Ακίνητα και αιτήματα πονοκεφαλιάζουν

  • Τα «επικίνδυνα» σημεία της οικονομίας δημιουργούν ανησυχίες
  • Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Ανέκαθεν οι προβλέψεις των τεχνοκρατών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είχαν μια βαρύτητα και μια αξιοπιστία, γιατί δίνουν συνήθως μια αυστηρότερη νότα, αλλά και πιο αντικειμενική άποψη, σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές και όσους που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο ή γενικότερα από τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας, με ημερομηνία έκδοσης τον Δεκέμβριο του 2018,  οι τεχνοκράτες καταγράφουν την εκτίμησή τους για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά την περίοδο 2018 - 2021, λόγω και της θετικής πορείας της εγχώριας ζήτησης. Για να τεκμηριώσουν τη θέση τους, αναφέρουν ότι «η βελτίωση των προσδοκιών αναφορικά με τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται σε διάφορους τομείς, επιβεβαιώνουν τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας». 

Με ειδικότερη αναφορά στο ΑΕΠ, που καταδεικνύει τη συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια ενός έτους και αποτελεί δείκτη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας, οι τεχνοκράτες της ΚΤΚ  εκτιμούν ότι, κατά το 2018 η αύξηση του ΑΕΠ φτάνει στο 3,8%, ποσοστό από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ. 

Αποδίδουν τη  μεγέθυνσή του στις επενδύσεις και στην πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης όπως είναι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σημαντικό ποσοστό των οποίων χρηματοδοτείται από ξένα κεφάλαια. 

ΜΕΧ και αύξηση δαπανών

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι που θα πρέπει να εκτιμηθούν με ιδιαίτερη σοβαρότητα και σημασία:

  • ο τομέας των ακινήτων ιδιαίτερα στη Λεμεσό, όπου οι τιμές και τα ενοίκια φαίνεται να κινούνται με διαφορετική ταχύτητα από τις υπόλοιπες επαρχίες.    
  • Η τάση που παρατηρείται για αιτήματα που αυξάνουν τις δαπάνες και τα οποία δεν πρέπει να οδηγήσουν σε παρεκτροπή. 
    Όπως τονίζεται «η όποια αύξηση δαπανών πρέπει να είναι ελεγχόμενη και στοχευμένη για αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Σημειώνεται ότι ήδη οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προεξοφλήσει ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται σημαντικά. Ως εκ τούτου, είναι εκ των ων ουκ άνευ να προχωρήσει απρόσκοπτα η πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους και να  επαληθευτούν οι προσδοκίες για συνέχιση της πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής». 
  • οι προκλήσεις των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ).  

Οι προσπάθειες απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών από τις ΜΕΧ μέσω πωλήσεων, η απορρόφηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, και των εργασιών της USB από την Astrobank, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυση των ΜΕΧ και το ΕΣΤΙΑ, φέρνουν θετικές αλλαγές στο σύστημα. Όμως,  ακόμη ο δρόμος είναι μεγάλος, και πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά επίπεδα που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 3,6%. 

Και βέβαια, μια άκρως σημαντική επισήμανση, είναι ότι οι ΜΕΧ παραμένουν στην πραγματική οικονομία, ταυτόχρονα με το ψηλό ιδιωτικό χρέος. Ένας συνδυασμός  που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάληψη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα.  

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν

Πέραν των επισημάνσεων των οικονομολόγων της ΚΤΚ υπάρχουν οι σοβαρές και εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις ανεξάρτητων οικονομολόγων και αναλυτών της αγοράς, οι οποίοι δεν εφησυχάζουν σε σχέση με την πορεία του τραπεζικού συστήματος  και την κατάσταση  των δημοσίων οικονομικών.  Ιδιαίτερα δίνουν έμφαση στην αναγκαιότητα να υλοποιηθούν χθες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας στην κυπριακή οικονομία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Σε μια συνομιλία μαζί τους ανιχνεύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επίσης, η κυπριακή οικονομία όπως είναι:

  • η προβληματική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί  παρατεταμένη αβεβαιότητα και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προεκτάσεις στην κυπριακή οικονομία. Ανάμεσα σε άλλα καταγράφονται η αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι ευρώ, η μείωση των επενδύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και η αύξηση του κόστους δανεισμού για το κράτος. 
  • οι επιπτώσεις από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. 
  • η στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των πολιτικών προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. 
  • η στασιμότητα στο επίπεδο τιμών ως επακόλουθο περιορισμένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. 

Μια σημαντική πτυχή είναι και η ανατίμηση της τιμής του μπρεντ κατά τη διάρκεια της βδομάδας. Το πετρέλαιο γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές Απριλίου λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύεται, καθώς η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με drones σε σταθμούς άντλησης της Aramco. 

Χρύσω Αντωνιάδου