Τα δεδομένα για αφίξεις χωρίς τεστ - Από ποιες χώρες

Χωρίς πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου θα μπορούν επιβάτες προερχόμενοι από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία να «προσγειώνονται» στην Κύπρο από τις 20 Ιουνίου, όπου ξεκινά η Β' φάση ανοίγματος. Οι χώρες αυτές ανήκουν στην Α΄κατηγορία η οποία αποτελείται από χώρες με επιδημιολογική εικόνα όμοια ή και καλύτερη από την δική μας, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής επιδημιολογικής επιτροπής.

Ως εκ τούτου θυμίζουμε ότι η ΣΕΕ κατάρτισε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία

Η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στην Α' Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.
Ωστόσο, για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα,. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ετοιμάζεται κατάλογος με ελκυστικές τιμές για εσωτερικό τουρισμό<<<

Υπάρχει ανησυχία;
Δεν υπάρχει ανησυχία από την είσοδο τουριστών χωρίς πιστοποιητικό υγείας από τις χώρες της Α’ κατηγορίας γιατί έχουν ίδια ασφαλή εικόνα με τη δική μας ή και καλύτερη, διαβεβαιώνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, όπως για παράδειγμα η Σλοβενία που τις τελευταίες 15 ημέρες δεν είχε κάποιο κρούσμα. 

Επιπρόσθετα αξίζει να επισημανθεί ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών δεν είναι κάτι στατικό, όπως μας τόνισε ο κ. Καραγιάννης αλλά υπάρχει παρακολούθηση των χωρών και ανά πάσα στιγμή μπορεί μια χώρα να «αλλάξει κατηγορία» ή και να προστεθεί.

Μάλιστα ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος είπε στην Brief ότι, «θα γίνει επιδημιολογική ανάλυση και για τις 215 χώρες που υπάρχουν, ώστε να έχουμε εικόνα γενικότερα. Όπως μας εξήγησε, δόθηκαν κάποιες προτεραιότητες στο υπουργείο υγείας με τις χώρες που είναι οι πιο σημαντικές για τη συνδεσιμότητα της. «Είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες θα προστεθούν και άλλες χώρες στις κατηγορίες», κατέληξε.

Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι έχουν ανακοινωθεί και μέτρα προστασίας που θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Τα μέτρα στα αεροδρόμια

1/ Θερμομετρήσεις:  Υπάρχει ήδη ένας αριθμός θερμοκάμερων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τώρα δρομολογείται η τοποθέτηση ακόμα τεσσάρων, δύο στην είσοδο του αεροδρομίου Λάρνακας και αντίστοιχα δύο στην είσοδο του αεροδρομίου της Πάφου». 

2/ Χρήση μάσκας: Ακόμη, θα απαγορεύεται η είσοδος στα αεροδρόμια σε όσους δεν ταξιδεύουν, ενώ κρίνεται  υποχρεωτική η  χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

3/ Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο: Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται από όσους ταξιδεύουν προς Κύπρο, ενώ και το πιστοποιητικό αρνητικού στον κορωνοϊό θα πρέπει να ανεβάζετε από πριν σε μια ειδική πύλη.

4/ Καραντίνα: Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι επιβάτες που θα έρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β θα μπαίνουν σε καραντίνα μιας μέρας και τις επόμενες 14 μέρες θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό σε δικό τους χώρο, με δικά τους έξοδα, ενώ θα πληρώνουν και το τεστ.
 

 
1084
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

ad1mobile

Μεγάλη μείωση σημειώθηκε σε σχέση με το 2019 στα ποσά για τις άδειες οικοδομής που δόθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες τόσο αναφορικά με τα αστικά κέντρα όσο και με τις αγροτικές περιοχές. 

Συγκεκριμένα, για τα αστικά κέντρα τον Ιανουάριο- Απρίλιο του 2020 δόθηκαν 993 άδειες οικοδομής με τα ποσά να ανέρχονται στα 363,3 εκατ. ευρώ ενώ για τις αγροτικές περιοχές δόθηκαν 203,5 εκατ. ευρώ για 728 άδειες οικοδομής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Τον περασμένο χρόνο είχαν δοθεί 1204 άδειες οικοδομής αξίας 986,3 εκατ. ευρώ για τα αστικά κέντρα.
Την ίδια στιγμή, και συγκεκριμένα την ίδια περίοδο του 2019 τα συνολικά ποσά για τις αγροτικές περιοχές ήταν 220,3 εκατ. ευρώ για 907 άδειες οικοδομής.

οικοδομες 
   
Παράλληλα, για το σύνολο των οικοδομικών έργων την πρώτη τετραμηνία του φετινού έτους δόθηκαν 566,9 εκ. ευρώ για 1721 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1,2 δις ευρώ για 2,111 άδειες οικοδομής το 2019. 

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι περισσότερες άδειες οικοδομής όπως και τα μεγαλύτερα ποσά την πρώτη τετραμηνία του 2020 δόθηκαν στη Λευκωσία.

Ας δούμε αναλυτικά 
   
Στη Λευκωσία, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020
εκδόθηκαν 690 άδειες οικοδομής αξίας 202,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2019 όπου και δόθηκαν 719 άδειες οικοδομής αξίας 183,3 εκατ. ευρώ.

Στη Λάρνακα, την πρώτη τετραμηνία του 2020 εκδόθηκαν 234 άδειες οικοδομής με τα ποσά να φτάνουν  τα 87,8 εκ. ευρώ. Τα ποσά εδώ φαίνεται να μειώνονται σε σχέση με το 2019 όπου και είχαν δοθεί 346 άδειες αξίας 92,7 εκατ. ευρώ. 

ad2mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<     

Στην Πάφο, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, δόθηκαν 201 άδειες οικοδομής αξίας 54,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση αναφορικά με το 2019 όπου και δόθηκαν 290 άδειες οικοδομής αξίας 100,5 εκατ. ευρώ.

Στη Λεμεσό παρατηρήθηκε τεράστια μείωση τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2019 αφού φέτος εκδόθηκαν 514 άδειες οικοδομής αξίας 188,2 εκατ. ευρώ ενώ για την ίδια περίοδο του 2019 είχαν εκδοθεί 666 άδειες οικοδομής αξίας 806 εκατ. ευρώ.
 
Στην Αμμόχωστο, μέχρι στιγμής για το 2020
εκδόθηκαν 82 άδειες οικοδομής αξίας 33,9 εκατ. ευρώ ενώ για το 2019 είχαν εκδοθεί 90 άδειες οικοδομής αξίας 24,0 εκατ. ευρώ. 

οικοδομες
 

article 1