2021: Χρονιά – ορόσημο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο

«Κλειδί» η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών μέχρι το τέλος του 2020 - Προς αναδιάρθρωση ή «κόκκινο» δάνειο
  • Προσοχή στην ενίσχυση του ισολογισμού και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Νέα χρονιά - ορόσημο θα είναι για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο το 2021, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ενώπιον του μια πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τις «πληγές» που αφήνει πίσω του ο COVID – 19 στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. 

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι οι τράπεζες θεωρούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, ίσως και νωρίτερα, θα μπορούν να έχουν μια καλύτερη και εγκυρότερη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και κυρίως των δανειοληπτών τους. Αυτή τη στιγμή, και εν μέσω προβλέψεων, εκτιμήσεων ακόμη και εικασιών για τον Χειμώνα που έρχεται, δεν είναι σε θέση να προκρίνουν με απόλυτη ασφάλεια τις επιπτώσεις που θα δεχθούν στους ισολογισμούς τους, παρόλο που εργάζονται πυρετωδώς σε συγκεκριμένα σενάρια.

Κομβικό σημείο είναι η οικονομική κατάσταση τού ενός εκάστου δανειολήπτη, τόσο εκείνων που ζήτησαν αναστολή των δόσεων τους μέχρι το τέλος του χρόνου όσο και εκείνων που δεν αιτήθηκαν αναστολής αλλά πιθανότατα να έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους.

>>> Διαβάστε ακόμη: €1,1 δις έριξαν στο παζάρι BOC και Ελληνική το α’ 6μηνο του 2020 <<<

Η κατάσταση των δανειοληπτών
Το «κλειδί» που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι «Πώς και πόσο επηρεάζεται ο κάθε δανειολήπτης από την πανδημία και πώς θα επηρεαστεί τους προσεχείς μήνες σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης;», «Ποια θα είναι η οικονομική τους κατάσταση με τη νέα χρονιά;». Τα δυο ερωτήματα είναι συνυφασμένα και με τις κυβερνητικές αποφάσεις για μη παράταση των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με ορισμένες εξαιρέσεις, και πιθανές απολύσεις προσωπικού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ότι τερματίζεται η αναστολή των δόσεων για αποπληρωμή των δανείων προκαλούν λιγότερο πονοκεφάλους στους τραπεζίτες αλλά από την άλλη αυξάνουν τις ανησυχίες των δανειοληπτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι τελευταίοι θα κληθούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις για να μην κινδυνεύσουν να κατηγοριοποιηθούν τα δάνειά τους ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βέβαια, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος για αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι και «σκοτώνουν» κάθε προσπάθεια για μείωση των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η εφαρμογή του μορατόριουμ στην πληρωμή δόσεων κεφαλαίου και τόκων, σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΑΤ, κρίθηκε ως σημαντική παρέμβαση των Εποπτών ώστε η αναστολή πληρωμών να μην θεωρηθεί ως αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων από μέρους των δανειοληπτών. «Σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωναν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, «θα απαιτείτο να μειωθεί η αξίας του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων πράγμα που ερμηνεύεται ως αύξηση των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων και αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Πάντως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, παρακολουθούν τις επιπτώσεις του ιού COVID-19 στην οικονομία και θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αβέβαιη σε σχέση με το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού, το οποίο δεν αποκλείεται λόγω της καθυστέρησης της ανακάλυψης και διάθεσης ασφαλούς εμβολίου. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ενίσχυση ισολογισμών
Η προσοχή των τραπεζών εστιάζεται τώρα στην ενίσχυση των ισολογισμών τους και στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους καθώς και της αποδοτικότητάς τους, στη διατήρηση μιας καλής κεφαλαιακής θέσης, παράλληλα με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του περιορισμού της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Όπως πληροφορείται η Brief, oι τράπεζες περνούν από «κόσκινο» την πιστοληπτική ικανότητα όλων των πελατών υπό αναστολή καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων, με προτεραιότητα τους πελάτες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία μέσω στοχευμένου δανεισμού σε επιλεγμένους τομείς λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ κινδύνου των δανειοληπτών τους.

Χρύσω Αντωνιάδου