Ανάβουν οι μηχανές για πώληση του 25% της CYTA

Προσπάθειες για σύναψη συμμαχιών στη Βουλή για ψήφιση - Μερική αποκρατικοποίηση και μετά διάθεση μεγαλύτερο ποσοστού

Η Κυβέρνηση επανέρχεται με το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta, επιδιώκοντας να διατεθεί ποσοστό 25% σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, η πρόταση της μερικής αποκρατικοποίησης με τη διάθεση του ποσοστού αυτού θα επαναφερθεί με τη νέα χρονιά και θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και επαφών μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι και ο υπέρμαχος της πρότασης. Αρχικά θα διατεθεί το ποσοστό του 25% και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρηθεί και πρόσθετο ποσοστό.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το «κλειδί» και για αυτή τη νέα κυβερνητική προσπάθεια βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του κόμματός του, το οποίο θα κληθεί να υποστηρίξει την πρόταση της Κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρόταση αυτή θα πέσει στο κενό και θα ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς και τις δεσμεύσεις προς την Τρόικα που έχουν ενσωματωθεί στο Μνημόνιο του 2013.

Ο Χάρης Γεωργιάδης έχει εξηγήσει πολλάκις στα κόμματα ότι η μερική αποκρατικοποίηση, μέσω της παραχώρησης μέρους των εργασιών της  Cyta σε ιδιώτη επενδυτή, είναι καλή και αναγκαία επιλογή. Θεωρεί ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και να διασφαλίσει την προοπτική συνέχισης της λειτουργίας του ως ημικρατικός οργανισμός.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< ​​​​​​​

Το ΔΗΚΟ σε ρόλο «κλειδί»
Πάντως, το ΔΗΚΟ έχει «χαλαρώσει» τη θέση του και δεν αποκλείεται να αποδεχθεί την κυβερνητική εισήγηση υπό όρους. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2017 επανέλαβε την πάγια θέση του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ημικρατικών οργανισμών. Είπε: «Έχουμε δώσει και κερδίσει μάχες προκειμένου να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, δηλαδή όλων των Κυπρίων πολιτών, που μπορούν με σωστή διοίκηση και διαχείριση να αξιοποιηθούν συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Βουλής είχε καταθέσει στη Βουλή νέα νομοσχέδια για μετοχοποίηση της Cyta, με τα οποία διασφαλίζεται δια νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του κράτους. Με την πρόνοια αυτή το κράτος διατηρεί την  πλειοψηφία των μετοχών σε εταιρεία που θα δημιουργηθεί διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργαζομένων.

Ειδικότερα:

  • Mεταφέρονται σε ιδιωτική εταιρεία τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις που αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες της Cyta.
  • Διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι συντάξεις των εργαζομένων μετά την ιδιωτικοποίηση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Cyta διαφωνούν με το ιδιοκτησιακό μέλλον του οργανισμού, όπως προτείνεται από τον Υπουργό Οικονομικών και ζητούν όπως διατηρηθεί ως οργανισμός δημοσίου δικαίου.

Επανεξέταση της πρότασης
Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ευκαιρία της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2019, έθεσε θέμα «επανεξέτασης της πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, προτού να είναι πολύ αργά». Στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής περιλαμβάνεται το Χρηματιστήριο και το Κρατικό Λαχείο.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Και πρέπει να επιδιώξουμε την συνεννόηση κυβέρνησης και Βουλής, προκειμένου από κοινού να στηρίξουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αυτό είναι το κάλεσμα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει απευθύνει στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τίτλοι τέλους για ΑΤΗΚ
Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια της Κυβέρνησης να διαθέσει προς πώληση της Cyta έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε  νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο εισηγείτο τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου Cyta Ltd. Στην εταιρεία θα μεταφέρονταν τα περιουσιακά στοιχεία, οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και οι υποχρεώσεις της Cyta.

Επίσης, προβλεπόταν η μεταφορά ορισμένων εργασιών του οργανισμού σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για πραγματοποίηση της αποκρατικοποίησής της.

Οι κύριες εισηγήσεις αφορούσαν:

  • Τη δημιουργία της Cyta Ltd η οποία θα ανήκει αρχικά αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία έτσι που να επενδύσει, σε κατοπινό στάδιο, ο κατάλληλος στρατηγικός συνεργάτης ή επενδυτής αγοράζοντας μετοχές από την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία. 
  • Τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΑΤΗΚ στη Cyta Ltd. Εξαιρούνται περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που δεν έχουν σχέση με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες, όπως είναι τραπεζικά υπόλοιπα, κυβερνητικά χρεόγραφα, μετοχικοί τίτλοι και ορισμένα ακίνητα.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι η ΑΤΗΚ θα σταματούσε να πραγματοποιεί τηλεπικοινωνιακές εργασίες, θα κατείχε περιουσιακά στοιχεία και θα συνέχιζε να απασχολεί υπαλλήλους.  

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2279