ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αγορά καυσίμων ανακτά χαμένο έδαφος 

Τα καλά και τα κακά νέα / Πίνακες

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Με θετικά αλλά και αρνητικά μηνύματα γίνεται η ανάλυση που αφορά στις πωλήσεις καυσίμων και αποθεμάτων πετρελαιοειδών μέσω πρατηρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως αυτά καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. 

Τα καλά νέα έχουν να κάνουν με το rebound κάνει η αγορά μετά το πολύ αρνητικό έτος του 2020. Από την άλλη, τα κακά, αφορούν την απόκλιση που ακόμη υπάρχει συγκρίνοντας το 2021 με τα προ πανδημίας έτη, η οποία φτάνει ακόμη και ποσοστό ύψος 9,4% σε σχέση με το 2017. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται οι συνολικές πωλήσεις και τα αποθέματα πετρελαιοειδών κατά τον Ιούνιο αλλά και το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, κατά την τελευταία πενταετία δηλαδή από το 2017 μέχρι και φέτος.

Σημειώνεται ότι οι τιμές που αναγράφονται αφορούν τόνους καυσίμων: 

Β
Η σύγκριση του 2020 με το 2021 

Σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις πωλήσεις και τα αποθέματα καυσίμων του 2020 με το 2021, διαφορά η οποία ποσοστιαία αντιστοιχεί σε 8,1% και 7% για το πρώτο εξάμηνο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. Από τους αριθμούς προκύπτει ξεκάθαρα ότι η περσινή χρονιά επηρεάστηκε δραματικά από το αυστηρό lockdown που εφαρμόστηκε κατά τα μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο, το οποίο ήταν και το πλέον αυστηρό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που εφαρμόστηκαν. 

Ταυτόχρονα, η μείωση του τουρισμού που καταγράφηκε πέρσι φαίνεται να έχει επίσης επηρεάσει την αγορά καυσίμων αφού περιορίστηκαν τόσο οι μεταφορές, ι διακινήσεις και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων όσο και οι μεταφορές προϊόντων προς την τουριστική βιομηχανία. 

Οι προ πανδημίας χρονιές 

Πριν την πανδημία και πιο ειδικά για τα τρία έτη 2017, 2018 και 2019 οι πωλήσεις καυσίμων κατά το πρώτο εξάμηνο με μικρές αποκλίσεις περιστρέφονται πέριξ των 350 χιλιάδων τόνων. Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι αντίστοιχες πωλήσεις και αποθέματα διαμορφώθηκαν στους 287 χιλιάδες τόνους, ενώ φέτος ο αριθμός ανήλθε στις 310 χιλιάδες τόνους. 

Συμπερασματικά προκύπτει ότι αναλόγως των συνθηκών που η πανδημία δημιουργεί σε σειρά κλάδων της οικονομίας, αντίστοιχα κινείται και η αγορά των καυσίμων. Με αυτά τα δεδομένα και όσο η πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημικής κρίσης θα προχωρά τόσο η οι μεταφορές, οι διακινήσεις και οι συγκοινωνίες θα αυξάνονται με θετικό αντίκτυπο και στην αγορά πετρελαιοειδών. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1748