2.855 «χρυσά» διαβατήρια μας έδωσαν €9,7 δις – Πού επενδύθηκαν

Οι Πολιτογραφήσεις επενδυτών από την 1.6.2013 μέχρι 31.12.2019 και τα ποσά των επενδύσεων/ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τον συνολικό αριθμό Πολιτογραφήσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων («χρυσά» διαβατήρια), όπως επίσης και τα ποσά των επενδύσεων που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος, από την 1η Ιουνίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου καταγράφει η επικαιροποιημένη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για την επίδραση του Προγράμματος στην Οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην μελέτη, από την 1η Ιουνίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση 2.855 επενδυτών, με τον μεγαλύτερο αριθμό εξ αυτών να παίρνει το κυπριακό διαβατήριο πέρσι.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ <<<

Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γραφικό, το 2013 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση 37 επενδυτών, το 2014 πολιτογραφήθηκαν 214 επενδυτές, το 2015 έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα 337 επενδυτές, το 2016 πολιτογραφήθηκαν 443 επενδυτές, το 2017 506 επενδυτές, το 2018 581 επενδυτές και το 2019 πολιτογραφήθηκαν συνολικά 737 επενδυτές.

ΓΡΑΦΙΚΟ 1: Οι πολιτογραφήσεις επενδυτών κατά έτος:

Οι επενδύσεις
Όσον αφορά τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος, συνοπτικά από την 1.6.2013 μέχρι τις 31.12.2019 έγιναν συναλλαγές συνολικού ύψους περίπου €9,7 δις. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές δεν ισοδυναμούν με πραγματικές επενδύσεις ή με συνεισφορά στο ΑΕΠ.

>>> Διαβάστε ακόμη: Μελέτη ΥΠΟΙΚ: Θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές ακινήτων στη Λεμεσό <<<

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται στην μελέτη, οι μεγαλύτερες συναλλαγές στο πλαίσιο του Προγράμματος έγιναν το 2019, χρονιά κατά την οποία οι συναλλαγές έφθασαν το €1,6 δις.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Συναλλαγές στα πλαίσια του ΚΕΠ

Όπως φαίνεται, εξάλλου, στον ακόλουθο πίνακα, οι περισσότερες συναλλαγές (€6,4 δις) στο πλαίσιο του ΚΕΠ αφορούσαν τον τομέα ακινήτων και αγοράς μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Συναλλαγές ανά Είδος στα πλαίσια του ΚΕΠ

Ρώσοι και Κινέζοι οι περισσότεροι επενδυτές
Όσον αφορά τις εθνικότητες των ατόμων που έχει εγκριθεί η πολιτογράφηση τους, αν και οι μελέτη δεν καταγράφει συγκεκριμένους αριθμούς, εντούτοις, αναφέρει πως πρώτη με διαφορά είναι η Ρωσική, ακολουθεί η Κινέζικη και με μικρότερο αριθμό επενδυτών η Ουκρανική, η Λιβανική και της Σαουδικής Αραβίας. 

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως οι επενδύσεις σε ακίνητα κατά την υπό αναφορά περίοδο διενεργούνται κυρίως από Ρώσους και Κινέζους υπηκόους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η συνεισφορά του Προγράμματος στην οικονομία
Με βάση τα πορίσματα της μελέτης, πάντως, η επίδραση του ΚΕΠ είναι μεν θετική και σχετικά μικρή στο σύνολο της οικονομίας, χωρίς όμως να είναι αμελητέα όσον αφορά την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση στον τομέα των κατασκευών. 

Συγκεκριμένα η συνεισφορά των επενδύσεων του τομέα των κατασκευών, που έχουν πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο του ΚΕΠ, στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 ανήλθε σωρευτικά γύρω στο 1.7% σε σύγκριση με σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο αυτή 18.4%. 

Την ίδια ώρα, η απασχόληση στον τομέα των κατασκευών παρουσιάζει σταδιακή ανάκαμψη από το 2015 μέρος της οποίας οφείλεται στις επενδύσεις που διενεργούνται για να προσφερθούν στα πλαίσια του Προγράμματος. Σωρευτικά κατά την περίοδο 2016-2019, οι επενδύσεις που διενεργήθηκαν για αξιοποίηση των προνοιών του ΚΕΠ οδήγησαν στη δημιουργία περίπου 3 χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, διαφαίνεται κάποια εντονότερη επίπτωση στις τιμές των διαμερισμάτων της επαρχίας Λεμεσού. «Ο δείκτης αυξάνεται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, ξεπερνώντας το μέσο όρο και παρουσιάζοντας τάσεις περαιτέρω αύξησης», επισημαίνεται. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με την μελέτη, η έκθεση και οι κίνδυνοι για το εγχώριο τραπεζικό τομέα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι αρκετά περιορισμένη, εφόσον αυτή προέρχεται από το εξωτερικό και από ιδίους πόρους των ξένων επενδυτών. 

Περαιτέρω, το Πρόγραμμα συνεισέφερε ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας όταν αυτός κατέγραφε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ ψηλή ανεργία παρέχοντας παράλληλα νέα χρηματοδότηση στην οικονομία τη στιγμή που οι τράπεζες αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν.

Μάριος Αδάμου