Ακόμη δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τα αεροδρόμια

Μπορεί ο κορωνοϊός να αλλάξει ότι γνωρίζαμε για τα ταξίδια μέχρι στιγμής; - Τι ισχύει για την Κύπρο

Την ώρα που όλες οι χώρες άρχισαν τις προετοιμασίες για να είναι έτοιμες να ανοίξουν τα αεροδρόμια και να επαναρχίσουν οι πτήσεις, στην Κύπρο όλα βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

Η Brief προχωρώντας σε μια έρευνα για το τι γίνεται στις άλλες χώρες, για την Κύπρο φαίνεται πως το σενάριο για άνοιγμα των αεροδρομίων την 9η Ιουνίου βρίσκεται σε οριακό σημείο δηλαδή, κατά πόσο ο ένας μήνα που απομένει (αν τελικά ισχύει η αρχική ημερομηνία που λέχθηκε) είναι ικανοποιητικός χρόνος για να γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατόν η υγιεινή ασφάλεια επιβατών, υπάλληλων και πληρωμάτων. 

Όπως αναφέρεται σε διαφορές εκθέσεις άλλων χωρών, η επαναλειτουργία των αεροδρομίων δεν μια απλή υπόθεση όσο ακούγεται και όσο μπορεί κάποιος να υποθέσει. 

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού Αρχές και αεροδρόμια προχωρούν σε διαμόρφωση των χωρών των αεροδρομίων ούτος ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι επιβάτες τηρώντας την ίδια ώρα αποστάσεις αλλά και τηρώντας άλλες πρόνοιες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή, διαμόρφωση χώρων απολύμανσης, διαμόρφωση χώρων για quick test, διαμόρφωση χώρων αναμονής, καθώς και διαμόρφωση χώρων για όσους επιβάτες εντοπίζονται θετικοί στον ιό. 

Ας δούμε λοιπόν τι συγκεκριμένα γίνεται.

>>>Διαβάστε ακόμη:Who is Who: Ζωή Δωροθέα Πανά - Ειδική Παιδίατρος <<<

Εξωτερικό: Τι σκέφτονται τα αεροδρόμια – Ποιες στρατηγικές διαχείρισης ανακοίνωσαν 
Κάποια από τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τα αεροδρόμια στο εξωτερικό, περιλαμβάνουν την απόσταση μεταξύ ενός και δύο μέτρων ανά πάσα στιγμή (εξαιρουμένων των ανθρώπων που ζουν μαζί), τα απολυμαντικά χεριών που θα διανέμονται σε όλο το αεροδρόμιο και τις προσπάθειες για την ομοιόμορφη κατανομή των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς.

Ο James Thornton, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrepid travel group, δήλωσε ότι η διαδικασία διέλευσης από τα αεροδρόμια είναι πιθανό από δω και στο εξής να διαρκεί περισσότερο από πριν λόγω των αυστηρότερων ελέγχων.

"Ακριβώς όπως η λήψη υγρών και συσκευών πριν περάσετε από τις μηχανές στον έλεγχο ασφαλείας  έχει γίνει κανόνας, έτσι θα ισχύουν και οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική αποστασιοποίηση", λέει ο Thornton.

Νωρίτερα φέτος, αρκετά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι εισήγαγαν "έλεγχο θερμικής ανίχνευσης" σε προσπάθειες για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού στο εξωτερικό.

Επίσης, τα αεροδρόμια που διαθέτουν ηλεκτρονικά περίπτερα «check-in» άρχισαν να ενθαρρύνουν τους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν/προτιμούν όπου είναι δυνατόν, με σκοπό να αποφύγουν την περιττή αλληλεπίδραση ατόμων, καθώς μάλιστα τα περισσότερα αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιούν αφίσες στις οποίες θα εξηγούν τα μέτρα καθοδήγησης και τις απαραίτητες οδηγίες για πρόσβαση και προσέλευση σε όλα τα κτίρια τους και στους τερματικούς σταθμούς.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις <<<

Heathrow Airport
Πολλά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του Λονδίνου, έχουν ήδη θεσπίσει μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ταξιδιωτών, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης,  έτσι ώστε να μπορούν να ακούγονται όσο πιο οικεία γίνετε στους ταξιδιώτες που θα φιλοξενούν.

Όπως ανακοίνωσε το Heathrow,  δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για μια συσκευή η οποία θα ελέγχει/ανιχνεύει την θερμοκρασία για να παρακολουθεί τα άτομα που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο για πιθανά σημάδια κορωνοϊού.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Στις ΗΠΑ, η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), λέει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες,  πριν και μετά τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας.

Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ
Αλλά, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για μια συσκευή απολύμανσης πλήρους σώματος. Αυτή η συσκευή, λέει το αεροδρόμιο, μπορεί να απολυμάνει τους χρήστες μέσα σε 40 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας σπρέι που σκοτώνουν βακτήρια και ιούς στο δέρμα και στα ρούχα.

Ακόμη, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ  δοκιμάζει αυτόνομα ρομπότ καθαρισμού που μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια με υπεριώδες φως. Σημαντικό να αναφερθεί πως, παρόμοια ρομπότ έχουν δοκιμαστεί σε αυτοσχέδια νοσοκομειακά δωμάτια.

Dubai Airport – Emirates Terminal
Η Emirates ανακοίνωσε ότι θα  προσφέρει στους επιβάτες ταχείες εξετάσεις αίματος για τον Covid-19 πριν από την επιβίβαση στους τερματικούς σταθμούς του Αεροδρομίου του Ντουμπάι, ενώ  υποστηρίζει ότι οι δοκιμές που θα προσφέρουν στους πελάτες τους, θα παράγουν αποτελέσματα μέσα σε 10 μόνο λεπτά.

>>>Διαβάστε ακόμη:Brief Debate: Πίσω Σχολείο – Σωστά ή όχι αποφασίστηκε; <<<

Τι θα γίνει στην Κύπρο – Πότε ανοίγουν τα αεροδρόμια
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση,
ωστόσο μιλώντας με αρμοδίους, μας ενημέρωσαν ότι η Διυπουργική θα αρχίσει συζητήσεις και αναμένεται εντός 15 ημερών να υπάρξει σχετική έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες και την διαδικασία για το πως θα επιτευχθεί το άνοιγμα των δυο αεροδρομίων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 7 Μαΐου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, για σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής που θα καταθέσει σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος Μαΐου, για το σταδιακό άνοιγμα των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου. 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη διαδικασία, μέσω της οποίας θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης και ένας στρατηγικός σχεδιασμός, για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Κύπρου, αλλά και τη λειτουργία των αεροδρομίων.

Ήδη, είπε, «έχουν ξεκινήσει αρκετές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αεροποριών διαφόρων χωρών, αλλά είναι σημαντικό να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης, ένα σχεδιασμό που να λαμβάνει όλα τα δεδομένα υπόψη, για τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πτήσεων, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι, εφόσον το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα, για αποτελεσματική επαναφορά της συνδεσιμότητας και την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων».

>>>Διαβάστε ακόμη: Ο COVID – 19 κρίνει την ψηφιακή ετοιμότητα των τραπεζών<<<

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει πρόταση του ιδίου όπως συσταθεί αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Υπουργό Μεταφορών και μέλη τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και τον Υφυπουργό Τουρισμού, για να σημειώσει επίσης ότι έχει εγκριθεί εισήγηση, όπως συσταθεί και σχετική καθοδηγητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, στην οποία θα συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, του Υφυπουργείου Τουρισμού, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας που θα οριστεί από τον Υπουργό Υγείας, τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, όπως και εκπροσώπων της εταιρείας Hermes, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Διάγγελμα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, το άνοιγμα των αεροδρομίων αναμένετε να γίνει σταδιακά και υπό όρους στις 9 Ιουνίου. Όπως ανακοινώθηκε, τα αεροδρόμια θα ανοίξουν βάσει διμερών συμφωνιών με χώρες χαμηλού ρίσκου. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Η Πολιτεία θέλει restart αλλά οι επιχειρήσεις πνίγονται <<<

Πως θα ξεκινήσουν οι πτήσεις;
Στο μεταξύ, ο Δρ. Κωστρίκης είχε αναφέρει στην Brief, ότι oι πτήσεις θα ξεκινήσουν να συνδέουν την Κύπρο με χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα τους δεδομένα, θα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον επιδημία στην χώρα τους.

Το σίγουρο είναι ότι θα ανοίξουν τμηματικά οι συνδέσεις των πτήσεων, εξήγησε ο Δρ. Κωστρίκης. «Θα ανοίξουν ανάλογα με το ποιά θα είναι η εικόνα του Covid-19  σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Ανέφερε μάλιστα ότι θα υπάρχουν χώρες με τις οποίες θα έχουμε ανοιχτή σύνδεση και θα υπάρχουν χώρες που δεν θα έχουμε αεροπορική σύνδεση.

>>>Διαβάστε ακόμη:Έτσι θα «μοιραστεί» το €1,5 δισεκατομμύριο στις επιχειρήσεις <<<

Πως θα υποδεχόμαστε τους επισκέπτες
Κληθείς να απαντήσει πως θα ελέγχονται οι επιβάτες που θα φτάνουν στην Κύπρο για την κατάσταση της υγείας τους αφού ανοίξουν τα αεροδρόμια, είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιούνται κάποια τέστς, ίσως και κάποια rapid τεστς.

Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται από τους τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών 
Επιστολή στην Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean απέστειλε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος από την οποία  ζητά, μεταξύ άλλων, τον καταρτισμό κοινών διαδικασιών που αφορούν στο άνοιγμα των αερολιμένων.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε συνέχεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Απριλίου , ο Υπουργός Μεταφορών, απέστειλε την Παρασκευή (8/5) επιστολή στην Επίτροπο  αναφέροντας ότι η Κύπρος, λόγω της απομακρυσμένης και απομονωμένης γεωγραφικής της θέσης, έχει επηρεαστεί σημαντικά, στον τομέα της οικονομίας, από την πανδημία Covid-19.  

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών και αναμένεται όπως η επόμενη τουριστική περίοδος Ιουνίου -Σεπτεμβρίου 2020 θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Φρένο στα έσοδα του τουρισμού ακόμα και πριν από τον Κορωνοϊό<<<

«Ο αντίκτυπος, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των αερομεταφορών, είναι μεγάλος και αναμένεται μία μακρά και δύσκολη περίοδος ανάκαμψης, όπου αναπόφευκτα θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγονται οι διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις αερομεταφορές», τόνισε ο κ. Καρούσος.

Στην επιστολή του ο Υπουργός καλεί Επιτροπή να εκδώσει χωρίς καθυστέρηση, κατευθυντήριες γραμμές για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς, τη συνδεσιμότητα και την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών.

"Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να λάβουν υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται έκαστο κράτος μέλος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης της νόσου COVID 19 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, εισηγούμαι όπως υιοθετηθεί κοινή μεθοδολογία υπολογισμού και αξιολόγησης του κινδύνου, στη βάση μίας εναρμονισμένης ανταλλαγής δεδομένων της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος", ανέφερε ο Υπουργός.

 

Άννη Χαραλάμπους