ΑΝΑΛΥΣΗ: Ένας καλοκαιρινός μήνας, ολόκληρη φετινή σεζόν

Με αυξανόμενα αρνητικά μηνύματα στιγματίζεται η τουριστική περίοδος και φέτος για την Κύπρο

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Με αυξανόμενα αρνητικά μηνύματα στιγματίζεται η τουριστική περίοδος και φέτος για την Κύπρο, σε μα χρονιά που υπήρχαν αρχικά μεγάλες προσδοκίες για ισχυρές αφίξεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, υπερισχύει αυτό που έγραψε ξανά σε αναλύσεις της η Brief, ότι δηλαδή κατά την πανδημία είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις ούτε καν προγραμματισμός που να μπορεί να υλοποιηθεί.

Κυριότερος παράγοντας αστάθειας είναι η ανομοιομορφία που παρατηρείται στις διάφορες χώρες σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και των μεταλλάξεων που φαίνεται να αποτελούν πλέον τη νέα φάση της πανδημίας
και το μεγάλο στοίχημα αφενός της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και αφετέρου των κυβερνήσεων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατά τον Μάιο καταγράφηκαν λίγο περισσότερες από 100 χιλιάδες αφίξεις, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο Ιούνιος. Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι πλέον οι προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Μεταφορών επικεντρώνονται στις αγορές Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος.

Σε άλλες χρονιές οι συγκεκριμένοι μήνες μαζί με τον Ιούνιο και τον Μάιο αποτελούν τον πυρήνα της τουριστικής
κίνησης στην Κύπρο
, με περισσότερες από τις μισές, ετήσιες αφίξεις να καταγράφονται κατά το συγκεκριμένο πεντάμηνο. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού στην καλύτερη περίπτωση οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος μπορούν φέτος να εξασφαλίσουν αφίξεις της τάξης των 500 με 600
χιλιάδων επιβατών, όσες δηλαδή έχουν καταγραφεί σε προηγούμενα χρόνια κατά έναν από τους προαναφερθέντες μήνες.

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι αφίξεις Ιουνίου-Σεπτεμβρίου κατά την πενταετία 2015-2019, όταν δηλαδή η πανδημία δεν είχε ακόμη επηρεάσει τις παγκόσμιες μεταφορές και δη τον τουρισμό:

Πλέον οι επιλογές των αρμόδιων υπηρεσιών είναι περιορισμένες, καθότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δράσης εν μέσω πανδημίας και ενόψει του επερχόμενου τέταρτου κύματος, κατά τους επιστήμονες. Αυτό που πρέπει να γίνει
από ‘δω κι έπειτα είναι να διασφαλιστεί η υγεία στο εσωτερικό με αυστηρό έλεγχο όσων θα φτάνουν στη χώρα μας και να γίνει προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά ή και για τα επόμενα χρόνια.

Εναλλακτικά ή νέες τουριστικές τάσεις, επενδύσεις σε υποδομές και ανάδειξη μνημείων ή περιοχών αποτελούν σημαντικά πεδία που αφορούν τον τουρισμό και για χρόνια μένουν στο περιθώριο λόγω της επικέντρωσης στις παραδοσιακές, τουριστικές ροές προς την Κύπρο.

Σε διαφορετικό σενάριο τα επόμενα χρόνια οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό θα προσφέρουν χαμηλές τιμές για all inclusive πακέτα που δεν προσφέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία, δεν αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν και συνεπώς δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι άλλων προορισμών.

Συντακτική Ομάδα Brief