ΑΝΑΛΥΣΗ: Το εξάμηνο που αλλάζει τον τουρισμό του 2020 

Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τις οικονομίες και δη τον τομέα των αερομεταφορών τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, η εμπειρία από άλλες χώρες που βίωσαν πρώτες τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και η άποψη των επιστημόνων κάνουν λόγο για προσωρινή κατάσταση, διάρκειας μερικών εβδομάδων. 

Τα μεγάλα βεβαίως ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο το κάθε κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας θα αντιδράσει μετά την άρση των περιορισμών στις διακινήσεις. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ερωτήματα που τίθενται όταν η συζήτηση καταλήγει στον τομέα του τουρισμού: 

•    Όταν και εφόσον ανοίξουν τα αεροδρόμια από που θα έρθουν τουρίστες, από το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο μαστίζεται από την πανδημία και πώς θα διασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε νέες διασπορές του ιού στη χώρα από αφίξεις; 
•    Πώς θα ενεργοποιηθούν ξανά τουριστικά πακέτα, λειτουργία επιχειρήσεων, το προσωπικό να επιστρέψει και να δουλέψει κανονικά σαν να είναι η αρχή της σεζόν;
•    Πόσες επιχειρήσεις θα είναι σε θέση, να ανοίξουν; 
•    Τι θα ισχύει με τους αερομεταφορείς και τους διοργανωτές ταξιδίων; 
Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας υπόψη ότι οι όποιοι υπολογισμοί, βάσει σημερινών εκτιμήσεων ή προσεγγίσεων για την αεροπορική κίνηση, κάνουν λόγο για πιθανή επαναλειτουργία των αεροδρομίων περί τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τα πιο πάνω δεδομένα φανερώνουν κάποια βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Πρώτο ότι οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος έχουν χαθεί από τουριστικής άποψης σε μια διαδρομή δίχως επιστροφή. Την ίδια ώρα και τα ταξίδια Κυπρίων ή κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό έχουν επίσης παγώσει. 

Στους πίνακες που ακολουθούν η Brief παραθέτει τα στοιχεία του κρίσιμου εξαμήνου, δηλαδή Απριλίου-Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς, εξάγοντας κάποια σημαντικά συμπεράσματα: 

Στον πιο πάνω πίνακα καταγράφονται οι αφίξεις τουριστών και τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου περιλαμβάνουν το σύνολο και όχι μόνο τους λόγους αναψυχής, ενώ τα στοιχεία αφίξεων καταγράφουν τις αφίξεις περιηγητών στη χώρα μας. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η εσωτερική αγορά είναι αδύνατον να καλύψει την τουριστική απώλεια από τον εισερχόμενο τουρισμό, αν και στην κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος και ο κόσμος είναι σημαντική η οικονομική δραστηριότητα ανεξαρτήτως μεγέθους και προέλευσης. Είναι ζωτικής σημασίας η επαναδραστηριοποιήση της οικονομικής διαδικασίας, αφού χειρότερη από την ύφεση ή την υστέρηση εργασιών είναι η παγοποίησή τους. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Στον ακόλουθο πίνακα η Brief επιχειρεί στην ουσία να δώσει μια εικόνα αναφορικά με ένα όγκο ταξιδιωτών οι οποίοι με αφετηρία την Κύπρο θα ταξίδευαν στο εξωτερικό για σκοπούς αναψυχής. Αυτός ο όγκος ταξιδιωτών, εάν και εφόσον προσφέρονται οι επιλογές στην Κύπρο και αρθούν τα μέτρα γενικευμένου περιορισμού στη χώρα μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις. 

Με αυτά τα δεδομένα η παρτίδα μπορεί εν μέρει να διασωθεί εάν: 
•    Οι οικονομικοί παράγοντες του τουρισμού (ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες και διοργανωτές ταξιδίων) κάνουν συμφωνίες της τελευταίας στιγμής προκειμένου σε μια ιδιαίτερα αρνητική χρονιά να εξασφαλίσουν έστω κάποια ρευστότητα με΄σω εργασιών. 
•    Οι συνθήκες σε σχέση με τους ελέγχους για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια και ευρύτερη σε σχέση με την ταξιδιωτική κίνηση είναι τέτοιοι που θα καθησυχάσουν κράτη προκειμένου να χαλαρώσουν κομμάτια των περιορισμών με σκοπό να δώσουν ώθηση στην οικονομία. 
•    Οι ξενοδόχοι κάνουν τέτοια πακέτα για την εσωτερική αγορά που θα ωθήσουν πολύ κόσμο που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνε διακοπές εντός Κύπρου, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για τα τοπικά τουριστικά οικοσυστήματα (χώροι εστίασης και αναψυχής, εναλλακτικές δραστηριότητες, λιανικό εμπόριο κ.α.). 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μια δύσκολη χρονιά καθορίζει το μέλλον
Την ίδια ώρα ερωτηματικό είναι πως αυτή η κρίση θα επηρεάσει συνολικά τόσο την οικονομία όσο και τον τουρισμό ειδικότερα. Για παράδειγμα είναι πιθανόν μετά από αυτή την κρίση, αεροπορικές εταιρείες ή διοργανωτές ταξιδίων να μην αντέξουν και να βάλουν λουκέτο, όπως αντίστοιχα μπορεί να συμβεί με τουριστικές επιχειρήσεις. Τα σημάδια της πανδημίας θα ξεκαθαριστούν τους επόμενους μήνες και μέχρι τότε οι επιλογές είναι περιορισμένες. Η προσδοκία βασίζεται κυρίως στις κινήσεις των κρατών και των εποπτικών αρχών, προς άμεση και έμμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας για διάσωση κλάδων, επιχειρήσεων και συνεπώς θέσεων εργασίας και κατανάλωσης.