ΑΝΑΛΥΣΗ: Αναστάτωση στην αγορά καυσίμων

Την ώρα που οι τιμές αυξάνονται, πλέον κάθε εβδομάδα, οι καταναλωτές φαίνεται να βρίσκουν άλλες λύσεις έναντι της ακρίβειας οι οποίες μάλλον οδηγούν και στην αγορά των κατεχομένων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Πόσο άλλαξαν οι τιμές καυσίμων από το 2018 μέχρι σήμερα (ΠΙΝΑΚΕΣ) <<<

Τα στοιχεία όπως καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι κατά τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο οι τιμές «απογειώθηκαν» οι πωλήσεις καυσίμων μέσω πρατηρίων περιορίστηκαν κυρίως λόγω της μείωσης στο πετρέλαιο. Χωρίς να υπάρχουν άλλα δεδομένα η απλή σκέψη οδηγεί στο ότι επαγγελματίες (όπως οδηγοί, ταξί, λεωφορείων ή άλλων επαγγελματικών οχημάτων) γεμίζουν καύσιμο από τα κατεχόμενα σε μια προσπάθεια να μειώσουν το μηνιαίο κόστος που είναι το πλέον βασικό για τη δουλειά τους. 

Παράλληλα, φαίνεται και ένα άλλο δεδομένο και αφορά στην ανάγκη της αγοράς ή καλύτερα στην εξάρτηση της αγοράς στη χρήση αυτοκινήτου, αφού οι τόνοι καυσίμων που διατίθενται μέσω πρατηρίων δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι πωλήσεις των βασικών πετρελαιοειδών μέσω πρατηρίων καυσίμων κατά τον Απρίλιο των τεσσάρων, τελευταίων ετών. 

φσδωδσψχ

Η πτώση στις πωλήσεις καυσίμων κατά τον Απρίλιο του 2020, όταν εφαρμοζόταν στην Κύπρο αυστηρό lockdown είναι εμφανής.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται η αγορά καυσίμων επηρεάζεται και από την τουριστική κίνηση, η οποία βεβαίως πέρσι δεν ήταν -σε καμία περίπτωση- όπως είναι και θα είναι για όλο το 2022. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις καυσίμων τον Απρίλιο είναι περιορισμένες σε σχέση με πέρσι και για αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι πολίτες ή επαγγελματίες οδηγούνται πιο συχνά και πιο εύκολα στην αγορά των Κατεχομένων. 

Σημειώνεται πάντως, ότι κατά το σύνολο του πρώτου τετραμήνου του 2022 οι πωλήσεις μέσω πρατηρίων ήταν αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 6,3%. Βεβαίως, πέρσι κατά τον Ιανουάριο και το Απρίλιο εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα στις διακινήσεις και στη λειτουργεία επιχειρήσεων γεγονός που σαφώς επηρέασε την αγορά. 

>>> Διαβάστε επίσης: Υπερκέρδη για τις εταιρείες πετρελαιοειδών εν μέσω πολέμου (INFO) <<<

 
2215