ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αγορά ψάχνει προσωπικό

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF


Ως μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά αποκαθίσταται, παρόλο που η πανδημία δεν έχει οριστικά υποχωρήσει, περιγράφεται η τάση αναζήτησης προσωπικού και ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις κενές θέσεις εργασίας οι οποίες καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. 

Ο εν λόγω δείκτης αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη για το πώς κινείται η αγορά εργασίας, αφού παρουσιάζει τόσο τις καθαρές ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό όσο και τη διάθεση της αγοράς για περαιτέρω επένδυση σε ανθρώπινους πόρους. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στοιχεία τα οποία με την αντίστοιχη σύγκριση με ιστορικά δεδομένα αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα για το τρέχον έτος. 

Πιο αναλυτικά σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και παρά το lockdown που εφαρμόστηκε εντός Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ανεξαρτήτως μεγέθους ήταν στο ψάξιμο για συνολικά 6.761 άτομα ως εργαζόμενους, σε σύγκριση με 7.177 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τα μέτρα για την πανδημία άρχισαν να εφαρμόζονται περί τα μέσα Μαρτίου, οπότε το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν στην ουσία ανεπηρέαστο από την πυροδότηση της πανδημίας. Αντίθετα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων εργασίας που ζητούνταν διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στις 4.172.

Στον πιο κάτω πιο κάτω πίνακα παρατίθεται η πορεία κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όπως διαμορφώνεται η εικόνα των επιχειρήσεων για εργοδότηση προσωπικού κατά την περίοδο της πανδημίας. 
δ
Παράλληλα, η ομάδα της Brief ανέτρεξε σε στοιχεία δεκαετίας για την ίδια περίοδο αναφοράς κάθε έτους, προκειμένου να επιβεβαιώσει το βασικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή όσο καλύτερα είναι τα δεδομένα στην αγορά τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας ανοίγουν οι επιχειρήσεις. Συνεπώς, η ανεργία περιορίζεται και κατ’ επέκταση οι μισθοί βελτιώνονται. Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφονται οι θέσεις εργασίας που ζητούσαν επιχειρήσεις της Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους από το 2011 μέχρι και το ίδιο τρίμηνο του 2021: 
δ

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1744