (upd: Διαβάστε εδώ τι ειπώθηκε στην Κοιν. Επιτροπή)
Μιλώντας στην Brief o Προϊστάμενος του Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας του Τμήματος Γεωργίας, Γεώργιος Νεοφύτου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Κύπρο λειτουργούν περίπου 80 οινοποιεία τα οποία παράγουν γύρω στα 9,7 εκατ. λίτρα κρασιού, με το συντριπτικό ποσοστό παραγωγής να καταναλώνεται στην Κύπρο, αφού όπως εκτιμάται οι εξαγωγές δεν ξεπερνούν τα 500.000 λίτρα τον χρόνο.
Σε Λεμεσό και Πάφο οι μεγαλύτερες αμπελουργικές εκτάσεις
Οι μεγαλύτερες αμπελουργικές εκτάσεις στην Κύπρο -όπως αναφέρει ο κ. Νεοφύτου- βρίσκονται σε περιοχές της Λεμεσού (45%) και Πάφου (43%). Ακολουθεί η Λευκωσία με 11% και η Λάρνακα με μόλις 1%.
Ειδικότερα, βάσει των επίσημων καταγραφών οι αμπελώνες παραγωγής στην Κύπρο φτάνουν τα 70.000 δεκάρια, ενώ περίπου το 70% αυτών των εκτάσεων καταλαμβάνουν μόνο 3 ποικιλίες. Το Ξυνιστέρι, το Ντόπιο Μαύρο και η Σουλτανίνα.
Να σημειωθεί πως από όλες τις ποικιλίες οινοπαραγωγής κάποιο ποσοστό των σταφυλιών χρησιμοποιείται όχι μόνο για οινοπαραγωγή αλλά και για πώληση και ενώ η συντριπτική ποσότητα από τα 28.000 δεκάρια που καλλιεργούνται με την ποικιλία του ντόπιου μαύρου, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζιβανίας που φτάνει περίπου τα 700.000 λίτρα τον χρόνο.
40 οι ποικιλίες οινοπαραγωγής – 9 οι ντόπιες
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην Κύπρο καλλιεργούνται 40 ποικιλίες οινοπαραγωγής, με τις δημοφιλέστερες – όπως αναφέραμε και πιο πάνω - να είναι το Ξυνιστέρι, το Ντόπιο Μαύρο και η Σουλτανίνα και ενώ στην Κύπρο παρατηρούνται 9 ντόπιες ποικιλίες.
Πρόκειται για το «Ξυνιστέρι», το «Ντόπιο Μαύρο», το «Σπούρτικο», η «Βασίλισσα», το «Μαραθεύτικο», το «Γιαννούδη», η «Μοροκανέλλα», η «Κανέλλα» και το «Όφθαλμο».
Να σημειωθεί πως η Κουμανταρία παράγεται είτε από το ξυνιστέρι, είτε από το ντόπιο μαύρο, είτε σε συνδυασμό των δύο ποικιλιών.
Περίπου 16 εκατ. λίτρα τον χρόνο η κατανάλωση οίνου στην Κύπρο
Τώρα, όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού στην Κύπρο αυτή εκτιμάται στα 16 εκατ. λίτρα τον χρόνο κατά μέσο όρο.
Με τη μισή κατανάλωση, περίπου 56%, να αφορά κυπριακό οίνο, 41% από κρασιά από την ΕΕ και 3% από εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Χαράλαμπος Ζάκος