ΑΝΑΛΥΣΗ: Απογείωση με στόχο 3 εκατ. αφίξεις και χωρίς Ρώσους

Ξεκάθαρη και με ιδιαίτερη συνάφεια σε σχέση με τα προ πανδημίας και προ πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός και δη οι αφίξεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022. Από τη μια είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι οι αγορές διψούν για ταξίδια και η επιβατική κίνηση είναι ενισχυμένη, μετά από δύο χρόνια μέσα στην πανδημική κρίση η οποία επέφερε ισχυρότατο πλήγμα στις αεροπορικές μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία, που αφορούν στην απαγόρευση πτήσεων, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο επιδείνωσαν μια πορεία σε δυσμενείς συνθήκες για πολλές χώρες και συνεπώς και για την Κύπρο. 

Το ποσοστό που κάλυπταν οι Ρώσοι τουρίστες στο σύνολο των αφίξεων χάθηκε και φαίνεται ότι θα πρέπει σταδιακά να αποκατασταθεί από άλλες αγορές, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο για τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, η σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια σε επίπεδο αφίξεων είναι αισθητή αφού ο τουρισμός παίρνει τα πάνω με πολύ ενισχυμένες αφίξεις. 

Δείτε επίσης:

Στον πιο κάτω πίνακα η Brief συνέλεξε στοιχεία που αφορούν στην επιβατική κίνηση από το 2016 μέχρι και φέτος, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. 

Η τριετία 2017-2019 αποτέλεσε τη χρυσή περίοδο του κυπριακού τουρισμού. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος για τα επόμενα χρόνια παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ήδη υπάρχουν ή που δυνητικά επίκεινται. Τα φετινά στοιχεία συγκρίνονται με αυτά του 2016 και αυτό είναι το ιδιαίτερα θετικό σημείο που προκύπτει από τους έως τώρα αριθμούς αφίξεων. Εάν συνυπολογιστεί το κόστος της έκτακτης και απότομης απώλειας των Ρώσων τουριστών, τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι η φετινή θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, χωρίς βέβαια να μπορούν να εξασφαλιστούν οι αριθμοί της χρονιάς-ρεκόρ του 2019. 

Εάν για παράδειγμα στους μήνες Ιούνιο με Δεκέμβριο εξασφαλιστούν αφίξεις της τάξης των 2 εκατομμυρίων επιβατών, τότε η χρονιά θα κλείσει με αριθμούς κοντά στα 3 εκατομμύρια αφίξεις που θα είναι ικανοποιητικοί λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο ρωσικός παράγοντας 

Παράλληλα, η Brief ανέτρεξε στη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας και καταγράφει τις αφίξεις κατά τον Μάιο από το 2015 έως το 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που πάγωσε τις πτήσεις και τους αντίστοιχους αριθμούς που αφορούν τις αφίξεις Ρώσων τουριστών. 

Το ποσοστό των Ρώσων επιβατών ήταν περίπου στο 20% από το σύνολο των αφίξεων και αυτό το ποσοστό δε φαίνεται μέχρι στιγμής να καλύπτεται. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να παρατηρήσουμε κατά την καλοκαιρινή περίοδο πόσα τουριστικά πακέτα από άλλες αγορές, κυρίως από την Ευρώπη και το Ισραήλ θα κλείσουν θέση στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία, ούτως ώστε να εκτιμηθεί πως θα κινηθεί η φετινή χρονιά. Στα προ πανδημίας χρόνια οι τουριστικές αφίξεις κατά την καλοκαιρινή σεζόν ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες σε μηνιαία βάση.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι παρά τις δυσκολίες και τους αστάθμητους, διεθνείς οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες ο τουρισμός θα κινηθεί σε ρυθμό κανονικότητας για πρώτη φορά μετά το 2019. Αυτό θα δώσει ανάσες στην οικονομία και κυρίως στις άμεσα εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις. Η συνέχεια δε θα είναι εύκολη και για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εξευρεθούν οι αγορές που ποιοτικά και ποσοτικά θα καλύψουν ουσιαστικά το κενό που αφήνει η ρωσική αγορά. 

Η φετινή χρονιά, σε μια πρώτη εκτίμηση, μπορεί να κινηθεί με περίπου 3 εκατομμύρια αφίξεις που εάν όντως καταγραφούν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές από πολλές απόψεις για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς στο τουριστικό πεδίο.