3 νέα σχέδια για επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό €22 εκατ.

Τι γίνεται με το Σχέδιο Χορηγιών για Προώθηση Επενδύσεων Ενεργειακής Απόδοσης επιχειρήσεων - Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τρία νέα σχέδια αναμένεται να ανακοινώσει από το φθινόπωρο το Υπουργείο Ενέργειας, μέσω των οποίων στοχεύει να βοηθήσει στην στήριξη και αναβάθμιση επιχειρήσεων.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της Brief από πηγές του Υπουργείου Ενέργειας,  αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα τα εξής σχέδια:

  • Σχέδιο χορηγιών για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ
  • Σχέδιο χορηγιών για μεγάλες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, με προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ 
  • Σχέδιο χορηγιών για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ 

Όπως προαναφέραμε, λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια καθώς και η ημερομηνία προκήρυξης τους, θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

«Τρέχει» το σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

Όσο αφορά το Σχέδιο Χορηγιών για Προώθηση Επενδύσεων Ενεργειακής Απόδοσης από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, για το οποίο οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 13/7/2022, δεν φαίνεται να έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που το Υπουργείο αναμένει να αλλάξει το φθινόπωρο.

>>> Διαβάστε επίσης: Σχέδιο Χορηγιών: Από τις 13/7 οι αιτήσεις για ΜμΕ και ΜΚΟ <<<

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ενέργειας, μέχρι στιγμής έγιναν 21 αιτήσεις. Να σημειώσουμε ότι για το σχέδιο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να γίνουν συνολικά 400 αιτήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας, τέσσερεις τύποι επενδύσεων καλύπτονται από το σχέδιο.

Ο πρώτος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς προσθήκη φωτοβολταϊκού, του οποίου δικαιούχοι είναι οι ΜμΕ. Το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 40% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας είναι €100 χιλ.

Δεύτερος τύπος επενδύσεων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση με προσθήκη φωτοβολταϊκού, του οποίου δικαιούχοι είναι οι ΜμΕ. Το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 40% επί των επιλέξιμων δαπανών με μέγιστο ποσό χορηγίας €150 χιλ.

Ο τρίτος τύπος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση για αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων σε κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (ΚΣΜΚΕ). Δικαιούχοι σε αυτή την κατηγορία είναι οι ΜμΕ και οι ΜΚΟ. Το ποσοστό χορηγίας για τις ΜμΕ αγγίζει το 40% και για τους ΜΚΟ το 60%. Το μέγιστο ποσό χορηγίας είναι οι €300 χιλ.

Ο τέταρτος τύπος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων ΜΚΟ, του οποίου δικαιούχοι είναι μόνο οι ΜΚΟ. Το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί των επιλέξιμων δαπανών με μέγιστο ποσό χορηγίας €150 χιλ.

>>> Δείτε ΕΔΩ τον οδηγό του σχεδίου <<<

Δικαιούχοι στο Σχέδιο είναι οι υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) όλων των οικονομικών κλάδων, εκτός όσων εμπίπτουν στη λίστα αποκλεισμού του Σχεδίου (Δείτε στο Παράρτημα Γ του Οδηγού του Σχεδίου). Καλύπτονται, επίσης, επενδύσεις από συγκεκριμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέσω του ηλεκτρονικού Συστήματος Σχεδίων Χορηγιών του ΥΕΕΒ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 23.59 μ.μ. ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Τονίζεται ότι οι αιτήσεις και τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα ΕΔΩ, χρησιμοποιώντας τους φυλλομετρητές Chrome, Firefox και Edge.

Σημειώνεται επίσης ότι προβληματικές επιχειρήσεις, κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01), δεν δικαιούνται χορηγία από το παρόν Σχέδιο.

Κυπριάνα Σταύρου