ΑΝΑΛΥΣΗ: Δύσκολα για τα δημοσιονομικά 2019 και 2020  

Η Brief αναλύει τα στοιχεία που παρατίθενται από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών

Την ώρα που τα επιτόκια για εκδόσεις χρέους ολοένα και μειώνονται, με αντίστοιχη τάση στην ανεργία και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 3%, κάποια άλλα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες για τη διεύρυνση της θετικής πορείας των δημοσίων οικονομικών και κατ’ επέκταση τις δυνατότητες του κράτους για διαχείριση του δημόσιου χρέους. 

Όλα αυτά βάσει λογικών υπολογισμών και συνειρμών και δίχως να υπολογίζονται αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες, αρνητικά δεδομένα που πιθανώς δημιουργηθούν σε σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα και οι επαγγελματικές υπηρεσίες. Παράλληλα, κάποια βασικά στοιχεία δημιουργούν επιπλέον ερωτηματικά για την πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο σήμερα φτάνει στα €22,5 δισ. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η brief αναλύει τα στοιχεία που παρατίθενται από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν τόσο σε εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια όσο και σε ομόλογα που εκδοθεί επίσης με επενδυτές από την Κύπρο και το εξωτερικό. 

Εκτεθειμένο και ως εργοδότης το κράτος  
Οι παροχές που έχουν δοθεί προς τους επαγγελματίες υγείας του δημοσίου (γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό), σε συνδυασμό με τις εισφορές που το κράτος θα καταβάλλει ως εργοδότης για τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος του κράτους, περιορίζοντας -ταυτόχρονα- επιπλέον δυνατότητες για διαχείριση του χρέους. 

Πάντως, ο πλεονασματικός προϋπολογισμός που έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει τις επιπλέον δαπάνες, ωστόσο, ο περιορισμός στις οικονομικές δυνατότητες πολιτών και επιχειρήσεων, δυνατόν να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης επομένως και τα κρατικά έσοδα από φορολογίες. 

Στον πίνακα που ακολουθεί τα ποσά που το κράτος οφείλει να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει φέτος και τα επόμενα δέκα χρόνια:  χρεος1

Πλεόνασμα μισού δισ. ευρώ 
Παράλληλα, ο πλεονασματικός σχεδιασμός του κράτους αποφέρει δύο σημαντικά οφέλη:

1. Δυνατότητα αποπληρωμής ώριμου χρέους, κυρίως στις περιπτώσεις δανείων και 
2. Ευελιξία σε σχέση με αναπτυξιακές δαπάνες, επιπλέον ή έκτακτες κοινωνικές παροχές και κάλυψη μη υπολογισμένων δαπανών. 

Η συνετή διαχείριση του χρέους δύναται να περιορίσει από φέτος κιόλας το χρέος κάτω του 95%, εάν το κράτος λειτουργήσει επιθετικά σε σχέση με υφιστάμενο χρέος, αντλήσει μεγάλα ποσά με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές και βεβαίως εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θετικός σε σημείο που τα κρατικά έσοδα και η αγορά να ολοκληρώσουν το 2019 με καλά δεδομένα.  

Κάτω του 100% το χρέος στο τέλος του 2019 με δυσκολίες  
Το Υπουργείο Οικονομικών
με συντηρητική προσέγγιση εκτιμά ότι στο τέλος του 2019 το δημόσιο χρέος θα είναι κάτω του 100% και πιο συγκεκριμένα θα κλειδώσει στο 99%. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι το 2019 υπάρχουν συνολικές απαιτήσεις (ομόλογα και δάνεια) της τάξης των €2,1 δισ. ποσό το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μια χρονιά, σε σύγκριση με τα έντεκα υπό εξέταση έτη (2019-2029). 

Μάλιστα, το 2020 οι λήξεις χρέους ανέρχονται λίγο κάτω των 2,1 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλο ποσό ως οφειλή που ωριμάζει καταγράφεται το 2022 με λήξεις χρέους €2,2 δισ. και μετά το 2029, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται στα €2,6 δισ.   

Στοίχημα οι έξοδοι στις αγορές 
Όπως αναφέρεται και πιο πάνω οι έξοδοι στις αγορές και μιλάμε για εξόδους και όχι για έξοδο, αφού εκτιμάται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο εκστρατείες άντλησης ρευστότητας μέσω έκδοσης ομολόγων εντός του έτους. Η μία έχιε γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και προγραμματίζεται για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ άλλη μία εντός του Φθινοπώρου του 2019 -αναλόγως δεδομένων και πολιτικής- εκτιμάται να πραγματοποιηθεί με την ελπίδα για καλά αποτελέσματα, που εν πολλοίς κρίνονται και από την προσδοκία για θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους. 

Με τις λήξεις ομολόγων και δανεισμού, το κράτος έχει την ευκαιρία να αποπληρώσει και να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος, πετυχαίνοντας αφενός να μειώσει και αφετέρου να περιορίσει τις ετήσιες πληρωμές τόκων. 

Σημαντικές για την αγορά οι αποπληρωμές εσωτερικού χρέους 
Την ίδια ώρα συνολικά ομόλογα της τάξης των €4,5 δισ. ωριμάζουν εντός 2019 και μέχρι το 2025. Η αποπληρωμή των εν λόγω ομολόγων -κυρίως σε Ταμεία Προνοίας Ημικρατικών, Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις- θα τονώσει τη διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε στο παρελθόν όταν έντονη κριτική έχει ασκηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για την τακτική του να προχωρεί σε εσωτερικό δανεισμό, κάτι που περιορίζει τη διαθέσιμη ρευστότητα.  Από την άλλη βέβαια, η σταθερή -αν και πλέον χαμηλή- απόδοση τέτοιων τίτλων έχει όφελος για επιχειρήσεις ή ταμεία, σε περίπτωση που η διαθέσιμη ρευστότητα δεν είναι απαραίτητη για επενδύσεις στην αγορά. 
  χρεος2

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Συμπερασματικά, το 2019 και τα χρόνια που ακολουθούν απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του δημοσίου χρέους, το οποίο εάν όντως τύχει τέτοιου χειρισμού και δίχως απρόοπτα μπορεί να αποκλιμακωθεί -εντός των επόμενων ετών- και μάλιστα σημαντικά. Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν δυνητικοί κίνδυνοι από: 

  • πιθανό άτακτο Brexit με συνεπακόλουθα στον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες (υπάρχουν παράλληλα και δυνητικές, θετικές προοπτικές για την Κύπρο).
     
  • περαιτέρω πιέσεις στον κλάδο ακινήτων από τη διασύνδεση του κλάδου με τα διαβατήρια και τις βίζες μόνιμης παραμονής, στο ενδεχόμενο που οι έλεγχοι, οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές αλλάξουν σε τέτοιο βαθμό που το συγκεκριμένο κομμάτι επηρεαστεί σημαντικά.
     
  • περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας που μπορούν να επιτείνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα με κύριο χαρακτηριστικό τις κυρώσεις και να έχουν ως επακόλουθο να πλήξουν και τον κλάδο επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας μας. 
     
Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
264
Thumbnail

Εκατοντάδες ακίνητα φαίνεται πως έχει συσσωρεύσει και διαχειρίζεται το Real Estate Management Unit της Τράπεζας Κύπρου, γνωστό ως REMU. Η Brief στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της με τα ακίνητα που διαχειρίζονται οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι κυπριακές τράπεζες, παρουσιάζει σήμερα τα 10 ακριβότερα ακίνητα υπό την διαχείριση της REMU.

Ανάμεσα στα ακίνητα, των οποίων οι επιφυλαχθείσες τιμές κυμαίνονται από 9.750.000 ευρώ έως και 34 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνονται το εμπορικό κέντρο «Ορφανίδη», πολυτελής ανάπτυξη που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής στην οδό Γλάδστωνος στην Λευκωσία και τουριστικά οικόπεδα σε Μενεού-Δρομολαξιά και Πόλη Χρυσοχούς.

Μάλιστα, κατά την έρευνα μας εντοπίσαμε και άλλα δύο ακίνητα 19.250.000 ευρώ και 16.030.000 ευρώ, τα οποία είχαν ήδη πωληθεί.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πέραν των 500 ακινήτων έως €100.000 διαθέτει η APS (ΦΩΤΟΣ) <<<

ad1mobile
, ,

Το πρώην mall «Ορφανίδη» πωλείται έναντι 34 εκατ. ευρώ
Το ακριβότερο ακίνητο είναι το εμπορικό κέντρο όπου στεγαζόταν επί πολλά χρόνια το πρώην mall «Ορφανίδη»
παρά την Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Πρόκειται για 3όροφο εμπορικό ακίνητο συνολικής έκτασης 59.437 τ.μ. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για το ακίνητο, έχει συνολικά 1.126 θέσεις στάθμευσης -516 θέσεις στο υπόγειο και 610 στο ισόγειο-. Στο πατάρι βρίσκονται γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και αποδυτήρια εργαζομένων, ενώ ο πρώτος όροφος χωρίζεται σε δύο περιοχές. Μία μεγάλη μονάδα σούπερ μάρκετ και μία περιοχή εμπορικών κέντρων, αποτελούμενη από καταστήματα και εστιατόρια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης του εμπορικού ακινήτου έχει ορισθεί στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

ad1mobile
, ,

Εμπορικό ακίνητο & εκθεσιακός χώρος
Το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο είναι 2όροφο εμπορικό ακίνητα-εκθεσιακός χώρος στον Στρόβολο
, που βρίσκεται κοντά σε μικρή απόσταση βόρεια του The Mall of Cyprus και του IKEA. 

Το κτίριο αποτελείται από ένα ισόγειο συνολικής επιφάνειας 5.184 τ.μ., που αποτελείται από την κύρια είσοδο του κτιρίου, χώρο υποδοχής, εκθεσιακό χώρο, γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους. 

Ο πρώτος όροφος, συνολικής έκτασης 4.599 τ.μ., αποτελείται από γραφεία, εκθεσιακούς χώρους, χώρους υποδοχής και άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ το υπόγειο, συνολικής έκτασης 2.565 τ.μ., αποτελείται από χώρο αποθήκευσης ανοιχτού χώρου και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 18.300.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

Αγροτεμάχιο 72, σχεδόν, τετραγωνικών μέτρων
Μεγάλο αγροτεμάχιο στην περιοχή της Λακατάμειας είναι το τρίτο πιο ακριβό ακίνητο που διαχειρίζεται η REMU.
Η συνολική έκταση του είναι 71.984 τ.μ. και αποτελεί μερίδιο 16% μεγαλύτερου αγροτεμαχίου. 

Το αγροτεμάχιο έχει κανονικό ορθογώνιο σχήμα με επίπεδη επιφάνεια. Έχει επίσης μια πολύ μεγάλη πρόσοψη προς τον αυτοκινητόδρομο Α9 που επιτρέπει πολλαπλά σημεία πρόσβασης στο δρόμο, ενώ δυτικά του βρίσκονται το Nicosia Mall και το Ιδιωτικό Σχολείο Pascal.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 18 εκατ. ευρώ.

>>> Διαβάστε επίσης: Χωράφια και οικόπεδα από €25.000 προσφέρει η Altamira (ΦΩΤΟΣ) <<<

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Αναπτυξιακά ακίνητα στο Πισσούρι
Αναπτυξιακά ακίνητα και δη 126 οικιστικά οικόπεδα και 1 αγροτεμάχιο στο χωριό Πισσούρι διατίθενται προς πώληση σε τιμή-πακέτο έναντι 17.850.000 ευρώ.

ad1mobile

Τα 126 οικόπεδα εμπίπτουν στην οικιστική ζώνη H6, έχουν μέσο μέγεθος 815 τ.μ. και τα περισσότερα έχουν ομαλή κλίση επιφάνειας με θέα στη θάλασσα. Το αγροτεμάχιο ανέρχεται σε 23.425 τ.μ., αν και καταλήγει σε μια γεωργική χωροταξία (Γ3), βρίσκεται στα όρια της οικιστικής ζώνης (H6) και έχει μια ομαλή επιφάνεια.

Όλα τα ακίνητα καλύπτονται από όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρισμός) και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της ανάπτυξης είναι σε ισχύ.

, ,

Οκτώ βιομηχανικά τεμάχια στη Λευκωσία
Το πέμπτο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση αποτελείται από οκτώ βιομηχανικά τεμάχια συνολικής έκτασης 54.421 τ.μ.
Τα ακίνητα βρίσκονται 600 μέτρα βόρεια του ΓΣΠ και 80 μ. δυτικά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.

Η άμεση περιοχή περιλαμβάνει βιομηχανικές μονάδες και ανεπτυγμένα αγροτεμάχια, ενώ τα ακίνητα καλύπτονται από όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες). Σε κάποια από τα τεμάχια υπάρχουν κενά βιομηχανικά κτίρια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης των ακινήτων αυτών έχει ορισθεί στα 16 εκατ. ευρώ.
 

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Τουριστικό αγροτεμάχιο στην Πόλη Χρυσοχούς
Στην έκτη θέση με τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκεται τουριστικό αγροτεμάχιο στην Πόλη Χρυσοχούς
, το οποίο βρίσκεται 650 μ. Βόρεια του κεντρικού δρόμου Πόλις-Πάφου.

Έχει μάλλον οβάλ σχήμα με επίπεδη και ομαλή επιφάνεια και επωφελείται από προσόψεως δρόμου 300 μέτρων και η συνολική έκταση του ανέρχεται στα 64.058 τ.μ. Επίσης, βρίσκεται κοντά στην τουριστική περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, αποτελούμενη αποκλειστικά από εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλα τουριστικά καταλύματα. 

Σημειώνεται πως, το αγροτεμάχιο εμπίπτει στο σύστημα NATURA 2000 και διατίθεται προς πώληση έναντι 13.250.000 ευρώ.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

, ,

Μεγάλο οικόπεδο στην Έγκωμη
Το έβδομο ακριβότερο ακίνητο είναι οικόπεδο 19.811 τ.μ.
και αποτελεί μερίδιο 6% σε αγροτεμάχιο 331.450 τ.μ. στην Έγκωμη. Βρίσκεται κοντά στην υπεραγορά «ΑΛΦΑΜΕΓΑ» και η πρόσοψή του συνδέεται με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. 

Το εν λόγω ακίνητο διατίθεται προς πώληση έναντι 11.500.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Υπό πώληση το «Ledra Arcade» έναντι 10,5 εκατ. ευρώ
Το όγδοο ακριβότερο ακίνητα είναι το εμπορικό κέντρο «Ledra Arcade».
Βρίσκεται στην Οδό Λήδρας, 250 μ. Βόρεια της Πλατείας Ελευθερίας. Όπως αναφέρεται το εμπορικό κέντρο είναι μερικώς εγκαταλελειμμένο, ενώ διαθέτει και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

ad1mobile

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 10.500.000 ευρώ.

, ,
ad2mobile

Τρία χωράφια κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Στην ένατη θέση με τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκονται τρία γειτονικά μεγάλα χωράφια στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας
. Η συνολική έκτασή τους φθάνει τα 189.952 τ.μ. 

Η άμεση περιοχή έχει έντονο αγροτικό χαρακτήρα και αποτελείται κυρίως από αγροτικά πεδία για ξηρές καλλιέργειες, αχρησιμοποίητες εκτάσεις και διάσπαρτα σπίτια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής τους σε τιμή-πακέτο έχει ορισθεί στα 10.210.000 ευρώ.

ad1mobile

, ,

Πολυτελής ανάπτυξη στην οδό Γλάδστωνος
Το δέκατο πιο ακριβό ακίνητο που διαχειρίζεται η REMU είναι μία πολυτελής ανάπτυξη που αποτελείται από έξι πολυκατοικίες και τέσσερις βίλες, υπό την ονομασία «Gladstone Residence».
Η ανάπτυξη βρίσκεται υπό κατασκευή στην Οδό Γλάδστωνος στη Λευκωσία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ανάπτυξη με την ολοκλήρωσή της θα έχει συνολική έκταση 8.051 τ.μ., ενώ θα διαθέτει υπόγειο 2.519 τ.μ. στο οποίο θα κατασκευαστούν συνολικά 69 θέσεις στάθμευσης.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης της ανάπτυξης έχει ορισθεί στα 9,750.000 ευρώ.

ad1mobile
article 1