ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η κυπριακή οικονομία αντέχει τις πιέσεις 

Το μεγάλο στοίχημα έχει πλέον να κάνει με τον δύσκολο, όπως προμηνύεται, χειμώνα

Ορισμένα βασικά στοιχεία δείχνουν γιατί η κυπριακή οικονομία αντέχει στις πολλές πιέσεις, οι οποίες κυρίως προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες προκαλώντας ταυτόχρονες πιέσεις στα οικονομικά επιχειρήσεων, νοικοκυριών και των πολιτών μεμονωμένα. 

Δύο σημαντικά στοιχεία, τα οποία εντοπίζει η Brief έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία μέσα στις σύνθετες πράξεις που αφορούν την οικονομική πορεία της χώρας, καθορίζοντας -σε ένα δεύτερο επίπεδο- σημαντικούς δείκτες που έχουν να κάνουν με την οικονομικά ανάπτυξη-ύφεση, τα δημοσιονομικά, τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Αυτά τα στοιχεία έχουν να κάνουν με την ανεργία και με το ύψος των καταθέσεων. Τα δύο στοιχεία δείχνουν, σε σημαντικό βαθμό, την οικονομική προοπτική της οικονομίας και την οικονομική θέση ή εικόνα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Πιο συγκεκριμένα η ανεργία συνεχίζει να βαδίζει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, το κράτος δεν έχει το οικονομικό βάρος των επιδομάτων προς τους άνεργους, έχοντας παράλληλα δυνατότητα για αναπτυξιακά έργα που συνδράμουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της διατήρησης της απασχόλησης, της κατανάλωσης και ευρύτερα της ανάπτυξης αναχαιτίζοντας την οικονομική επιβράδυνση και ίσως την ύφεση. 

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται οι απόλυτοι αριθμοί των εγγεγραμμένων ανέργων κατά τον Ιούλιο, από το 2012 μέχρι και φέτος, σε μια πορεία που καλύπτει μια εξόχως σημαντική και ταραχώδη δεκαετία για την Κύπρο. Η εν λόγω δεκαετία περιλαμβάνει την εικόνα της Κύπρου μετά την έκρηξη στο Μαρί και στο κατώφλι του Μνημονίου με την τρόικα, τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013, την τριετή πορεία στο πρόγραμμα στήριξης και έπειτα την περιπέτεια της χώρας μέσα στην πανδημία και εσχάτως εντός ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. 

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις αυξάνονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση των καταθέσεων στην πανδημία που κράτησε πολλά σημαντικά έξοδα στον πάγο, όπως μεγάλες αγορές ή και το κόστος για διακοπές και ταξίδια.  Παράλληλα, η αύξηση των καταθέσεων αποδίδεται στην ανησυχία των νοικοκυριών για ακόμη δυσκολότερες μέρες, κάτι που οδηγεί σε συντηρητικές κινήσεις και συνεπώς σε διατήρηση των χρημάτων στην ασφάλεια της κατάθεσης ως οικονομικό μαξιλάρι για στήριξη σε μεταγενέστερο στάδιο εάν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση και σενάριο οι καταθέσεις έχουν ανέλθει πλέον σε €51,2 δισ. (Ιούνιος 2022) σε σύγκριση με €46,1 δισ. Κατά το τέλος του 2014, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά το κούρεμα καταθέσεων και τις ακραίες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε σε οικονομικό επίπεδο η Κύπρος. 

Συνεπώς, η χαμηλή ανεργία και η πτωτική τάση που συνεχίζει να καταγράφει σε συνδυασμό με την αυξητική τάση στις καταθέσεις και την κατανάλωση που συνεχίζει να καταγράφεται ωθούν την κυπριακή οικονομία να τρέχει -και μάλιστα ζωηρά- σε ρυθμό ανάπτυξης. Βεβαίως, η σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την οικονομική πορεία της χώρας που επίσης παίζει τον δικό της ρόλο για τις αντοχές που επιδεικνύει η κυπριακή οικονομία. 

Το μεγάλο στοίχημα έχει πλέον να κάνει με τον δύσκολο, όπως προμηνύεται, χειμώνα. Εάν η ανεργία διατηρηθεί στα σημερινά, χαμηλά επίπεδα, και μετά το καλοκαίρι τότε θα μπορούν οι συνθήκες για το επόμενο έτος να παραμείνουν θετικές για τη χώρα, η πορεία του δημόσιου χρέους να ακολουθήσει πτωτική πορεία και η κατανάλωση να διατηρηθεί σε ευνοϊκό πεδίο.