ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αγορά αυτοκινήτου «τρέχει» παρά τον κορωνοϊό

Η αγορά αυτοκινήτου δείχνει να έχει ισχυρές αντοχές

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Παρά τις φάσεις περιοριστικών μέτρων, την οικονομική αδράνεια ή την ισχυρή ύφεση σε συγκεκριμένους τομείς, τη σημαντική πτώση στις τουριστικές ροές που επηρεάζει και την αγορά αυτοκινήτων, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που η πανδημία επέφερε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά η αγορά αυτοκινήτου δείχνει να έχει ισχυρές αντοχές, αποδεικνύοντας ότι η αγορά οχήματος εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό κάτι που ωθεί αφενός σε αποταμίευση και αφετέρου δανεισμό για αγορά οχήματος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει και επεξεργαστεί η ομάδα της Brief η απόκλιση σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όσον αφορά τις εγγραφές οχημάτων ΙΧ τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων δεν είναι τεράστια. Ταυτόχρονα, η χρονιά φαίνεται ότι μπορεί να κλείσει με αριθμούς που να ομοιάζουν με αυτούς προ τριών ή τεσσάρων ετών, σαφώς υψηλότερα από τις ιδιαίτερα αρνητικές χρονιές της μεγάλης οικονομικής κρίσης (2013-2015).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μια χρονιά όπως το 2017

Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2017 στην Κύπρο ενεγράφησαν συνολικά 30,380 οχήματα ΙΧ αριθμός μεγαλύτερος κατά 5,157 σε σύγκριση με το φετινό, αντίστοιχο δεκάμηνο. Η εν λόγω πτώση ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 16,9%. Η σύγκριση σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι (χρονιά ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας) δείχνει την πτώση που η αγορά υπέστη φέτος. Πιο συγκεκριμένα η σύγκριση με πέρσι φανερώνει
μείωση της τάξης του 21,2% και με το 2018 ακόμη μεγαλύτερη που φτάνει σε ποσοστό 27,1%.

Η φετινή χρονιά εκτιμάται να κλείσει με συνολικές εγγραφές που θα ξεπεράσουν -έστω και οριακά- τις 30 χιλιάδες οχήματα, ένας αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με το σύνολο εγγραφών ΙΧ του 2016 και μικρότερος από το σύνολο του 2017.

Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνεται η εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί στις εγγραφές οχημάτων ΙΧ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου των της δεκαετίες 2010-2020:

gnz

Η σύγκριση με τις τραγικές χρονιές 2013 και 2014

Πάντως, σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα όταν η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο 2020 και τις χρονιές της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στην κυπριακή αγορά, δηλαδή τα έτη 2013 και 2014. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η φετινή χρονιά καταγράφει αύξηση στις εγγραφές οχημάτων ΙΧ της τάξης του 107% σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2013 αλλά και 65,4% σε σύγκριση με το 2014.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημειώνεται ότι, από το 2014 και μέχρι το 2018 η αύξηση ήταν επαναλαμβανόμενη. Η πορεία ανόδου ανακόπηκε πριν την πανδημία και τις επιπτώσεις, το 2019 όταν η μείωση στις εγγραφές οχημάτων ΙΧ ανήλθε σε ποσοστό 7,4%.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1404
Thumbnail