Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων - Θετικό πρόσημο μετά από 8 μήνες

Πόσα πωλητήρια έγγραφα κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο και ποια επαρχία αναδεικνύεται νικήτρια κόντρα στον κορωνοϊό

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η αγορά ακινήτων τον Σεπτέμβριο, με τις πωλήσεις να καταγράφουν θετικό πρόσημο για πρώτη φορά φέτος σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Παρά τα θετικά, όμως, σημάδια του Σεπτεμβρίου, εντούτοις, η αγορά εξακολουθεί να είναι στην δίνη του κορωνοϊού, με τις πωλήσεις το 9μηνο να είναι σημαντικά μειωμένες και τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Την ίδια ώρα, πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, η Λευκωσία είναι η μοναδική επαρχία που κατάφερε να πάει κόντρα στην πανδημία, καταγράφοντας, μάλιστα, οριακή αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων το 9μηνο.

>>> Διαβάστε ακόμη: Έπεσαν οι τιμές - €52 το δίκλινο σε 5αστερα (ΛΙΣΤΕΣ) <<<

Τα στοιχεία
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν παγκύπρια 786 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 692 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 14%.

Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στο γεγονός πως, σε όλες τις επαρχίες, πλην, της επαρχίας Πάφου, οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο ήταν περισσότερες σε σχέση με πέρσι, με τις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου να παρουσιάζουν αύξηση πέραν του 40%

Συγκεκριμένα, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα 195 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 137 τον Σεπτέμβριο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 42%, ενώ στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου κατατέθηκαν 59 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 40 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 48%.

Στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λεμεσού, κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο 253 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 240 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 5%, ενώ θετικό πρόσημο παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο και οι πωλήσεις ακινήτων στην Λάρνακα με τον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο να φθάνουν τα 117 σε σχέση με 102 πέρσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 15%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον αντίποδα, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Πάφου κατατέθηκαν 162 πωλητήρια έγγραφα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με 173 πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 6%.

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο περσινό μήνα:

Η εικόνα το 9μηνο
Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, παρά το γεγονός πως τον Σεπτέμβριο η αγορά ακινήτων ανέκαμψε σημαντικά, εντούτοις, η εικόνα το 9μηνο είναι εντελώς διαφορετική, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown που είχε επιβληθεί.

Βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο 5.444 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 7.736 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 30%.

Σε επίπεδο επαρχιών, στην επαρχία Λευκωσίας κατατέθηκαν το πρώτο ενιάμηνο του έτους 1.433 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.427 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας οριακή αύξηση. 

Στην επαρχία Λεμεσού, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν 1.634 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.709 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 40%, κι αυτό γιατί την 3μηνη περίοδο του lockdown η μείωση στις πωλήσεις κυμαινόταν μεταξύ 50% και 83%.

Στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν τους πρώτους 9 μήνες του έτους 898 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.124 την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 20%. Ο χειρότερος μήνας από πλευράς πωλήσεων ήταν για την επαρχία ο Απρίλιος, μήνα κατά τον οποίο τα πωλητήρια έγγραφα περιορίστηκαν στα 24 σε σχέση με 140 πέρσι (μείωση 83%).

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην επαρχία Πάφου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν συνολικά 1.089 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.985 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 45%. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, οι πωλήσεις ακινήτων στην Πάφο ήταν μειωμένες κατά 44% με 70% σε σχέση με αντίστοιχους περσινούς μήνες, ενώ τον Σεπτέμβριο η μείωση περιορίστηκε στο 6%.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δε, κατατέθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνολικά 390 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 491 την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 21%. 

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 σε σύγκριση και με την αντίστοιχη περσινή περίοδο:

Μαζί με την αγορά ανακάμπτουν και οι τιμές ακινήτων
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε στην Brief πως «επανέρχεται μία ομαλότητα στις πωλήσεις ακινήτων, κάτι που αναμέναμε και εμείς ως Σύνδεσμος».

Όπως είπε, «από τον Ιούνιο και μετά η αγορά άρχισε να κινείται και επανερχόμαστε σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνοντας ότι «φέτος αναμέναμε ότι τα πωλητήρια έγγραφα θα έφθαναν τις 10.500, ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, και πλέον αναμένουμε, βάσει και των έως τώρα ενδείξεων, πως οι πωλήσεις θα είναι γύρω στο 20% με 25% πιο κάτω σε σχέση με πέρσι, με τις συνολικές πωλήσεις να μην ξεπεράσουν τις 8.000».

Ερωτηθείς εάν ο κορωνοϊός είχε αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων, ο κ. Μουσκίδης απάντησε καταφατικά. «Ο κορωνοϊός οδήγησε σε μία μικρή μείωση στις τιμές ακινήτων, αλλά πλέον σιγά-σιγά αυτές επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα, συνεπεία και της αυξημένης ζήτησης. Όσο περνά ο καιρός πιστεύω οι τιμές θα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τα επίπεδα προ κορωνοϊού», εξήγησε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) παρουσίασε σημαντική ετήσια μείωση σε ποσοστό 2,9% το 2ο τρίμηνο του 2020, ενώ σε τριμηνιαία βάση ο Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υπολογίζεται στις 109,48 μονάδες και συγκρινόμενος με το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 2,9%.

Μάριος Αδάμου