15.784 άτομα δικαιούνται έκπτωση στο ρεύμα αλλά δεν το ξέρουν

Οι εκπτώσεις που ισχύουν για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι -20%, -10% και -14% όμως οι μισοί δικαιούχοι δεν τις αιτήθηκαν

34.000 πολίτες είναι δικαιούχοι των εκπτώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο μόνο οι 18.216 έχουν αιτηθεί, δηλαδή μόνο το 53% είναι ενταγμένοι και παίρνουν την έκπτωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, με 15.784 καταναλωτές είτε να μην το γνωρίζουν, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο να μην έχουν προχωρήσει με την απαραίτητη αίτηση

Τι εκπτώσεις ισχύουν 

ΟΙ 34.000 πολίτες δικαιούνται έκπτωση 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής της Αρχής. Επιπλέον, 10% μείωση για όλους στο τελικό τιμολόγιο για τις δύο διμηνίες  Νοεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 – απόφαση που πάρθηκε μετά τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και με κόστος €56 εκατομμύρια ευρώ για την ΑΗΚ -, αλλά και 14% μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τιμολόγια της ΑΗΚ μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού που θα ισχύει για ένα εξάμηνο. 

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως χθες (8/11) η ΟΕΒ με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη ζήτησε όπως το 5% στο ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (από το 19% που ισχύει σήμερα, να πέσει στο 5%) να ισχύει για όλες τις ομάδες του πληθυσμού. 

Τι γίνεται με αυτούς που είναι δικαιούχοι και δεν έκαναν αίτηση

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι μια απλή αίτηση. Η ΑΗΚ έχει την λίστα με τους δικαιούχους όπως αυτή αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας κάθε μήνα. Όποιος δικαιούχος κάνει την σχετική αίτηση στα γραφεία της ΑΗΚ, αυτομάτως λαμβάνει το 20% στον λογαριασμό. Το μόνο που κάνει η ΑΗΚ είναι να ελέγξει εάν η ταυτότητα του αιτητή είναι μέσα στην λίστα που στέλνει το Υπουργείο Εργασίας. Η ΑΗΚ δεν κάνει κανένα άλλο έλεγχο για περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του αιτητή.

Δικαιούχος και χωρίς το όνομα σου στον λογαριασμό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιος είναι δικαιούχος ακόμα και εάν δεν έχει λογαριασμό της ΑΗΚ στο όνομα του, μένει δηλαδή με την οικογένεια ή συγγενείς του. Σε τέτοια περίπτωση πάλι δικαιούται την έκπτωση για το σπίτι όπου διαμένουν. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δηλαδή που είναι στο όνομα του ο λογαριασμός, μπορεί να κάνει αίτηση για έκπτωση εάν κάποιος που διαμένει στο σπίτι του είναι δικαιούχος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΑΗΚ.

Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ειδικής αυτής διατίμησης λοιπόν, είναι κάθε μία από τις πιο κάτω κατηγορίες πελατών νοουμένου ότι είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία:

  •  Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
  •  Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
 
1749