Αλλάζει και απλοποιείται η διαδικασία εισδοχής στην Κλίμακα Α9

Συζητείται πρόταση νόμου στην Επ. Θεσμών – Τι θα αλλάζει με τις εξετάσεις

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως βρίσκεται ξανά για συζήτηση η πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, σχετικά με τον περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία τροποποιητικό νόμο.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Μιλώντας στην Brief, o κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση ξανασυζητήθηκε το 2021 στην Επιτροπή Θεσμού και αφορά την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης στη Δημοσία Υπηρεσία, σε θέσεις στην μισθολογική κλίμακα Α9.

«Η πρόταση νόμου προνοεί ότι θα γίνονται ενιαίες και γενικές εξετάσεις και για την κλίμακα Α9, όπως γίνονται με την μισθολογική κλίμακα Α2 και Α8, », επεσήμανε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η μισθολογική κλίμακα Α9 αφορά κυρίως προσλήψεις μηχανικών, νομικών και λογιστών.

Κύριος λόγος που πρέπει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είναι η μείωση του κόστους που καταγράφεται για την διεξαγωγή ξεχωριστών εξετάσεων.

>>> Διαβάστε επίσης:  Άνοιξαν θέσεις στην Δημόσια Υπηρεσία - Μισθοί από €24.000 <<<

«Είναι σημαντικό να εξοικονομήσουμε πόρους γιατί κάθε φορά που ένα τμήμα διεξάγει εξετάσεις, αυτό σημαίνει συμβουλευτικές επιτροπές και μετέπειτα περαιτέρω κόστος εξετάσεων», τόνισε. 

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, στόχος της πρότασης νόμου είναι και η προαγωγή των αξιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαφάνεια.

«Σημαντικό είναι να υπάρχει και διαφάνεια διότι οι συμβουλευτικές επιτροπές μπορούν να πάρουν αρκετές αποφάσεις όπως για παράδειγμα να αποφασίσουν ότι θα κάνουν μόνο προφορική εξέταση αντί γραπτή κτλ.», εξήγησε. 

Την ίδια στιγμή ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η πρόταση νόμου στοχεύει και στην μείωση της ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις εξετάσεις της Κλίμακας Α9.

«Για παράδειγμα ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν θα χρειάζεται να επαναλάβει εξετάσεις σε δύο ή περισσότερες υπηρεσίες. Θα δίνει μια φορά εξέταση τον χρόνο και μετά θα παρευρεθεί για συνέντευξη για να προσληφθεί, όπως γίνεται στην κλίμακα Α8», είπε καταληκτικά.

Κυπριάνα Σταύρου