ΑΝΑΛΥΣΗ: Το αυτοκίνητο «αντιστέκεται» στην πανδημία 

Η φετινή χρονιά υστερεί σημαντικά από την καλύτερη σε σχέση με τις εγγραφές οχημάτων που ήταν το 2018

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Θετικά αξιολογούνται οι αριθμοί για τις εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων στην Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε μια αγορά που φανερώνει τόσο τις προθέσεις όσο και κυρίως τις δυνατότητες της κυπριακής αγοράς. 

Μέσα από τα στοιχεία που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη (8 Ιουλίου) η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, για τις εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, προκύπτει μια άνοδος της τάξης του 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα αναφέρεται ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ενεγράφησαν συνολικά 14.267 οχήματα Ι.Χ. στην Κύπρο σε σχέση με 13.508 κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

 Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει από μεγαλύτερης κλίμακας σύγκριση στην οποία προχώρησε η Brief, συλλέγοντας στοιχεία δεκαετίας. Για παράδειγμα, ι φετινοί αριθμοί εξαμήνου περίπου ίδιοι με το σύνολο των εγγραφών Ι.Χ. για ολόκληρο το 2013, τη χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης. 

Παράλληλα, η φετινή χρονιά υστερεί σημαντικά από την καλύτερη σε σχέση με τις εγγραφές οχημάτων που ήταν το 2018, κατά το οποίο ενεγράφησαν στο πρώτο εξάμηνο συνολικά 21.642 Ι.Χ. οχήματα. Η διαφορά των εγγραφών του 2021 με το 2018 ανέρχεται σε ποσοστό 34%. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι συνολικές εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους από το 2011 έως και φέτος. Στα επιμέρους στοιχεία τα συνολικά νούμερα χωρίζονται σε καινούργια και μεταχειρισμένα Ι.Χ. 

v
 

Η εκτιμώμενη πορεία μέχρι το τέλος του χρόνου 
Λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων για το σύνολο του έτους που διαμορφώθηκαν στις 30.554 και ότι φέτος καταγράφεται -έστω οριακή- άνοδος στις εγγραφές, εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2021 οι εγγραφές Ι.Χ. θα διαμορφωθούν κάπου στις 32 με 33 χιλιάδες οχήματα. 
Σημειώνεται ότι προ πανδημίας οι αντίστοιχες εγγραφές έφτασαν ακόμη και τις 40 χιλιάδες οχήματα, αριθμοί που θα πρέπει να δούμε ξανά όταν οι η πανδημία και οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην αγορά εξαλειφθούν. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1749