ΑΗΚ: Έχει 2.100 εργαζόμενους, αλλά ζητά άλλους 400

Για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κάνουν λόγο οι συντεχνίες της ΑΗΚ - Σε ποιες θέσεις οι ανάγκες - Τι λέει η ΑΗΚ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στην ΑΗΚ έκαναν λόγο την Τετάρτη (8/6) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αρχής σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ ανέφεραν ότι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει λειτουργικά την ΑΗΚ καθώς επίσης σημείωσαν ότι το προσωπικό καταπονείται και εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο ωραρίου, όσο και ασφάλειας και υγείας.

>>> Αυτούσια Διαβάστε αυτούσια την επιστολή ΕΔΩ <<<

Η Brief, με αφορμή αυτές τις ελλείψεις και την σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, επικοινώνησε τόσο με τις συντεχνίες της ΑΗΚ όσο και με την ίδια την Αρχή και απαντά στα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος των αναγκών που υπάρχει σε προσωπικό, σε ποιους τομείς παρατηρούνται οι περισσότερες ανάγκες, τους λόγους που υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις αλλά και στο πως επηρεάζεται η λειτουργικότητα της ΑΗΚ.

Μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό – Σε ποιους τομείς οι περισσότερες

Ανάγκες σε μερικές εκατοντάδες θέσεις φαίνεται να καταγράφει η ΑΗΚ όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της συντεχνίας ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας, ανέφερε στην Brief ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αφού ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει περίπου 400 νέες θέσεις. 

Να σημειώσουμε πως σήμερα στην ΑΗΚ εργοδοτείται ένας άριθμός κοντά στις 2.100

Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που παρουσιάζονται οι περισσότερες ελλείψεις, ο κ. Ταφούνας απάντησε πως στην Αρχή Ηλεκτρισμού υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες που έχουν ανάγκη προσωπικού αλλά υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις που παρατηρούνται κυρίως στο τεχνικό προσωπικόόπως για παράδειγμα σε σταθμούς παραγωγής και στα δίκτυα της ΑΗΚ αλλά και γραφειακό προσωπικό/υποστηρικτικές εργασίες.  

>>> Διαβάστε επίσης: Επιστολή συνδικαλιστών ΑΗΚ σε ΥΠΟΙΚ: Σοβαρή έλλειψη προσωπικού <<<

«Ελλείψεις βλέπουμε σε όλες τις ειδικότητες. Μέχρι και σε κενές θέσεις προαγωγής προκύπτουν σοβαρές ανάγκες αφού, εξαιτίας των περιορισμών των τελευταίων χρόνων, υπήρξε μια παγιοποίηση των διαδικασιών», πρόσθεσε.

Γιατί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις – Πως επηρεάζεται η λειτουργικότητα της ΑΗΚ

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της συντεχνίας ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα έκανε λόγο για υπολειτουργία της ΑΗΚ, με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται να έχουν αναδειχθεί μέσα από συζήτηση των διαφόρων υπηρεσιών της ΑΗΚ τα τελευταία 5 χρόνια.

«Το ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ΑΗΚ είναι κάτι που μπορούν να δουν και οι πελάτες καθημερινά, αφού επηρεάζονται άμεσα με τις καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους που παρατηρούνται αυτές οι ελλείψεις, ο κ. Σάββα σημείωσε ότι οι ελλείψεις αυτές έχουν παρουσιαστεί γιατί αυξηθήκαν οι δουλειές και οι ανάγκες της ΑΗΚ. Ειδικότερα επεσήμανε ότι οι ανάγκες της ΑΗΚ αυξήθηκαν κυρίως λόγω της δημιουργίας πολλών φωτοβολταϊκών πάρκων, της δημιουργίας υπηρεσιών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και της ανάγκης να μπουν έξυπνοι μετρητές μέχρι το 2025, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με υπερωρίες πολλές υπηρεσίες της ΑΗΚ

Τα κενά συμπληρώνονται με υπερωρίες, ανέφερε ο Πρόεδρος της συντεχνίας ΕΠΟΠΑΗ, τονίζοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι σε κάποιους τομείς έχουν φθάσει στα όρια τους.

«Για παράδειγμα σε ένα σταθμό παραγωγής που πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για να λειτουργήσει, αν υπάρχουν ελλείψεις αναγκάζεσαι να κάνεις συνέχεια υπερωρίες, κάτι το οποίο είναι εξαντλητικό», πρόσθεσε. 

Τις αναγκαστικές υπερωρίες σε κάποιες υπηρεσίες της ΑΗΚ επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της συντεχνίας ΣΕΠΑΗΚ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα υπήρχε αυτή η ανάγκη σήμερα αν δεν υπήρχε τόση καθυστέρηση.

«Υπάρχει μια ακατανόητη κωλυσιεργία για να ληφθούν αποφάσεις και αυτό παρατείνεται αφού για να προσλάβεις το προσωπικό θες και άλλα 1-2 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η θέση της ΑΗΚ

Σε δηλώσεις της στην Brief, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε πως η Αρχή Ηλεκτρισμού υπέβαλε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και αναμένει τις απόφασεις.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «οι συντεχνίες έχουν αναπτύξει την επιχειρηματολογία τους για το συγκεκριμένο ζήτημα και η ΑΗΚ έχει υποβάλει με βάση την θεσμοθετημένη διαδικασία στο Υπουργείο Ενέργειας τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η ΑΗΚ έχει ήδη προβεί σε επεξηγήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, και τώρα αναμένεται η σχετική απόφαση».

Τι είχε ειπωθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ τον Φεβρουάριο του 2022

Να σημειώσουμε πως κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ για το 2022 στη Βουλή είχε γίνει λόγος για υποστελέχωση της Αρχής, σημειώνοντας πως θα κατατίθετο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για ανάγκες στελέχωσης. 

Όπως είχε ειπωθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ ενώπιον της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2022 και όσον αφορά στη στελέχωση της Αρχής, αναφέρεται ότι παρατηρείται υποστελέχωση, ειδικότερα στη Διεύθυνση Μεταφοράς της Αρχής, η οποία επηρεάζει την ικανότητά της να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς και στη διασύνδεση των ΑΠΕ.

Παράλληλα, όπως είχε αναφερθεί, η Διεύθυνση Διανομής, λόγω της σημερινής περιόδου ενεργειακής μετάβασης, έχει επιφορτιστεί με νέες δραστηριότητες επιπρόσθετες του υφιστάμενου κύκλου εργασιών, γεγονός που δυσχεραίνει την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ. 
 

Κυπριάνα Σταύρου
 
1949