Αβεβαιότητα για «Εστία» και ακίνητα των τραπεζών

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: «Επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων και η ανάκαμψη συνεχίζεται»

H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καταγράφει τον προβληματισμό της, με τη σημείωση ότι «παραμένει αβέβαιο», αναφορικά με τον βαθμό που θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων η εφαρμογή του σχεδίου «Εστία». Τον ίδιο βαθμό αβεβαιότητας καταγράφει και για το θέμα της διαχείρισης των ακινήτων που συσσωρεύονται στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων και τη συχνότερη χρησιμοποίηση του εργαλείου των εκποιήσεων. 
Στο Οικονομικό της Δελτίο με ημερομηνία αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2018, η Τράπεζα αναφέρεται στα σημεία ανάκαμψης του τομέα, κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2018, και παρατηρεί πως «αυτό συνάδει απόλυτα με την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας και της συνεχιζόμενης εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος».  

Ωστόσο σημειώνει ότι η γενικότερη εικόνα ανάκαμψης και οι περισσότεροι δείκτες επιβραδύνθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018, λόγω των γεγονότων που αφορούν τον Συνεργατισμό, τα οποία, όπως εξηγεί, «λόγω της παροδικής αβεβαιότητας επηρέασαν σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη στην αγορά». «Εντούτοις, από τους πιο πρόσφατους δείκτες φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη στην αγορά έχει επανέλθει και η ανάκαμψη συνεχίζεται», επισημαίνει. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ΚΤΚ στο Δελτίο της τονίζει εμφαντικά ότι «ο τομέας των ακινήτων στο παρόν στάδιο χρηματοδοτείται από ξένες επενδύσεις και εν μέρει από νέο βιώσιμο δανεισμό, αλλά και από εσωτερική χρηματοδότηση». 

Παραθέτοντας στοιχεία αναφέρει ότι «η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου αντιστοιχούσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο 4,4%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2013 (3,6%), αλλά χαμηλότερο από το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 2008 (10,6%)».

Παραγωγικές κατασκευές
Επίσης επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (ΣΥΚ), για την περίοδο 2013-2016 κατά την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες κατασκευές οικιστικών κτηρίων αντιστοιχούσαν στο 45% της αξίας του συνόλου των νέων κατασκευών στην Κύπρο, ενώ το υπόλοιπο 55% ήταν μη-οικιστικά κτήρια και έργα πολιτικού μηχανικού. Όπως εξηγεί, «αυτό καταδεικνύει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Κύπρο δεν οφείλεται αποκλειστικά σε οικιστικά έργα, αλλά και σε παραγωγικές κατασκευές όπως μαρίνες, γραφεία, εμπορικά κέντρα, καζίνο κ.τλ». 

Η Τράπεζα αναφέρεται στη συγκρατημένη αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2018. Όπως διευκρινίζει, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ, οι τιμές κατοικιών παρουσίασαν κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2018 τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 0,6% και 0,3%, αντίστοιχα, και σε ετήσια βάση αύξηση 1,8% και 1,7%, αντίστοιχα.

>>>Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η μεγαλύτερη αύξηση στους επί μέρους δείκτες κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε από τον δείκτη διαμερισμάτων Λεμεσού (6,9% και 6,1%, αντίστοιχα). Εξηγεί ότι «οι συγκριτικά μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού εντοπίζονται ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, κυρίως παραλιακές. Παρά τον τοπικό προς το παρόν χαρακτήρα των μεγάλων αυξήσεων επιβάλλεται η παρακολούθηση των εξελίξεων».  Όπως τονίζει, στη βάση πιο πρόσφατων δεικτών, αναμένεται περαιτέρω συνέχιση της αυξητικής πορείας του ΔΤΚ και παραθέτει στοιχεία πωλητηρίων εγγράφων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) με τα οποία καταδεικνύονται ότι οι αγοραπωλησίες παρουσίασαν ετήσιααύξηση 19,5% για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018.

Οι ξένοι τραβούν την αγορά
Ο μεγαλύτερος αριθμός πωλήσεων με ξένους αγοραστές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 εντοπίζεται στην Πάφο (42,3% του παγκύπριου αριθμού πωλήσεων με ξένους αγοραστές) με δεύτερη τη Λεμεσό (28,5%) και τρίτη τη Λάρνακα (18,2%). Πολύ χαμηλά στο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων βρίσκεται η Λευκωσία και η Αμμόχωστος, με ποσοστό 5,3% και 5,7% αντίστοιχα. Στην Πάφο, το 56% των αλλοδαπών αγοραστών είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, ενώ αντίθετα στη Λεμεσό και Λάρνακα το 77% και 79%, αντίστοιχα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, και κατά πάσα πιθανότητα, όπως παρατηρεί, το γεγονός αυτό σχετίζεται με το σχέδιο επενδύσεων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.  
 

Χρύσω Αντωνιάδου