ΑΝΑΛΥΣΗ: Για να γυρίσει το ταξίδι θέλει δουλειά πολλή 

Η σύγκριση του 2021 με τις προ πανδημίας χρονιές

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Μακριά από τις καλές τουριστικά αλλά και γενικά επιβατικά χρονιές είναι τα ταξίδια, με αφετηρία ή προορισμό τη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία υπό το πρίσμα της σύγκρισης με προηγούμενες χρονιές προκύπτει αφενός ότι το ιδιαίτερα αρνητικό 2020 έχει μείνει στο παρελθόν, με ισχυρή ανάκαμψη κατά τη φετινή χρονιά. Παράλληλα όμως, η σύγκριση του 2021 με τις προ πανδημίας χρονιές δείχνει πως χρειάζεται να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος προς αποκατάσταση της ταξιδιωτικής κίνησης, από και προς την Κύπρο, για αναψυχή, επαγγελματικούς ή φοιτητικούς λόγους. 

Ταυτόχρονα, ο νέος τύπος ταξιδίου όπως αυτός α διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, με την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών, θα αυξήσουν τόσο τον χρόνο όσο και το κόστος των αερομεταφορών κάτι που σαφώς θα επηρεάσει τους επιβάτες, τις προθέσεις και τις επιλογές ταξιδίων τους. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθεται η ταξιδιωτική κίνηση προς την Κύπρο, που αφορά τις αφίξεις τουριστών κατά τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς αλλά και του 2018, 2019 και 2020. Για τις ίδιες χρονιές και τον ίδιο μήνα παρατίθενται ακόμη τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου προς το εξωτερικό. 

T
  
Πιο ειδικά σημειώνεται ότι, οι αφίξεις κατά τον Αύγουστο ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 41,8%, σε σύγκριση με τον προ διετίας, ίδιο μήνα. Παράλληλα, ωστόσο, η αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι θεαματική -αν και το 2020- δεν προσφέρεται για συγκρίσεις, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 208,7%
Την ίδια ώρα, τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς το εξωτερικό κατά τον Αύγουστο κατέγραψαν μείωση της τάξης του 44,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Ταυτόχρονα, η αύξηση του φετινού σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο διαμορφώθηκε σε ποσοστό ύψους 120,5%. 

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τόσο τα ταξίδια θα περιορίζονται. Φέτος ωστόσο, ο παράγοντας της πανδημίας θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο και συνεπώς μένει να διαφανεί κατά πόσο το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση την επόμενη χρονιά θα διαφανεί η πραγματική αποκατάσταση ή όχι του χαμένου εδάφους από την πανδημία. Αυτό θα εξαρτηθεί από παράγοντες και δεδομένα που θα επικρατήσουν σε αεροδρόμια, αεροπορικές, διάθεση και οικονομική δυνατότητα κοινού και κόστος-χρόνος ταξιδιών. Πάντως, η παγκόσμια τάση με τα ολοένα και πιο ακριβά καύσιμα, τις υψηλότερες τιμές στις μεταφορές και την ανιούσα την οποία έχουν πάρει βασικές ύλες, προμηνύουν θερμή την επόμενη χρονιά σε πολλά επίπεδα και συνεπώς στις αερομεταφορές και τα ταξίδια, επαγγελματικά, τουριστικά ή για σκοπούς σπουδών. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1729