ΑΝΑΛΥΣΗ: Το Fatih του 2011 που κατέληξε στην Τουρκία το 2018

Το πλοίο της TPAO δύναται να πραγματοποιήσει δύο γεωτρητικές απόπειρες σε δύο ξεχωριστές περιοχές εντός ενός έτους

Καλά σχεδιασμένες και σε μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται πως ήταν οι κινήσεις της Τουρκίας, προκειμένου εντός μερικών μηνών να έχει πραγματώσει τις απειλές της σε πράξη, για επέμβαση σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ένα, περίπου, χρόνο πριν την 4η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία άρχισε γεωτρητικό πρόγραμμα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πάφου, αγόρασε το πλοίο γεωτρήσεων για εξεύρεση υδρογονανθράκων το οποίο ονόμασε Fatih (ένα δημοφιλές τουρκικό όνομα που μεταφράζεται σε «Πορθητής»). Μάλιστα, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του προ μηνών στα ΜΜΕ ανέφερε ότι η Τουρκία προτίθετο να αγοράσει πλοίο γεωτρήσεων παρόμοιο με το Fatih, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το Fatih εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για τους σκοπούς του γεωτρητικού του προγράμματος. Μόλις πριν δύο μήνες η Τουρκία προχώρησε στην προαναγγελθείσα αγορά του δεύτερου γεωτρητικού της πλοίου, το οποίο ονομάστηκε Yavuz και αυτό τον καιρό βρίσκεται σε διαδικασία επιδιορθώσεων και αναβαθμίσεων, προκειμένου να καταστεί έτοιμο για γεωτρήσεις. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Κατασκευής του 2011 είναι το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας Fatih, το οποίο είναι μήκους 229 μέτρων και πλάτους 36 μέτρων. Πριν καταλήξει στην κατοχή της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ήταν ιδιοκτησίας δύο άλλων εταιρειών για πέντε και δύο έτη αντίστοιχα. 

Από έρευνα της Brief αναφορικά με την παραγωγική δυνατότητα του Fatih φαίνεται ότι το πλοίο δύναται να πραγματοποιήσει δύο γεωτρητικές απόπειρες σε δύο ξεχωριστές περιοχές εντός ενός έτους. Αυτή η παράμετρος πιθανώς να καταδεικνύει και τον χρόνο αποχώρησης του Fatih από την κυπριακή ΑΟΖ, ο οποίος μπορεί να καλύψει μια περίοδο μερικών ημερών μέχρι λίγων εβδομάδων και έπειτα να μεταβεί για συντήρηση και επιδιορθώσεις στην Τουρκία, μέχρι την επόμενή του γεώτρηση. 

Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει τις γεωτρητικές της δραστηριότητες και στη Μαύρη Θάλασσα, αφού όπως προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας η εξάρτηση σε εισαγόμενους υδρογονάνθρακές διαμορφώνεται σε ποσοστό 99% για φυσικό αέριο και 91% για πετρέλαιο.

>>> Ειδήσεις - Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

 

Την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει γκριζάρισμα περιοχών σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία επιδιώκει να ενισχύσει τόσο τις συνεργασίες για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο πλέον αφορά πολλές εταιρείες κολοσσούς από Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ. 

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος αξιοποίησης επιβεβαιωμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» τόσο για τις διεθνείς αγορές, όσο και για τις εσωτερικές ανάγκες. 

Παράλληλα, ο μεγάλος στόχος της Κύπρου ή ένα από τα φιλόδοξα πλάνα που υπάρχουν άπτεται της δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Αν είναι κάτι που απέδειξε η περίπτωση του Fatih είναι ότι η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη για κάθε είδους σύγκρουση, προκειμένου να προωθήσει και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσει κυριαρχία σε περιοχές που δεν της ανήκουν (πέραν της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά της Κύπρου αντίστοιχα έδρασε στη Συρία, επιχειρώντας με στρατιωτικά μέσα επί του εδάφους). 

Όπως διαφαίνεται, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πολύ πιο δύσκολο έργο σε σχέση με την αξιοποίηση των όποιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και μάλιστα δίχως πολιτικά ή άλλα θερμά επεισόδια, που μπορούν παραπλεύρως να επηρεάσουν τουρισμό αλλά και οικονομία ευρύτερα, κάτι που η Λευκωσία θέλει να αποφύγει και ευελπιστεί ότι η εμπλοκή των κολοσσών στο ενεργειακό της πρόγραμμα θα αποτελούν ανατρεπτικό παράγοντα για δυσμενείς εξελίξεις.