ΑΝΑΛΥΣΗ: Γαντζωμένη στο μαζούτ η ΑΗΚ 

Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα; 

Για χρόνια πλέον και παρά τις εναλλακτικές επιλογές παραγωγής ενέργειας, η ΑΗΚ παραμένει προσκολλημένη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μαζούτ, κάτι που συνεπάγεται κόστους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. 

Την ίδια ώρα και παρόλο που η ΑΗΚ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, μέσω ειδικών υποδομών που διαθέτει η λεγόμενη ενδιάμεση λύση συζητείται εδώ και μία -και πλέον- δεκαετία αλλά δεν προχωρά για διάφορους λόγους κάθε φορά. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Πρόσφατα πάντως, υπεγράφη σχετική συμφωνία από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη  διεθνής κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd και Wilhelmsen Ship Management Limited, για τη δημιουργία υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η Brief με στοιχεία που εξασφάλισε από τη Στατιστική Υπηρεσία παραθέτει τον όγκο του μαζούτ που η ΑΗΚ σε ετήσια βάση κατανάλωσε την τελευταία δεκαετία (μέχρι και το τέλος του 2019), στοιχεία τα οποία δείχνουν τη μεγάλη εξάρτηση που ακόμη η ΑΗΚ έχει σε σχέση με το μαζούτ. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι ποσότητες που η ΑΗΚ χρειάστηκε από το 2009 μέχρι το 2019 για παραγωγή ενέργειας μέσω μαζούτ (χιλιάδες τόνοι/ Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία): 

Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα; 
Η σύμβαση για δημιουργία υποδομών προς εισαγωγή φυσικού αερίου και σε κατοπινό στάδιο η αξιοποίηση κοιτασμάτων από το τεμάχιο Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ, η επέκταση προγραμμάτων για δημιουργία υποδομών για παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) και η ενίσχυση αντίστοιχων σχεδίων για οικιακή παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά αποτελούν τις κύριες ενέργειες που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα εξάρτησης της ΑΗΚ από το μαζούτ. 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Η Κύπρος για δεκαετίες έχει αφήσει το θέμα της παραγωγής ενέργειας στην άκρη, αγνοώντας τόσο τις υποδείξεις της ΕΕ, όσο και τις διεθνείς τάσεις προς τις ΑΠΕ αλλά και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που προκύπτει από την παραγωγή ενέργειας με μαζούτ. 

Εισερχόμενη στη νέα δεκαετία η χώρα οφείλει να κάνει πολλά βήματα και σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου το κόστος ενέργειας να μειωθεί και ταυτόχρονα η περιβαλλοντική επιβάρυνση να περιοριστεί. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief