ΑΝΑΛΥΣΗ - Ευρωεκλογές: Γιατί επέλεξαν «καθαρόαιμους» κομματικούς

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι είναι φουλ κομματικοί, 4 μη κομματικοί αλλά με πολιτικό προφίλ, μόνο μια χωρίς πολιτική προϊστο
  • Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και ποιο το προφίλ τους 
  • Καθαρόαιμοι κομματικοί και 4 με πολιτικό προφίλ
  • Γιατί όμως κομματικοί και όχι από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών;
  • Το φαινόμενο «της κριτικής του καναπέ»

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
@tsangarisp 

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή των υποψηφίων για τις επικείμενες ευρωεκλογές (26 Μαΐου) από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε αυτή τη φορά το ψηφοδέλτιό τους να έχει έντονο άρωμα κομματικής «προέλευσης». Ακόμη και στις περιπτώσεις των αριστίνδην υποψηφίων, αυτοί -κατά κύριο λόγο- δεν προέρχονται από την «ανεξάρτητη» κοινωνία των πολιτών αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν κάποια διασύνδεση με το κόμμα που έχουν επιλεγεί. Τούτο δεν είναι άσχετο με τους ευρύτερους κομματικούς σχεδιασμούς από πλευράς όλων των κομμάτων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν, τουτέστιν διατήρηση ή/και αύξηση των ποσοστών τους, μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κόμματα, πολιτικοί και εκλογικές διαδικασίες βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη απαξίωση από την πλειοψηφία των πολιτών. 


Οι υποψήφιοι
Προτού προχωρήσουμε στο «γιατί κομματικοί» στις Ευρωεκλογές, ας δούμε πρώτα επιγραμματικά τους υποψήφιους που ήδη έχουν επίσημα ανακοινωθεί. 

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν «κλείσει» την εξάδα τους και επίσημα. Ο ΔΗΣΥ έχει κλείσει τους πέντε εκ των έξι υποψηφίων και αναμένεται από πλευράς Αβέρωφ Νεοφύτου να ανακοινωθεί ο αριστίνδην, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την 2α Μαρτίου. Η νεοσύστατη ΔΗΠΑ έχει ανακοινώσει τέσσερεις υποψήφιους καθώς και μια αριστίνδην και αναμένεται ο έκτος υποψήφιος που και αυτός/η θα είναι επιλογή του Μάριου Καρογιάν. Από πλευράς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων / Συμμαχία Πολιτών καθώς και του ΕΛΑΜ. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ευρωεκλογές: Ψάχνουν 250,000 ψήφους. Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων <<<
   
ΑΚΕΛ. Στο ΑΚΕΛ οι έξι υποψήφιοι είναι: Γεωργίου Κ. Γιώργος (Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις της επαρχίας Λάρνακας, Φιλόλογος, 55 χρονών), Γεωργίου, Χρύσανθος (Άθως) (Ιατρός-Χειρουργός, Πρόεδρος Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, 48 χρονών, υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λευκωσίας), Kızılyürek Niyazi (Πανεπιστημιακός, Καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Κύπρου, 59 χρονών), Κουκουμάς Γιώργος (Νομικός, Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 35 χρονών), Νικολάου Μαρίνα (Πολιτική Επιστήμονας, Μέλος Γραμματείας Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, 32 χρονών) και Συλικιώτης Νεοκλής (Ευρωβουλευτής, Μηχανολόγος Μηχανικός, 59 χρονών). 

ΔΗΚΟ. Οι έξι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ είναι: Άριστος Βασιλειάδης, Λογιστής γιος πρώην Βουλευτή Πάφου, ως φοιτητής, ήταν ο πρώτος εκλεγμένος εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ στο Δ.Σ. του Σ.Υ.Κ.Φ. Αγγλίας. Συμμετείχε στην ίδρυση του ΔΗΚΟ Αγγλίας και ΔΗΚΟ Ελλάδας).  Ελένη Θεοχάρους (Ευρωβουλευτής), Ζαχαρίας Κουλίας (Βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου), Κώστας Μαυρίδης (Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ), Μαρίνος Μουσιούττας (Βουλευτής ΔΗΚΟ Λευκωσίας) και Κατερίνα Χριστοφίδου (δημοσιογράφος).

ΕΔΕΚ. Από πλευράς ΕΔΕΚ οι έξι των ευρωεκλογών είναι: Διομήδης Διομήδους (μέχρι το 2017 ΓΓ ΔΕΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ από το 1995 μέχρι σήμερα), Ηλίας Μυριάνθους (βουλευτής ΕΔΕΚ), Δημήτρης Παπαδάκης (ευρωβουλευτής ΕΔΕΚ), Θέα Νικολάου (επιχειρηματίας, πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη μέχρι τον Δεκέμβριο ’18), Χρήστος Ιακώβου (Ερευνητής, Σχολιαστής), Νατάσα Ιωάννου (δημοσιογράφος). 

ΔΗΣΥ. Οι πέντε υποψήφιοι του ΔΗΣΥ είναι: Λευτέρης Χριστοφόρου (Ευρωβουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ), Νίκος Τορναρίτης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ), Ελένη Σταύρου (Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού), Παναγιώτης Σεντώνας (Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και μέλος ΔΗΣΥ), Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου (Δικηγόρος, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ). Ο αριστίνδην υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Λουκάς Φουρλάς (Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος τύπου υποψηφίου προέδρου Ι. Κασουλίδη 2008, και μέχρι τα μέσα του 2018 μέλος ΔΗΣΥ). 

ΔΗΠΑ. Από πλευράς ΔΗΠΑ οι υποψήφιοι ήταν μέχρι πρότινος στελέχη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο του ΔΗΚΟ. Πρόκειται για τους Γιάννος Λακκοτρύπης (Εκτελεστικός Διευθυντής), Ιάκωβος (Βάκης) Ιακώβου (Εγκεκριμένος Λογιστής), Μαρίνος Κλεάνθους (Δικηγόρος – Δημοτικός Σύμβουλος), Μιχάλης Ιωάννου (Δικηγόρος) ενώ η μια αριστίνδην υποψήφια όπως ανακοινώθηκε από πλευράς ΔΗΠΑ θα είναι η Αντιγόνη Παπαδοπούλου (πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ). 


Καθαρόαιμοι κομματικοί και 4 με πολιτικό προφίλ
Όπως φαίνεται και πιο πάνω, τα κόμματα επέλεξαν όπως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων τους να είναι «καθαρόαιμοι» κομματικοί. 

Με κάποιες βεβαίως εξαιρέσεις, με κυριότερη αυτή της ΕΔΕΚ, η οποία επέλεξε δυο από τους έξι υποψήφιους, να μην είναι κομματικοί (Νατάσα Ιωάννου, Χρήστο Ιακώβου), με τον δεύτερο ωστόσο να έχει και αυτός πολιτικό προφίλ. 

Το ΑΚΕΛ επέλεξε ένα μη κομματικό υποψήφιο (Kızılyürek Niyazi), ο οποίος όμως και πάλι λόγω ταυτότητας (Τουρκοκύπριος) αλλά και λόγω των δημοσίων παρεμβάσεων του σε θέματα πολιτικής στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα και απευθύνεται κυρίως προς πολιτικοποιημένους και τοποθετημένους πολίτες και όχι στην ευρύτερη κοινωνία των ανένταχτων και μη πολιτικοποιημένων πολιτών. 

Το ίδιο συμβαίνει και με το ΔΗΚΟ, το οποίο ναι μεν φιλοξενεί την Κατερίνα Χριστοφίδου, το προφίλ της οποίας όμως είναι εξίσου πολιτικό. 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες / Συνεντεύξεις Brief <<<

Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ «κατεβαίνει» με φουλ κομματικό ψηφοδέλτιο, αν και ο Λουκάς Φουρλάς έχει ένα πιο κοινωνικό προφίλ, τόσο η ανάμειξή του στην προεκλογική των προεδρικών εκλογών του 2008, ως εκπρόσωπος Τύπου υποψηφίου (Ι Κασουλίδη) όσο και το σημερινό του πόστο (εκπρόσωπος τύπου γραφείου Προέδρου Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη), γέρνουν την πλάστιγγα για ένα πολιτικό προφίλ. 

Εν ολίγοις, πέραν των «καθαρόαιμων» κομματικών υποψηφίων, στην μάχη των ευρωεκλογών υπάρχουν και άλλα τέσσερα πρόσωπα (Λ. Φουρλάς, Ν. Kızılyürek, Κ. Χριστοφίδου και Χ. Ιακώβου) με πολιτικό προφίλ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και αυτοί απευθύνονται σε κομματικοποιημένους ή/και πολιτικοποιημένους πολίτες.


Γιατί όμως κομματικοί και όχι από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών; 
Το κύριο ερώτημα συνεπώς που προκύπτει είναι γιατί τα κόμματα επέλεξαν φουλ κομματικούς υποψηφίους, κάποιους υποψηφίους με έντονο πολιτικό προφίλ και καθόλου υποψηφίους, προσωπικότητες, από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών; (πλην μιας εξαίρεσης, η ΕΔΕΚ με Νατάσα Ιωάννου)

Η απάντηση βρίσκεται στις έρευνες και μετρήσεις που διεξήγαγε το κάθε κόμμα ξεχωριστά αλλά με κοινές συγκλίσεις ως προς τα ευρήματα. Τα οποία και δείχνουν μια πλήρη απαξίωση των πολιτών προς την πολιτική, κόμματα αλλά και προς τις εκλογικές διαδικασίες. Το φαινόμενο «της κριτικής του καναπέ» είναι εντονότερο τα τελευταία χρόνια λόγω και της διάδοσης και της πρόσβασης των πολιτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία ενώ μεν προσφέρουν την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να δημοσιοποιεί τις απόψεις του, στην πραγματικότητα αυτό οδηγεί στο φαινόμενο της «εικονικής συμμετοχής» στα της πολιτικής, αφού η ουσιαστική συμμετοχή και επηρεασμός των πραγμάτων γίνεται μόνο μέσα από τις εκλογές και δια της ψήφου. Αυτό μαζί με την ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών που θεωρούνται «χαλαρές εκλογές», αυξάνει την μη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία

>>> Οι ειδήσεις της ημέρας - επιλεγμένο περιεχόμενο για να μην χάνεστε σε «ειδήσεις» <<<

Σύμφωνα με τα ευρήματα (όχι μόνο των ερευνών που γίνονται από πλευράς κομμάτων για τις ευρωεκλογές αλλά και για όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις) ως προς την αποχή ισχύει το εξής: όσο λιγότερο είναι κομματικοποιημένος ή/και πολιτικοποιημένος ένας πολίτης, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αν το αντιστρέψουμε θα βρούμε και την απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε πιο πάνω (γιατί κομματικοί υποψήφιοι;). Όσο πιο πολύ κομματικοποιημένος είναι ένας πολίτης, τόσο πιθανότερο να ψηφίσει. 

Οπόταν αφού η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που θα προσέλθει στις κάλπες είναι οι πολίτες που είναι μέλη των κομμάτων αλλά και οι πολίτες οι οποίοι είναι κομματικοποιημένοι / πολιτικοποιημένοι, τα κόμματα επέλεξαν υποψηφίους, οι οποίοι θα απευθύνονται σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων και όχι στην ευρύτερη ανένταχτη κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως έδειξε κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (και Ευρωεκλογών) ότι δεν επηρεάζεται κατά πολύ από τις επιλογές που γίνονται για τα ψηφοδέλτια. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές υπήρχαν 10 συνδυασμοί (με 53 υποψηφίους – 2 συνδυασμοί κατήλθαν με λιγότερους από έξι υποψηφίους) καθώς και 8 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά η αποχή ήταν η μεγαλύτερη σε κυπριακές εκλογικές αναμετρήσεις και άγγιξε το 56,03%. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης