ΑΚΕΛ: Θέλει να λύσει τα χέρια της Νατάσας για πλαφόν στα καύσιμα

Πρόταση νόμου του ΓΓ του κόμματος στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Με στόχο να διευρυνθούν οι δυνατότητες που έχει στη διάθεση του ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, κατατέθηκε και συζητείται σήμερα Τρίτη 21/6 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, σχετική πρόταση νόμου του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου.

Συγκεκριμένα, στην επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συζητηθεί ο περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022. Πρόκειται για πρόταση νόμου του κ. Στέφανου Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ. Όπως έχει αναφερθεί, στόχος είναι να αλλάξει η σημερινή νομοθεσία και να διευρυνθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ώστε να προστατεύεται καλύτερα ο καταναλωτής.

Αναλυτικότερα στο άρθρο 4 του βασικού νόμου, γίνεται εισήγηση όπως αντικατασταθεί το εδάφιο 1 της φράσης «όταν εύλογα πιστεύει ότι το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες» με τη φράση «όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, καθώς και για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών».

Ακόμη, προκρίνεται η αντικατάσταση του εδαφίου 3 με το ακόλουθο: «Ο Υπουργός κατά τον καθορισμό των ανώτατων τιμών που αναφέρονται στο εδάφιο (1) λαμβάνει υπόψη: (α) τις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών, (β) τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων και (γ) τις ενδεχόμενες ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών».

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις εισηγήσεις για αλλαγές που προτείνονται στην πρόταση νόμου, επιδιώκεται να μπει το θέμα της προστασίας των καταναλωτών ως βασική προϋπόθεση για την έκδοση πλαφόν, καθώς επίσης και τα κέρδη των εταιρειών ή των πρατηριούχων και να μην αφήνεται η δυνατότητα έκδοσης του, στο αν εύλογα πιστεύεται ότι οι τιμές στη διεθνή αγορά είναι υπερβολικά ψηλές.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, με την παρούσα πρόταση νόμου, σκοπείται η τροποποίηση του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών.

Η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι με την υφιστάμενη νομοθεσία η δυνατότητα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα καθορισμού των ανώτατων τιμών πετρελαιοειδών περιορίζεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το ύψος των τιμών των πετρελαιοειδών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2215