Άδειες σε γονείς λόγω κλειστών σχολείων - Τι έκαναν στην Ελλάδα

Πώς ακριβώς έδωσαν άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς στην Ελλάδα λόγω κλειστών σχολείων

Το θέμα για άδειες σε γονείς λόγω των κλειστών σχολείων μελετάται αυτή την στιγμή στην Κύπρο και αποφάσεις αναμένονται να παρθούν σύντομα. Θυμίζουμε ότι στο Διάγγελμα της Παρασκευής, ο ΠτΔ ανέφερε ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Απριλίου. Από την Δευτέρα όμως οι εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία. 

Τι γίνεται με την άδεια σε γονείς 

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12/3 μετά από σύσκεψη που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, η κ. Αιμιλιανίδου απαντώντας σε ερώτηση για το θα γίνει με τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά και επηρεάζονται από την απόφαση του κλεισίματος των σχολείων, είπε ότι ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν είναι το πώς θα καλυφθούν οι άδειες αυτών των γονιών οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία.

>>>Διαβάστε επίσης: Τι είπε η Ζέτα για κάλυψη αδειών σε γονείς λόγω κλειστών σχολείων<<<

Η Υπουργός εργασίας επίσης είπε ότι ανάμεσα στα μέτρα που προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ θα είναι και η προστασία των εργαζομένων, μέτρα ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία αλλά και μέτρα για να υπάρξει προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τι έγινε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αυτό το μέτρο έχει ήδη ληφθεί. Πώς ακριβώς έδωσαν τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς στην Ελλάδα λόγω των κλειστών σχολείων; Τι προνοεί η νομοθεσία και ποιοι δικαιούνται την άδεια;

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα: Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς λόγω κλειστών σχολείων 

H άδεια ειδικού σκοπού για γονείς λόγω των κλειστών σχολείων ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην Ελλάδα, Στέλιο Πέτσα, κάτι το οποίο όπως ο ίδιος υπογράμμισε είναι μέσα στα νέα μέτρα που αναλαμβάνει συνεχώς η Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα, στο δημόσιο το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει μόνο το 1/3 των αποδοχών από τον προϋπολογισμό. Αυτός ο επιμερισμός στον ιδιωτικό τομέα είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μπορεί ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα τώρα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Όσο αφορά τώρα την θέσπιση της άδειας ειδικού σκοπού,  ο κ. Πέτσας είπε πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διευκρινίζει πως οι τρεις ημέρες θα λογίζονται σαν ειδικού σκοπού και μια ως κανονική μέρα άδειας.

Ποιοι δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού στην Ελλάδα;

Την άδεια ειδικού σκοπού, είπε ο κ. Πέτσας θα μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και έως τις 10 Απριλίου.
Δηλαδή, σε περίπτωση που ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονιός δεν τη δικαιούται.

Επίσης, εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ενώ εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑμεΑ.

Ποιους αφορά η άδεια ειδικού σκοπού στην Ελλάδα

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά γονείς με παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και τους εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ποια είναι η διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού

Η άδεια είναι διάρκειας κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει χρήση μιας ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού. Η άδεια μπορεί να ληφθεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2020, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τέσσερις ημέρες άδειας, ο εργαζόμενος χρεώνεται με μια ημέρα κανονικής άδειας, για 8 ημέρες άδειας, ο εργαζόμενος χρεώνεται με δύο ημέρες κανονικής άδειας κλπ και για 12 ημέρες άδειας, ο εργαζόμενος χρεώνεται με τρεις ημέρες κανονικής άδειας κλπ.

Γονείς σε ιδιωτικό/δημόσιο τομέα και διαζευγμένοι

Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι στον ιδιωτικό τομέα γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Σε περίπτωση τώρα που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο δημόσιο απαιτείται η προσκόμιση της υπεύθυνης δήλωσης στον εργοδότη του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

>>>Διαβάστε επίσης: Τι γίνεται με ακυρώσεις πτήσεων,αλλαγές εισιτηρίων & αποζημιώσεις<<<

Όσο αφορά την περίπτωση τώρα που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα δύνανται να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα παιδιά τους.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση.

Δυνατότητα ο ένας γονιός να πάρει ειδική άδεια και ο άλλος μειωμένο ωράριο

Υπάρχει και η δυνατότητα αν ο ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης εργασίας ή αν ο ένας γονέας απασχολείται στο δημόσιο και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης μειωμένου ωραρίου εργασίας, να εργάζεται κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ή σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.

Κυπριάνα Σταύρου