ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αγορά αυτοκινήτου αντιστέκεται στην πανδημία 

Τα πρώτα σημάδια από τις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων δεν φαίνεται να είναι τόσο αρνητικά

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<


Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων διακίνησης, του γενικού lockdown στην αγορά, των οικονομικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην κυπριακή οικονομία αλλά και το αρνητικό κλίμα για σημαντικές αγορές -όπως ενός οχήματος- οι εγγραφές οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν καταγράψει μια πορεία καλύτερη από αυτήν που θα ανέμενε κάποιος στη βάση των πιο πάνω δεδομένων. 

Η Brief εξασφάλισε και επεξεργάστηκε δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία αφορούν στις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, από το 2012 μέχρι και φέτος. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα σημαντικά συμπεράσματα για την αγορά μηχανοκινήτων οχημάτων, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν εγγραφές αυτοκινήτων είναι τα ακόλουθα: 

1/ Η πανδημία περιόρισε την τάση των τελευταίων ετών που ήταν ανοδική, αλλά όχι σε βαθμό που άλλες αγορές της κυπριακής οικονομίας ή του εμπορίου επηρεάζονται, όπως λόγου χάρη ο τουρισμός, τα είδη ένδυσης και υπόδησης ή η εστίαση. 

2/ Οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες εγγραφές για ολόκληρο το 2013, δηλαδή τη χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Κύπρο. 

3/ Το πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκρίνεται -και μάλιστα με ελαφρώς πιο θετικά δεδομένα- με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων ανά μηνά (μπάρες) κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και το σύνολο των εγγραφών ανά εξάμηνο (καμπύλη) από το 2012 έως και τη φετινή χρονιά.  α

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν το β’ εξάμηνο του 2020 
Μπορεί μια πρώτη ματιά στα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2020 να αφήνει έστω μια θετική νότα αισιοδοξίας για την αγορά μηχανοκινήτων οχημάτων, ωστόσο, μια σειρά από παραμέτρους και δεδομένα θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς έως ότου ολοκληρωθεί η κατά γενική ομολογία δύσκολη χρονιά. 

Κυριότερο στοιχείο που θα διαδραματίσει τον βασικότερο λόγο για την πορεία ολόκληρης της οικονομίας, είναι οι εξελίξεις που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες αναφορικά με την πανδημία. Δηλαδή, εάν θα εξευρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορωνοϊό, εάν θα δημιουργηθούν στην Κύπρο και διεθνώς δεύτερα, μεγάλα κύματα της πανδημίας ή εάν η οικονομία θα καταφέρει ή όχι να ανακάμψει στο σενάριο που οι εξελίξεις με την πανδημία θα είναι θετικές. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Παράλληλα, το βάθος των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας και συνεπώς της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα παίξει σημαντικότατο ρόλο, σε σχέση με την αγορά αυτοκινήτου. 

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα σημάδια από τις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων δεν φαίνεται να είναι τόσο αρνητικά, κάτι που δημιουργεί θετικό οιωνό για το υπόλοιπο του έτους, βάσει βεβαίως θετικών παραδοχών σε σχέση με την πορεία της υγειονομικής κρίσης σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες που στην πορεία θα δημιουργηθούν. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1414
Thumbnail