ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αγορά δείχνει διάθεση και δυνατότητα για αυτοκίνητο 

Τα θετικά στοιχεία που εξάγονται από τις εγγραφές οχημάτων τύπου Ι.Χ. και ο ρόλος της πανδημίας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF


Με ορισμένα στοιχεία τα οποία η ομάδα της Brief αξιολογεί ως θετικά, καταγράφονται τα στοιχεία που αφορούν στις εγγραφές οχημάτων τύπου Ι.Χ. κατά το πρώτο δίμηνο του 2021, κατά το οποίο βεβαίως ισχύουν ακόμη περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας ενώ κατά τα ¾ του Ιανουαρίου εφαρμόστηκε και σκληρό lockdown. 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Brief μετά τη δημοσίευση των πιο πάνω στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία ανέτρεξε σε δεδομένα δεκαετίας, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η σημερινή -αρνητική βεβαίως- συγκυρία συγκρίνεται με την προηγούμενη, οικονομική κρίση αυτή του 2013. 

Όπως διαφαίνεται, τα δεδομένα είναι σαφώς διαφοροποιημένα συγκρίνοντας τη φετινή χρονιά με προηγούμενες, κακές χρονιές για την οικονομία και την αγορά του αυτοκινήτου ειδικότερα. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις εγγραφές οχημάτων Ι.Χ. της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, από το 2012 έως και φέτος. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι η φετινή χρονιά συγκρίνεται με το 2017, παρά τις δυσκολίες και τα περιοριστικά μέτρα που σαφώς δεν υπήρχα προ τεσσάρων ετών, γεγονός που δεικνύει τόσο την πρόθεση όσο και δυνατότητα της αγοράς για αγορά αυτοκινήτου.  α

Με τα πιο πάνω δεδομένα, εξάγεται και ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα για την αγορά αυτοκινήτου, αυτό που δείχνει πως ακόμη και η φετινή χρονιά με τα χίλια δυο προβλήματα δεν συγκρίνεται με κανέναν τρόπο με τις ιδιαίτερα κακές χρονιές του 2012, 2013 και 2014. 

Αυτό σαφώς εκλαμβάνεται ως θετικό στοιχείο για την προοπτική του υπόλοιπου έτους που θα δείξει πόσο η αγορά των αυτοκινήτων θα υστερήσει σε σύγκριση με τα θετικά έτη 2018 και 2019. Πάντως, κατά το σύνολο του 2020 ενεγράφησαν 30,828 οχήματα Ι.Χ., σε σύγκριση με 37,802 του 2019 και 40,683 του 2018. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Εάν η πορεία της πανδημίας αποκλιμακωθεί τους επόμενους ένα με δύο μήνες και δεν καταγραφούν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα με σαφή αντίκτυπο στις οικονομικές δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η αγορά αυτοκινήτου θα κινηθεί πιο θετικά σε σχέση με πέρσι ακόμη και με περιθώριο να ξεπεράσει τις 35 χιλιάδες εγγραφές οχημάτων Ι.Χ. 

Ωστόσο, η πανδημία δίδαξε ένα πολύ μεγάλο μάθημα στις κοινωνίες και τις οικονομίες ολόκληρου του πλανήτη, ότι δηλαδή δεν χωρούν περιθώρια για ασφαλείς εκτιμήσεις μέσα στην περίοδο που διανύουμε. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1749