2021:Χρονιά να επενδύσω σε ακίνητα & να αγοράσω σπίτι/διαμέρισμα;

Τι δηλώνουν στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων & ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε ο τομέας των ακινήτων το 2020, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάργησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, με τις συνολικές πωλήσεις να καταγράφουν μείωση της τάξεως του 23%.

Οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων αναμένεται πως θα συνεχιστούν και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, αλλά στην πορεία και όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αναμένεται πως θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Θα ‘ναι, όμως, το 2021 χρονιά για να επενδύσουμε σε ακίνητα ή για να αγοράσουμε σπίτι ή διαμέρισμα; Οι τιμές για αγορά ή ενοικίαση οικίας ή διαμερίσματος θα μειωθούν ή θα αυξηθούν; Γενικά, ποιες είναι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων την φετινή χρονιά;

Προς απάντηση των πιο πάνω ερωτημάτων, η Brief ζήτησε, έλαβε και καταγράφει τις απόψεις του Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργου Μουσκίδη, καθώς και του Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Κυριάκου Ταλατίνη.

>>> Διαβάστε ακόμη: Διαμερίσματα και κατοικίες προς πώληση - Από αύριο στο σφυρί <<<

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές με κάποιες αυξομειώσεις
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ και κάνοντας μία ανασκόπηση της περσινής χρονιάς για τον τομέα των ακινήτων, ανέφερε πως το 2020 το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο τομέας ήταν από τους ξένους επενδυτές, αφού η μείωση στις πωλήσεις άγγιξε το 40%, περίπου, σε αντίθεση με τους Κύπριους αγοραστές όπου η μείωση ήταν κοντά στο 25%.

Σε σχέση με τις προοπτικές του τομέα τη φετινή χρονιά, ο κ. Μουσκίδης εκτίμησε πως «η ψυχολογία των αγοραστών πιστεύω θα αλλάξει σχετικά σύντομα, προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, όταν ήδη θα εγκριθούν τα πλείστα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και θα αρχίσει να εμβολιάζεται ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρώτο εξάμηνο αναμένεται πως οι πωλήσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένουμε ότι θα αρχίσει η σταδιακή αύξηση των πωλήσεων κι ειδικά από αυτούς που είχαν αναβάλει την αγορά ακινήτου κατά τη διάρκεια του 2020».

Όσον αφορά τις τιμές, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε πως αυτές έχουν ήδη μειωθεί στα λεγόμενα μη αναγκαία ακίνητα, δηλαδή τα επενδυτικά ακίνητα. Την ίδια ώρα, συνέχισε, «οι τιμές διαμερισμάτων και κατοικιών διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική πτώση σε άλλα ακίνητα όπως τα γεωργικά χωράφια και κάποια επενδυτικά ακίνητα ή και εμπορικά και βιομηχανικά οικόπεδα». 

«Πιστεύουμε οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2020 με κάποιες αυξομειώσεις, ενώ η προσφορά των ακινήτων θα μεγαλώσει γιατί αρκετά κτίρια που κτίζονται θα ολοκληρωθούν. Όμως, η αυξημένη προσφορά θα συναντηθεί με την αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει κι είναι γι’ αυτό που αναμένουμε πως οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κατά κύριο λόγο. Συνεπώς, δεν αναμένουμε ούτε μεγάλες αυξήσεις αλλά ούτε και μεγάλες μειώσεις στις τιμές», εξήγησε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο κατά πόσον συμφέρει σε κάποιο να αγοράσει ή να ενοικιάσει σπίτι ή διαμέρισμα ο κ. Μουσκίδης είπε πως, «αν πάμε με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και ο δανεισμός θα διατηρηθεί με τους σημερινούς όρους και προϋποθέσεις, θα έλεγα ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι γιατί κάποιος να θέλει να αποκτήσει διαμέρισμα ή σπίτι παρά να ενοικιάσει, νοουμένου ότι και οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν ένα σημαντικό ποσοστό του ποσού που απαιτείται για την αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας. Κι αυτό γιατί είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πολιτών που διαθέτουν σήμερα χρήματα για να αγοράσουν κατοικία ή διαμέρισμα χωρίς δανεισμό από τις τράπεζες», επεσήμανε.

«Με βάση τα πιο πάνω, το εάν είναι το 2021 χρονιά για να επενδύσει σε ακίνητο ή για να αγοράσει σπίτι ή διαμέρισμα, θα εξαρτηθεί από τα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα», κατέληξε.

Τα πάντα εξαρτώνται από τα προσωπικά δεδομένα του καθενός
Από την πλευρά του ο Προέδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Κυριάκος Ταλατίνης, δήλωσε στην Brief πως «αν κάποιος θα πρέπει να αγοράσει σπίτι ή διαμέρισμα, ή να επενδύσει σε ακίνητα γενικά, εξαρτάται από τα δεδομένα του καθενός».

«Θα πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα, να δει τα δικά του προσωπικά οικονομικά δεδομένα πρώτα απ’ όλα και να εξετάσει τις επιλογές που έχει. Για παράδειγμα, εάν σήμερα βρίσκεται σε ενοίκιο θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσον θα είναι πιο συμφέρον για εκείνον αντί να πληρώνει ενοίκιο να αγοράσει ένα σπίτι ή διαμέρισμα και να πληρώνει δόση στην τράπεζα, εφόσον μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό και ιδιαίτερα εάν το ποσό της δόσης είναι το ίδιο με το ποσό του ενοικίου», εξήγησε. 

«Πιστεύω, όμως, ότι το 2021 ίσως να είναι η χρονιά κάποιος να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο κατοικίας ή διαμερίσματος ή και επένδυσης σε ακίνητα, αφού πρώτα κάνει την έρευνα του σε ό,τι αφορά τις τιμές αλλά και το εάν μπορεί μία τράπεζα να τον χρηματοδοτήσει εάν δεν διαθέτει ολόκληρο το ποσό για την αγορά του ακινήτου. 
Όμως, επαναλαμβάνω αυτό θα εξαρτηθεί από τα προσωπικά δεδομένα του καθενός, γιατί ας μην ξεχνάμε ο καθένας μας έχει διαφορετικά οικονομικά και προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα τοποθετήσει πάνω στην ζυγαριά για να δει τι είναι πιο συμφέρον για τον ίδιο να πράξει», τόνισε. 

Σε σχέση με τα δεδομένα της κτηματαγοράς την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Ταλατίνης είπε πως, «κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλής προβλέψεις λόγω της κατάστασης, γιατί πάρα πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία της πανδημίας όσο και της οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης που πλέον εξελίχθηκε και σε οικονομική».

Αναφορικά με τις τιμές ακινήτων επεσήμανε πως, «με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας δεν έχουμε παρατηρήσει σε ό,τι αφορά τον τομέα των οικιστικών ακινήτων σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές, δηλαδή σοβαρές μειώσεις. Μπορεί σε κάποιες περιοχές να υπήρξαν διορθώσεις στις τιμές, αλλά σίγουρα δεν είδαμε σοβαρές μειώσεις στις τιμές. Αυτό πιθανότατα να διαφοροποιηθεί κατά την διάρκεια του 2021 και αναλόγως των δεδομένων της οικονομίας», εξήγησε περαιτέρω. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Εάν κάποιος έχει μία σταθερότητα στο εισόδημά του, ναι αξίζει τον κόπο να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κατοικίας ή διαμερίσματος ή και επένδυσης σε κάποιο ακίνητο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει στο μέλλον», επανέλαβε εκτιμώντας, παράλληλα, πως για «καινούργιες κατοικίες ή διαμερίσματα της μεσαίας κεφαλαιουχικής αξίας δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις ή αυξήσεις στις τιμές, γιατί η ζήτηση συνεχίζει να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ υπάρχει και το κίνητρο της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος», ενώ σε όσον αφορά τα ενοίκια είπε πως «παρατηρήθηκε μία μικρή αναπροσαρμογή, διόρθωση, αλλά και πάλι δεν είδαμε και μεγάλες αυξομειώσεις, αλλά και ούτε αναμένουμε πως θα γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον». 

«Τα επόμενα 2-5 χρόνια τα επιτόκια δεν προβλέπεται να αυξηθούν διότι υπάρχει αρκετή προσφορά χρήματος στην αγορά. Συνεπώς ο καθένας μας μπορεί να εξετάσει τις επιλογές του και να λάβει τις δικές του αποφάσεις, στη βάση των προσωπικών του δεδομένων, κυρίως των οικονομικών του δεδομένων», κατέληξε ο κ. Ταλατίνης.

Μάριος Αδάμου
 
1748