11 θέσεις «σκαρφάλωσε» η Κύπρος στην Ανταγωνιστικότητα (ranking)

Στη δημοσιότητα η ετήσια παγκόσμια κατάταξη για το 2020 από το IMD της Λωζάνης

Έντεκα θέσεις ανέβηκε η Κύπρος στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη 63 χωρών που γίνεται από το Institute for Management Development (IMD), μια σχολή επιχειρήσεων που εδρεύει στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Η Κύπρος βρέθηκε για το 2020 στην 30η θέση από την 41η που ήταν το 2019. Βελτίωση στην κατάταξη είχαν και Ελλάδα και Τουρκία με την πρώτη να βρίσκεται στην 49η θέση για το 2020 (58η το 2019) ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 46η θέση για φέτος σε αντίθεση με την 51η θέση που βρισκόταν το 2019. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κύπρος είχε την μεγαλύτερη βελτίωση από το σύνολο των 63 χωρών που παρακολουθεί το IMD αφού είναι η μόνη χώρα που σκαρφάλωσε 11 θέσεις πιο πάνω απ’ ότι πέρσι. 

Την μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Ινδονησία και Καζακστάν οι οποίες απώλεσαν 9 θέσεις από το 2019 ενώ επίσης τεράστια πτώση είχαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες από την 3η θέση στην ανταγωνιστικότητα που βρίσκονταν το 2019, για το 2020 βρέθηκαν στην 10η θέση.  

Η κατάταξη που γίνεται από το IMD, η οποία ξεκίνησε το 1989, αξιολογεί 63 οικονομίες σε πάρα πολλούς δείκτες όπως: ένας συνδυασμός καταγεγραμμένων δεδομένων για την απασχόληση, το κόστος διαβίωσης και τις κυβερνητικές δαπάνες και δεδομένα που βασίζονται σε έρευνες διεθνών στελεχών επιχειρήσεων για θέματα όπως η πολιτική σταθερότητα και η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.


Η πτώση των ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ υποχώρησαν περαιτέρω στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών παγκόσμιων οικονομιών, παρασυρμένη από το βάρος των εμπορικών πολέμων του Προέδρου Donald Trump» γράφουν οι Michelle Jamrisko και Eric Martin σε σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο τιτλοφορεί το θέμα «ΗΠΑ: Κατρακυλούν στη 10η θέση στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας»

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: Αφού έχασαν την πρώτη θέση από τη Σιγκαπούρη το 2018, οι ΗΠΑ έπεσαν περαιτέρω στη λίστα στη 10η θέση από την τρίτη στην οποία βρίσκονταν, σύμφωνα με μια ετήσια κατάταξη από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαχείρισης, μια σχολή επιχειρήσεων που εδρεύει στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η Σιγκαπούρη ήταν η πιο ανταγωνιστική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ακολουθούμενη από τη Δανία και την Ελβετία.

Το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, έναν παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα και των δύο χωρών. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έπεσε έξι θέσεις και βρίσκεται στο νούμερο 20 στην κατάταξη του IMD.

"Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν βλάψει τόσο την οικονομία της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, αντιστρέφοντας τις θετικές τους πορείες ανάπτυξης", ανέφερε το IMD.

Η έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2019 έδειξε επίσης ότι η Σιγκαπούρη νίκησε τις ΗΠΑ, οι οποίες μετακόμισαν στη δεύτερη θέση καθώς μειώθηκε το άνοιγμα των αγορών.  


Οι πέντε πρώτοι 
Οι πέντε πρώτες χώρες, Σιγκαπούρη, Δανία, Ελβετία, Ολλανδία και Χονγκ Κονγκ, δείχνουν τη δύναμη μικρότερων οικονομιών στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κινδύνων, ανέφερε το IMD.

"Το όφελος των μικρών οικονομιών στην τρέχουσα κρίση προέρχεται από την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν μία πανδημία και από την οικονομική ανταγωνιστικότητά τους", ανέφερε σε δήλωσή του ο Arturo Bris, Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD. «Εν μέρει, αυτά μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι είναι εύκολο να βρεθεί κοινωνική συναίνεση».

Η Σιγκαπούρη κέρδισε την πρώτη θέση λόγω του ισχυρού εμπορίου και των επενδύσεών της και της ισχυρής υποδομής της στην εκπαίδευση και στην τεχνολογία, ανέφερε το IMD.   

Ο οικονομικός της αντίπαλος, το Χονγκ Κονγκ, έπεσε τρεις θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται στο νούμερο 5 λόγω και της κοινωνικής αναταραχής και οικονομικής ύφεσης που προηγήθηκε του ιού.


Κατά Ήπειρο 
Κατά περιφέρεια, η Ευρώπη εξασφάλισε μια ισχυρή εμφάνιση με τις μισές από τις δέκα κορυφαίες οικονομίες να προέρχονται από αυτήν. Η Δανία κατατάγηκε δεύτερη βασιζόμενη σε ισχυρή οικονομία, αγορά εργασίας, συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και διεθνείς επενδύσεις, παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα. Η Ελβετία κατατάγηκε στην τρίτη θέση βασιζόμενη στο διεθνές εμπόριο, την επιστημονική υποδομή και τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε τέσσερις θέσεις και κατατάγηκε στη 19η θέση, γεγονός που όπως αναφέρει το IMD θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το Brexit δημιούργησε την αντίληψη για ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Ο Καναδάς ανέβηκε στην 8η θέση από την 13η.

Οι οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού ήταν πιο αδύναμες απ’ ότι συνήθως, με τις περισσότερες να υποχωρούν από τις βαθμολογίες του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης τεσσάρων θέσεων για την Ιαπωνία, η οποία κατατάγηκε στην 34η θέση και την ολίσθηση της Ινδονησίας κατά οκτώ θέσεις, η οποία κατατάγηκε στην 40ή θέση. Η Ινδία παρέμεινε στην 43η θέση.

Οι οικονομίες σε όλη τη Μέση Ανατολή ζορίστηκαν από το βάρος της κρίσης στην τιμή του πετρελαίου, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πέφτουν τέσσερις θέσεις και να καταταγούν στην 9η θέση.

Ακολουθεί ο πίνακας με την συνολική κατάταξη: 

Brief / Με πληροφορίες Bloomberg