Ακτινογραφία ΓεΣΥ: Τι πέτυχε τους πρώτους 18 μήνες (ΓΡΑΦΙΚΑ)

Η «φωτογραφία» του ΓεΣΥ στα αρχικά του βήματα / Ο αριθμός των δικαιούχων και των παρόχων & οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη χρήση των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), κατά τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας του (1/6/2019-31/12/2020), έδωσε χθες (1/2) στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας εφαρμογής του Συστήματος.

>>> ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ <<<

Πρόκειται στην ουσία για μία ακτινογραφία του ΓεΣΥ στα αρχικά του βήματα, η οποία αντανακλά τη δυναμική του ως βασικού πυλώνα της δημόσιας υγείας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού συνολικά 853.422 δικαιούχοι, με τις 756.440 να πραγματοποιούν τουλάχιστον μία επίσκεψη στον Προσωπικό τους Ιατρό μεταξύ 1/6/2019-31/12/2020.

Επίσης, 574.007 δικαιούχοι τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ είχαν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς, κατόπιν παραπομπής τους από τον Προσωπικό τους Ιατρό και 333.080 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις.

Παράλληλα, 523.679 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και συνολικά 43.448 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Από το σύνολο, πάντως, των δικαιούχων που έτυχαν ενδοσοκομειακής περίθαλψης:

  • 8.800 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής
  • 2.200 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας και καθετηριασμού
  • 2.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ορθοπεδικής
  • 1.400 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις νευροχειρουργικής
  • 500 ασθενείς υποβλήθηκαν σε προστατεκτομές

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, κατά τους πρώτους 18 μήνες του ΓεΣΥ έγιναν 3.000 γέννες με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή, ενώ 1.600 συνολικά ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης από συμβεβλημένα με το Σύστημα κέντρα και νοσηλευτήρια της επιλογής τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συμμετοχή παρόχων
Όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών εντός ΓεΣΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ, αυτή τη στιγμή το Σύστημα λειτουργεί με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ιατρών και μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, με:

  • 1.785 Ειδικούς Ιατρούς
  • 553 Προσωπικούς Ιατρούς Ενηλίκων
  • 196 Προσωπικούς Ιατρούς Παιδιών (Παιδίατρους)
  • 534 Φαρμακεία
  • 147 Κλινικά Εργαστήρια
  • 54 Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια
  • 6 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), εκ των 5 των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και 1 Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου.

Πέραν των προαναφερθέντων, αξίζει να σημειωθεί πως στο ΓεΣΥ έχει ενταχθεί 1.161 άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, Νοσηλευτές και Οδοντίατροι.

Άλλα σημαντικά στοιχεία
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως σήμερα το ΓεΣΥ λειτουργεί κανονικά με την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και παρόχων να εκφράζουν ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα πορεία του, ενώ ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το Σύστημα περιλαμβάνει 1750 συνταγογραφούμενα πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα. 

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΟΑΥ, καθημερινά υποβάλλονται πέραν των 20.000 απαιτήσεων (claims), ενώ ο Οργανισμός προβαίνει σε καθημερινή βάση στις αναγκαίες βελτιώσεις του συστήματος πληροφορικής, στην εφαρμογή κανόνων και υιοθέτηση πρωτοκόλλων και άλλα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται σε συνεχή βάση και στο μέγιστο δυνατό βαθμό την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Brief (5/2/2021), o OAY προωθεί αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αμοιβών Προσωπικών Ιατρών και Παιδιάτρων που είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Brief ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «θα καταβάλουμε ουσιαστικά μία προσπάθεια επιστροφής στον αρχικό μας σχεδιασμό, σε συνεννόηση πάντοτε τους εκπροσώπους των προσωπικών μας ιατρών».

Όπως εξήγησε, ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η κατά κεφαλήν αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών θα αντιστοιχούσε στο 70% της συνολικής αμοιβής τους και το υπόλοιπο 30% στην βάση ποιοτικών κριτηρίων.

Περισσότερα για τις αλλαγές που προωθούνται ΕΔΩ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Α. Τσινωντίδης: Βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας το ΓΕΣΥ
Σε μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση των πληροφοριών για τη δομή και τις λειτουργίες του ΓΕΣΥ, καθώς και των στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τη χρήση των υπηρεσιών κατά τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, τονίζει πως «το τέλος του 2020 σηματοδότησε την ολοκλήρωση της 2η φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας και το κλείσιμο ενάμιση χρόνου λειτουργίας του».

Ο πρώτος ενάμιση χρόνος λειτουργίας του ΓΕΣΥ, προσθέτει, υπήρξε μια γόνιμη περίοδος όπως αποδείχτηκε, από την οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. 

«Οι πρώτοι 18 μήνες μας δίνουν την ευκαιρία αφενός για ένα απολογισμό πεπραγμένων και αφετέρου για να υπενθυμίσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ΓΕΣΥ», υπογραμμίζει.

Σε σχέση με την παρουσίαση, ο κ. Τσινωντίδης αναφέρει ότι «πρόκειται για μια ‘φωτογραφία’ του ΓΕΣΥ στα αρχικά του βήματα, η οποία αντανακλά τη δυναμική του ως βασικού πυλώνα της δημόσιας υγείας στον τόπο μας». 

«Η ενημέρωση όλων κρίνουμε ότι είναι σημαντική, αφού μόνο εάν γνωρίζουμε το Σύστημα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του και παράλληλα να το βελτιώσουμε και να το στηρίξουμε», καταλήγει.
 

Μάριος Αδάμου