Ακυρώσεις πτήσεων: Πόσο επηρεάζεται η Κύπρος

Ελάχιστα θα επηρεαστεί ο εξερχόμενος τουρισμός, μέχρι 5% ο εισερχόμενος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ACTA

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Περισσότερο τον εισερχόμενο και λιγότερο τον εξερχόμενο τουρισμό θα επηρεάσει η αναστάτωση που παρατηρείται διεθνώς με τις ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Ωστόσο, ακόμα και εκεί, ο βαθμός επηρεασμού δεν αναμένεται να είναι μεγάλος, όσον αφορά πάντα την Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα η ροή τουριστών στο νησί την καλοκαιρινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην brief, ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Χάρης Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι οι Κύπριοι που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς οι πλείστοι αναμένεται να μεταβούν στην Ελλάδα και τα νησιά όπου δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων. Τα προβλήματα κυρίως εστιάζονται σε αεροδρόμια που λειτουργούν και ως κόμβοι, όπως είναι το Χίθροου, η Φραγκφούρτη και το Άμστερνταμ, σημείωσε ο κ. Παπαχαραλάμπους. Ερωτηθείς τι μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες, σε περίπτωση που ακυρωθεί η πτήση τους, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως αυτό που κάνουν είναι να τοποθετούν τους επιβάτες της ακυρωωθείσας πτήσης σε άλλη ακόμα και την ίδια μέρα ώστε να μην χρειαστεί να πληρώνουν ξενοδοχεία και άλλα έξοδα στους επιβάτες. Όπως σημείωσε η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει προβλέψει για όλες τις περιπτώσεις όσον αφορά ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων με στόχο οι ταξιδιώτες να είναι πλήρως καλυμμένοι.

Όσον αφορά τώρα τον εισερχόμενο τουρισμό, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι εκεί ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι σε μεγάλη κλίμακα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το μέγιστο ποσοστό που θα επηρεαστεί, θα φτάσει το 5% του εισερχόμενου τουρισμού εξαιτίας κυρίως της αναστάτωσης που καταγράφεται στην αγγλική αγορά. Ωστόσο ακόμα και έτσι, δεν αναμένεται να επηρεαστούν ουσιωδώς οι αφίξεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα καλύτερες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και αυτό όπως εξήγησε και πάλι, καθότι οι αεροπορικές εταιρείες επαναπρογραμματίζουν τις πτήσεις που επηρεάζονται με άλλες της ίδιας μέρας, ώστε να επηρεαστεί μόνο η ώρα αναχώρησης.

Ερωτηθείς που οφείλονται οι ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων διεθνώς, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι είναι καθαρά θέμα έλλειψης προσωπικού. Απαριθμώντας τους λόγους που έπαιξαν ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ότι ένας αριθμός εργαζομένων έχει φύγει από τη βιομηχανία και έχει μετακινηθεί προς άλλες δουλειές χωρίς όπως φαίνεται να αναπληρωθεί επαρκώς. Ένας άλλος αριθμός εργαζομένων έχει αφυπηρετήσει, ενώ σε κάποιες δουλειές που χρειάζονται ειδικές άδειες, ενδεχομένως να μην έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες έγκαιρα. Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα της πανδημίας που προσβάλλει ακόμα μεγάλο αριθμό ατόμων, οι οποίοι αναγκάζονται να λείψουν από τις δουλειές τους για κάποιες μέρες. Όλοι αυτοί οι λόγοι φαίνεται να συνέτειναν στην έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε σήμερα αυτά τα φαινόμενα με τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων.

Πέραν των πιο πάνω, κληθείς να σχολιάσει πώς κινούνται οι αφίξεις για φέτος και αν θα ξεπεράσουμε το στόχο που έχει τεθεί να είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρσι, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι «ο στόχος που έχει τεθεί να ξεπεράσουμε την περσινή χρονιά είναι κατά τη γνώμη μου πολύ χαμηλός, καθώς ενδεχομένως να τον έχουμε ήδη πετύχει». Όπως επισήμανε το 1,3 εκατ. αφίξεις που πετύχαμε το 2021 δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος για φέτος, αλλά ο πήχης θα έπρεπε να τεθεί πολύ πιο ψηλά. Η τουριστική βιομηχανία επανακάμπτει, σημείωσε ο κ. Παπαχαραλάμπους ακόμα και με τα φαινόμενα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και επομένως οι στόχοι μας θα έπρεπε να έχουν τεθεί πολύ πιο ψηλά, σημείωσε. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι εδώ και τρεις περίπου μήνες βρισκόμαστε στο 80% των αφίξεων του 2019 οπόταν και είχαμε ρεκόρ αφίξεων με 4,3 εκατ. Θεωρώ πρόσθεσε, ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 85% του 2019, δηλαδή σε ένα αριθμό της τάξης των 3 εκατ. αφίξεων ή και περισσότερες, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ