ΑΝΑΛΥΣΗ: Αχτίδες φωτός στο τούνελ της κρίσης 

Η αγορά μπορεί ξανά να βρει τα πόδια της, σε πολλά επίπεδα όπως και στον χώρο των αυτοκινήτων -καινούργιων ή μεταχειρισμένων.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από την αγορά, παρουσιάζουν αφενός την κατάσταση των νοικοκυριών και αφετέρου των επιχειρήσεων δείχνοντας τον δρόμο για μια διαδρομή η οποία μπορεί να ακολουθήσει το θετικό σενάριο υπό τη βασική προϋπόθεση πως η πανδημία θα υποχωρήσει, λόγω βεβαίως της πιθανής κυκλοφορίας ενός ασφαλούς και δραστικού εμβολίου. 

Κατά τους περασμένους μήνες επιχειρήσεις έμειναν εντελώς ή μερικώς αδρανείς, όπως αντίστοιχα χωρίς εργασία έμειναν και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ωστόσο, περίοδο καταγράφηκε αύξηση στο λιανικό εμπόριο που αφορούσε κυρίως κύκλο εργασιών στις υπεραγορές, ενώ άνοδος καταγράφηκε και στις καταθέσεις δεδομένο που δείχνει ότι κόσμος που πιθανώς να δαπανούσε κάποια χρήματα για αγορές, ταξίδια ή άλλους λόγους επέλεξε να κάνει κομπόδεμα κρατώντας τα χρήματά του στην τράπεζα. 

Ένας δείκτης που αποτελεί καθρέφτη της αγοράς είναι οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες, τη διάθεση και τις δυνατότητες επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε σχέση με την αγορά αυτοκινήτου. Βεβαίως, η αγορά αυτοκινήτου αποτελεί μια από τις σημαντικές, οικονομικές αποφάσεις που έχει κάποιος να πάρει και συνεπώς αυτός ο δείκτης συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στην οικονομία. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Brief από τη Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται πως η αγορά αυτοκινήτου κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά το lockdown και τις μηδενικές πωλήσεις οχημάτων που καταγράφηκαν κατά το δίμηνο από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων κατά τη δεκαετία 2010-2020. Βεβαίως, οι αριθμοί του τρέχοντος έτους φτάνουν έως τον Ιούλιο:  α

Ταυτόχρονα, η επί μέρους εξέταση των δεικτών που αφορούν στις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων δείχνουν ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα πράγματα φέτος δεν είναι τόσο άσχημα, τηρουμένων πάντα των συνθηκών που επικρατούν ή που κυρίως καταγράφηκαν στην Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθεται τα συγκριτικά δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, κατά το πρώτο επτάμηνο των τελευταίων πέντε ετών. Η υπό αναφορά περίοδος μπορεί να περιγραφεί ως χρονικό πεδίο με θετικό πρόσημο για την αγορά γεγονός που δείχνει ότι η φετινή υστέρηση δεν είναι τόσο αρνητική, όσο κανείς θα ανέμενε.  α

Με τα πιο πάνω δεδομένα και νοουμένου ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να χειρίζεται καλά την πανδημία, αλλά και πως εντός των επόμενων μηνών θα εξευρεθεί το πολύτιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού η αγορά μπορεί ξανά να βρει τα πόδια της, σε πολλά επίπεδα όπως και στον χώρο των αυτοκινήτων -καινούργιων ή μεταχειρισμένων. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1625