9.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στο Δημόσιο μέσω 2 εξετάσεων

Κανονικά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις - Όλες οι πληροφορίες

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στην μάχη για μία θέση στο Δημόσιο το 2021, ετοιμάζονται να ριχθούν πέραν των 9.000 υποψηφίων, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για τις γραπτές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου και στις 14 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, όπως μας ξεκαθαρίστηκε από πλευράς της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναβολής των εξετάσεων, αφού αυτές θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ οι υποψήφιοι θα χωριστούν σε πολύ μικρές ομάδες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Brief, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χανδριώτης, οι προετοιμασίες για τις γραπτές εξετάσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ χθες (21/10) αναρτήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα τα Δελτία Υποψηφίων των έγκυρων αιτητών για συμμετοχή στις Γραπτές Εξετάσεις για Πρόσληψη στο Δημόσιο 2020, καθώς και οι Κανονισμοί των Εξετάσεων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Έκτακτοι-Δημόσιο: Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία 10ετία/ΣΤΟΙΧΕΙΑ <<<

Οι συμμετέχοντες και τα εξεταστικά κέντρα
Ερωτηθείς για τον αριθμό όσων θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, ο κ. Χανδριώτης ανέφερε πως για τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου και για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών (μη επιστημονικές θέσεις), υποβλήθηκαν συνολικά 3.787 αιτήσεις, ενώ για τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν (επιστημονικές θέσεις) υποβλήθηκαν 5.505.

Συνολικά, συνέχισε, έχουν υποβληθεί 9.292 αιτήσεις, σημειώνοντας πως ο αριθμός των συμμετεχόντων στις φετινές γραπτές εξετάσεις είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι.

Κληθείς να πει πόσοι είχαν εκδηλώσει πέρσι ενδιαφέρον για να παρακαθίσουν στις γραπτές εξετάσεις, ο κ. Χανδριώτης ανέφερε πως, για τις θέσεις μέχρι την Κλίμακα Α7 είχαν υποβληθεί 2.978 αιτήσεις και για τις θέσεις μέχρι την Κλίμακα Α8 4.801 αιτήσεις. Δηλαδή, είπε, είχαν υποβληθεί συνολικά 7.779 αιτήσεις.

Απ’ όσους είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στις περσινές εξετάσεις, συμπλήρωσε, μόνο οι 6.878 ή ποσοστό 88.4% παρακάθισαν τελικά στις εξετάσεις, εκ των οποίων οι 2.666 για τις θέσεις μέχρι την Κλίμακα Α7 και 4.212 για τις θέσεις μέχρι την Κλίμακα Α8.

Ερωτηθείς πόσα εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων είπε πως σε όλες τις επαρχίες θα λειτουργήσουν συνολικά 22 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 10 στην επαρχία Λευκωσίας, τα 4 στη Λεμεσό, 4 στη Λάρνακα, 2 στην επαρχία Πάφου και 2 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

>>> Διαβάστε επίσης: Έκτακτοι - Δημόσιο: Όσοι μπήκαν, μπήκαν! Κανείς άλλος από το 2021 <<<

Αυστηρή τήρηση μέτρων κατά κορωνοϊού
Όσον αφορά την διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων και το εάν υπάρχει πιθανότητα αναβολής ή ακύρωσής τους λόγω κορωνοϊού, ο κ. Χανδριώτης ξεκαθάρισε πως οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά.

«Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, με πιστή εφαρμογή όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα με τον απαραίτητο εξοπλισμό (μάσκες κτλ.) που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τα σχετικά διατάγματα/οδηγίες που θα ισχύουν κατά την ημέρα της εξέτασης», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, η κατανομή των υποψηφίων θα γίνει σε μικρές ομάδες, σημειώνοντας πως ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τους 12 ανά αίθουσα.

«Συνεπώς, θεωρούμε πως δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας όταν όλοι θα είναι προσεκτικοί και εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Χανδριώτης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συστάσεις προς υποψηφίους
Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Χανδριώτης τόνισε πως για να μπορεί κάποιος να παρακαθίσει στις εξετάσεις θα πρέπει να έχει μαζί του το Δελτίο Υποψηφίου και να το παρουσιάσει μαζί με την ταυτότητα του την ημέρα της εξέτασης.

Επίσης, συνέχισε, οι υποψήφιοι, πριν την προσέλευσή τους στην εξέταση, υποχρεούνται να διαβάσουν προσεκτικά όλες τις οδηγίες και τους Κανονισμούς της Εξέτασης που βρίσκονται στον ειδικό ιστότοπο για τις εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χανδριώτης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε αίτημα από πλευράς υποψηφίων για αλλαγή του εξεταστικού κέντρου στο οποίο θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις.

Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, οι γραπτές εξετάσεις που θα ισχύσουν για την πλήρωση θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία που ενδεχομένως να δημοσιευτούν κατά το έτος 2021, θα διεξαχθούν υπό την ευθύνη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ως εξής:

  • το Σάββατο 31.10.20, για τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών (μη επιστημονικές θέσεις), και
  • το Σάββατο 14.11.20, αναφορικά με τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν (επιστημονικές θέσεις).

Η γραπτή εξέταση, και στις δύο περιπτώσεις, θα είναι εξέταση ικανοτήτων/δεξιοτήτων, αποτελούμενη από τα ακόλουθα τρία θέματα:

  • αριθμητική ικανότητα,
  • αφαιρετική ικανότητα, και
  • λεκτική ικανότητα.

Τονίζεται πως, επιτυχών θα θεωρείται όποιος συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και στο καθένα από τα θέματα 40% τουλάχιστον. Επίσης, οι βαθμολογίες των επιτυχόντων θα υπόκεινται σε περαιτέρω στατιστική επεξεργασία και η τελική βαθμολογία που θα δοθεί από την Υπηρεσία Εξετάσεων θα είναι σε τρία δεκαδικά.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σημειώνεται ότι η επιτυχία στην πιο πάνω Γραπτή Εξέταση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αίτησης διορισμού σε οποιαδήποτε από τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι (για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλ.Α7 του Κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών) και Παράρτημα ΙΙ (για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλ.Α8 του Κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν) του σχετικού Καταλόγου Θέσεων που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4126. και ημερομηνία 5.8.20, σε περίπτωση που αυτές προκηρυχθούν το 2021.

Αναλυτικά ο κατάλογος των θέσεων που ενδεχομένως να προκηρυχθούν το 2021 ΕΔΩ.