ΑΝΑΛΥΣΗ: «Ανοσία» της αγοράς ακινήτων στον κορωνοϊό 

Η πτώση που καταγράφεται στις άδεις οικοδομής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF


Εντός λογικών πλαισίων και λόγω -κυρίως- lockdown, περίοδο κατά την οποία πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Δημοσίου ήταν κλειστές, είναι η πτώση που καταγράφεται στις άδεις οικοδομής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη για την πορεία του τομέα των ακινήτων, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας, αφού μέσω αυτού σκιαγραφείται η κατάσταση στην αγορά, η πρόθεση για επενδύσεις ή αγορές ακινήτων και οι δυνατότητες των νοικοκυριών για δημιουργία της πρώτης κατοικίας τους. 

Εξετάζοντας πιο ειδικά τα στοιχεία που συνέλεξε από τη Στατιστική Υπηρεσία, η Brief παραθέτει τους αριθμούς που αφορούν στις άδειες οικοδομής κατά το πρώτο εξάμηνο των τριών τελευταίων ετών, περιλαμβανομένου του 2020, έτος το οποίο ταλανίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

ω

Μάλιστα, η μικρή πτώση που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 (της τάξης του 6,5%) περιορίζεται εν μέρει λόγω της καλής απόδοσης που καταγράφεται κατά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κατά τον Ιούνιο του 2020 έχουν εκδοθεί συνολικά 523 άδειες οικοδομής, για όλες τις κατηγορίες ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα: 
•    Η πρόθεση της αγοράς για τα ακίνητα φαίνεται να είναι ακόμη θερμή. 
•    Η συσσωρευμένη δουλειά από τις εβδομάδες του lockdown φέρνει αυξημένο όγκο κατά την περίοδο που ακολούθησε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον πιο κάτω πίνακα τα στοιχεία που αφορούν στις άδειες οικοδομής κατά τον Ιούνιο αποκλειστικά, για τα τελευταία τρία χρόνια: 

3

Το βασικό απορρέον από τα πιο πάνω στοιχεία και την ανάλυση των αριθμών που πραγματοποιεί η Brief είναι πως η αγορά ακινήτων αντιστέκεται στις επιπτώσεις που προκάλεσε και που συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία. Ταυτόχρονα, το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για δημιουργία πρώτης κατοικίας από νέα νοικοκυριά στοχεύει σε στήριξη της αγοράς -κυρίως των ακινήτων- ενώ ταυτόχρονα τα σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων διατηρούν ακόμη σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πολύτιμη για την τοπική αγορά η οποία απώλεσε σημαντικά έσοδα από την κάθετη πτώση του τουρισμού. 

Σαφώς και τα δεδομένα θα γίνουν ιδιαίτερα θετικά, όπως και για το σύνολο της οικονομίας, όταν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό κυκλοφορήσει ευεργετώντας -πέραν της υγειονομικής του διάστασης- και τις οικονομίες του πλανήτη. 


 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1413
Thumbnail