ΑΝΑΛΥΣΗ: Το αυτοκίνητο «προσπερνά» την κρίση

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF


Έχοντας διανύσει μια απόσταση 16, περίπου, μηνών στην πανδημία με σημαντικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν την αγορά τα συνολικά τρία lockdown και ακόμη ένα επιπλέον τοπικό σε Λεμεσό και Πάφο, η αγορά αυτοκινήτου και οχημάτων ευρύτερα φαίνεται να ανεβάζει στροφές. Μάλιστα, τα στοιχεία που απορρέουν από τους αριθμούς που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι η αγορά οχημάτων, τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων, καλύπτει έστω και μερικώς χαμένο έδαφος από την πανδημική κρίση. 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2021 έχουν συνολικά εγγραφεί 15.352 οχήματα στην Κύπρου, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 9,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά την οποία εγγράφηκαν 13.978 οχήματα. Μάλιστα, φαίνεται και η διαφορά του αντικτύπου το πρώτου, περσινού lockdown με τα φετινά κατά τους μήνες Ιανουάριο και Απρίλιο. 

Την ίδια ώρα, οι φετινές εγγραφές οχημάτων βρίσκονται στο μέσο των εγγραφών κατά τα έτη 2016 και 2017 κατά τα οποία έχουν καταγραφεί συνολικές εγγραφές 13.295 και 17.769 Αντίστοιχα. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι εγγραφές οχημάτων από το 2011 έως και φέτος για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. Κυριότερο και από μια άποψη ελπιδοφόρο συμπέρασμα είναι πως το 2020 και 2021 τα οποία έχουν καθοριστεί από την πανδημία, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις πολύ κακές χρονιές της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2012-2014. 
δ
Συνεπώς, με θετικό πρόσημο οδεύει προς το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους η αγορά αυτοκινήτου της οποίας η πορεία για το 2021 θα καθοριστεί από το εάν θα προκύψει νέος εκτροχιασμός σε σχέση με την πανδημία, πιθανά προγράμματα για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από πλευράς κράτους και βεβαίως εάν μετά από ενάμιση χρόνο η ίδια η αγορά έχει τη διάθεση και κυρίως τη δυνατότητα για μια σημαντική αγορά όπως αυτή ενός οχήματος.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1744