ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ανεργία μειώθηκε, τα προβλήματα μένουν

Την ίδια ώρα και ενώ εδώ και μήνες έχει ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού

Με καλά νέα που αφορούν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, ή για την ακρίβεια των εγγεγραμμένων ανέργων στα κατά τόπους γραφεία του Τμήματος Εργασίας, ολοκληρώθηκε η περασμένη εβδομάδα. 

Η πτώση των εγγεγραμμένων ανέργων είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, που δίνουν πιο ακριβή εικόνα για την κατάσταση αλλά και τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα και ενώ εδώ και μήνες έχει ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού -με διάφορες προσεγγίσεις επί του θέματος- σε πιο απλά και καθημερινά θέματα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες, τις απολαβές και τα ωφελήματα των εργαζομένων. 

>>>Διαβάστε επίσης - ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι επιταγές σβήνουν, οι κάρτες καλπάζουν<<<

Με απλά λόγια η πρώτη φάση μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα μας φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και αφορά αφενός στη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων και αφετέρου στην επίλυσή του. Την ίδια ωστόσο, ώρα η πολιτεία σε συνεργασία με την εργοδοτική πλευρά οφείλουν να εξετάσουν τις στρεβλώσεις, τις αδικίες και τις ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας. 

Σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι: 
Πολλές ώρες-μέρες εργασίας με τον κατώτατο μισθό: 

  • Ο κατώτατος μισθός δίδεται ακόμη και σε άτομα με εργασιακή πείρα, ακαδημαϊκά προσόντα και ειδίκευση
  • Οι νέοι ανεξαρτήτως ειδικότητας εισέρχονται στην αγορά εργασίας και ανεξαρτήτως κλάδου ή σπουδών έχουν καταστεί η γενιά των 850 ευρώ, αδυνατώντας να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό, οικογένεια ή να κάνουν άλλα βήματα στη ζωή τους. 
  • Ο έλεγχος για τις ώρες και τις ημέρες που εργάζονται οι υπάλληλοι κυρίως στο εμπόριο και το κατά πόσο αμείβονται ανάλογα για υπερωρίες, αργίες ή Κυριακές είναι σχεδόν ανύπαρκτος
  • Υπό τον φόβο να χάσουν ακόμη και όσα σήμερα παίρνουν οι εργαζόμενοι ούτε με τους εργοδότες μιλούν, ούτε και με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες 
  • Η ημιαπασχόληση αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα και πολύ περισσότερο που κάποιοι αμείβονται για ημιαπασχόληση και καταλήγουν πολλές μέρες να εργάζονται οκτάωρο
  • Εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν 13ο ενώ το υπαγορεύει η σύμβαση εργασίας τους. Σε κάποιες περιπτώσεις παίρνουν μέρος του 13ου μισθού και περιμένουν καιρό μέχρι το υπόλοιπο ποσό. 

Στον πιο κάτω πίνακα με στοιχεία δεκαετίας τα οποία συνέλεξε η Brief από τη Στατιστική Υπηρεσία αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πορεία της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και η απόλυτη ταύτισή της με τις συνθήκες στην οικονομία. 

Το στοίχημα για την Κύπρο πλέον δεν είναι η μείωση της ανεργίας, καθώς οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, της λειτουργίας επιχειρήσεων και της αύξησης του τζίρου στο εμπόριο, στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και σε σειρά άλλων κλάδων έχουν τονώσει την οικονομία. Το στοίχημα είναι τώρα που οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σύγκριση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να δημιουργηθούν εργαλεία και μηχανισμοί που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις ανισορροπίες, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τους μισθούς που δεν συνάδουν με την αποδοτικότητα και τα προσόντα εργαζομένων και την πορεία μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου. 

>>>Διαβάστε επίσης - ΑΝΑΛΥΣΗ: Τουρισμός - Το καλό 2019 προκαλεί ανησυχία για το 2020 <<<

Οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν μια διέξοδο από τα πιο πάνω, ωστόσο, ισχύουν σε λίγους κλάδους πέραν του Δημοσίου ενώ ξεπερασμένα μοντέλα οριζόντιων προσεγγίσεων δημιουργούν άλλες στρεβλώσεις. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα με ένα μοντέλο εθνικού κατώτατου μισθού αλλά με σοβαρή μελέτη πολλών παραμέτρων, για πολλούς τομείς και στη βάση ακαδημαϊκών προσόντων, πείρας και εξειδίκευσης ομάδων εργαζομένων. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief