ΑΝΑΛΥΣΗ: Επιτακτική η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία έχει υποστεί ο κυπριακός τουρισμός

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, το lockdown Μαρτίου-Απριλίου αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που μέχρι σήμερα ισχύουν με αυξομειώσεις στην ένταση και έκτασή τους, έχει υποστεί ο κυπριακός τουρισμός ο οποίος για το 2020 θα κινηθεί με συνολικές αφίξεις οι οποίες κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκαν σε έναν μόνο καλοκαιρινό μήνα!

Η Brief ανέτρεξε στα δεδομένα που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία και παραθέτει την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο τουρισμός της χώρας, μιας βιομηχανίας που σε μια κανονική χρονιά καλύπτει ένα ποσοστό της τάξης του 12% με 14% του ΑΕΠ της χώρας μας. Μέσα από τα δεδομένα και τις συνθήκες που φέτος έχουν δημιουργηθεί στον τουρισμό αναδύεται ως επιτακτική η ανάγκη άμεσης στροφής προς προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2021 δεν θα ανακάμψει αυτόματα αφήνοντας πίσω του το ταραχώδες 2020.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται επιμέρους αλλά και συνολικά οι αφίξεις που έχουν καταγραφεί κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, περιλαμβανομένων των καλοκαιρινών μηνών που σε άλλες χρονιές αποτελούσαν την κορύφωση της τουριστικής σεζόν:

ngf

Την ίδια ώρα τεράστια υστέρηση καταγράφεται -όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο- και στα έσοδα της κυπριακής οικονομίας από τις ροές τουριστών, που έχουν προκύψει κατά το τρέχον έτος μέχρι τον Αύγουστο:

gnfz

Γολγοθάς η νέα χρονιά

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι περίπου χαμένη για τον κυπριακό τουρισμό, το μεγάλο στοίχημα πλέον αφορά το 2021, αφού για να ανακάμψει ευρύτερα η οικονομία θα χρειαστούν και τα εκατομμύρια εισροών στη χώρα μέσω της τουριστικής δαπάνης. Ο στόχος της επανάκαμψης του τουρισμού θα είναι δύσκολος κα σύνθετος, ο οποίος μάλιστα περνά μέσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν τόσο στην Κύπρο όσο και σε σημαντικές αγορές για τον κυπριακό τουρισμό όπως η Βρετανία, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Ταυτόχρονα, έχουν διασαλευθεί σχέσεις με διοργανωτές ταξιδίων αφού οι πολιτικές αποφάσεις για
περιορισμό έχουν επηρεάσει τα έκτακτα επιχειρησιακά σχέδια που επιχείρησαν να εφαρμόσουν.

Παράλληλα, συνδεδεμένες με τις αερομεταφορές και τον τουρισμό επιχειρήσεις όπως τα αεροδρόμια, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και κυρίως οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πληρώσει το δικό τους βαρύ τίμημα ένεκα της πανδημίας. Αυτό συνεπάγεται αφενός κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης και αφετέρου αύξησης στα ταξιδιωτικά πακέτα για την επόμενη χρονιά. Η εκτίμηση βασίζεται σε δύο βασικά σημεία:

  • Για αποκατάσταση μέρους έστω των απωλειών της φετινής χρονιάς
  • Για κάλυψη αυξημένου κόστους λόγω εφαρμογής επιπλέον μέτρων και ελέγχων και πιθανώς χαμηλότερου αριθμού επιβατών στις πτήσεις, ως απόρροια των συνθηκών που δημιουργεί ο κορωνοϊός ανεξαρτήτως του χρόνου κυκλοφορίας εμβολίου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με αυτά τα δεδομένα οι σχεδιασμοί του αρμόδιου για θέματα Τουρισμού Υφυπουργείου για το 2021, καθώς και των εταίρων που συνθέτουν την τουριστική βιομηχανία του τόπου, θα πρέπει να γίνουν στη βάση ποιοτικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τις αγορές και τους επιβάτες που θα στοχευθούν, περνώντας έτσι άμεσα και ίσως κάπως απότομα σε αυτό που για χρόνια εξαγγέλλεται αλλά δεν επιτυγχάνεται για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και μη επικέντρωση σε μεγάλο όγκο επιβατών που αναζητούν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές εισιτηρίου και διαμονής και συνεπώς η κατανάλωσή τους στην τοπική αγορά είναι επίσης περιορισμένη.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1404
Thumbnail