Αμείωτο το ενδιαφέρον για ΗΒ - Κάθε χρόνο πάνε 2,500 φοιτητές

Μικρό το ποσοστό που δείχνει να έχει ενδοιασμούς λόγω κορωνοϊού - Τα δεδομένα για τους Κύπριους φοιτητές στην Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους προορισμούς που φαίνεται να προτιμούν οι Κύπριοι για να πάρουν κάποιο πτυχίο. Κατά πόσο όμως αλλάζουν τα δεδομένα με την παρούσα κατάσταση με τον κορωνοϊό και την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Βρετανίας; Εξακολουθεί να είναι «επιθυμητός» προορισμός για τους φοιτητές;

H Brief επικοινώνησε με τον  Χρύσανθο Σαββίδη, Σύμβουλο Σπουδών που ασχολείται και γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο για να μας δώσει σχετικά στοιχεία. 

Όσον αφορά τον όγκο των αιτήσεων που έχουν γίνει από τους Κύπριους φοιτητές για τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι στο ίδιο επίπεδο με την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20, όπως μας είπε.

«Εκείνο το οποίο δεν γνωρίζει κανένας τώρα, είναι το ποσοστό που θα προχωρήσει σε πραγματικές εγγραφές», μας εξήγησε ο κ Σαββίδης, «κάτι που θα γνωρίζουμε όταν και εφόσον βγουν τα απολυτήρια των μαθητών, δηλαδή στα μέσα του Ιούλη για να δούμε πόσοι από αυτούς που έκαναν αίτηση και πραγματικά ενδιαφέρονται».

Όσον αφορά την τάση που παρατηρείται, ο κ. Σαββίδης είπε στην Brief, ότι μέσα από τις καθημερινές του επαφές, υπάρχει ένα 7-10% που εκφράζει την ανησυχια του λόγω του Covid-19, αλλά  δεν είναι ποσοστό το οποίο θα έλεγε κάποιος ότι είναι δραματικό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στατιστικά, όπως ανέφερε, κάθε χρόνο 2000 Κυπριοι, προπτυχιακοί  και γύρω στους 500 μεταπτυχιακούς μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους.

Πέρσι ήταν συνολικά 8000 φοιτητές στην Αγγλία και σε κανένα δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη και είναι ένας από τους παράγοντες που δεν μείωσε το ενδιαφέρον των φοιτητών.

Επίσης, ένας δεύτερος παράγοντας όπως μας είπε είναι ότι ενώ υπήρξε η ανησυχία αν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια την ερχόμενη σχολική χρονιά, σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν κανονικά.

Η διαφοροποίηση είναι όσον αφορά τα lectures, που παρακολουθούνται από 80-100 φοιτητές, πρόσθεσε, και όπως έχουν ανακοινώσει πανεπιστήμια, για τα lectures αυτά δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία και θα γίνονται online.

Όσον αφορά τα tutorials (φροντιστηριακά μαθήματα των 10-15 ατόμων) ή τα σεμινάρια, θα γίνονται με φυσική παρουσία και θα ονομάζονται oplunted learning, μας είπε.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Σαββίδης ότι, υπάρχουν κι άλλα πανεπιστήμια που δίνουν στο μαθητή ακόμα και τα lectures για όσους επιθυμούν ( με μικρότερη συμμετοχή), να το επιλέγουν είτε ως φυσική παρουσία είτε ως online μάθηση.

Δανειοδότηση
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή τη χρονιά η Βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει και δηλώσει ότι θα ισχύει ότι ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος επιθυμεί να φοιτήσει μέσω του Ευρω-δανείου, θα μπορεί να το πράξει και φέτος ενώ για τις χρονιές 2021-2022 και μετέπειτα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει κάποιο σχήμα ή κάποιο πρόγραμμα παρόμοιου τύπου ευρω-δανείου για να συνεχίσουν τα δίδακτρα των αγγλικών πανεπιστημίων να παραμένουν ελκυστικά για Ευρωπαίους πολίτες ή ακόμη για πολίτες της Κοινοπολιτείας, μια παραμετρο στην οποία η Βρετανία δίνει ιδιαίτερη έμφαση

Συμφωνα με τον κ. Σαββίδη το ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Βρετανικής κυβέρνησης, για το τι μέλλει γενέσθαι για τους φοιτητές για τη μεθεπόμενη χρονιά δηλαδή 2021-2022, θα διαφανεί τον Ιούλιο.

Για το κομμάτι της δανειοδότησης, άπαντες προπτυχιακοί, έχουν πάρει τις εγκρίσεις των δανείων τους και έχει ανακοινωθεί ότι τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για να υποβάλουν αίτηση οι μεταπτυχιακοί, ανέφερε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα ποσά των δανείων
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φοιτητικά δάνεια στην Μεγάλη Βρετανία δίνονται μέσω του οργανισμού Student Loans Company , και καλύπτουν ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων για Βρετανούς αλλά και Ευρωπαίους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου για απόκτηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. 

Προπτυχιακές σπουδές:

  • Αγγλία (9,250 λίρες):  100% με Χρηματοδότηση/ Φοιτητικό Δάνειο Διδάκτρων

  • Ουαλία (9,000 λίρες):  100% με Χρηματοδότηση/ Φοιτητικό Δάνειο Διδάκτρων

  • Σκωτία (1,800 λίρες):  Πλήρης Απαλλαγή Διδάκτρων

Τα πιο πάνω ποσά αφορούν το κάθε έτος φοίτησης σε προπτυχιακό επίπεδο.

Όσον αφορά το μεταπτυχιακό, το εφάπαξ ποσό δανεισμού είναι 10,980 λίρες που καλύπτει όλο τα δίδακτρα για απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου. 

Ξένια Προδρόμου