ΑΝΑΛΥΣΗ: Η έξοδος από την πανδημία θα περιορίσει την ανεργία

Προβληματισμός για την αύξηση αλλά και σχετική αισιοδοξία για την υποφερτή συγκράτηση της ανεργίας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Προβληματισμός για την αύξηση αλλά και σχετική αισιοδοξία για την υποφερτή συγκράτηση της ανεργίας, αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των αριθμών που αφορούν στον αριθμό των ανέργων όπως καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία έχουν δημοσιευθεί κατά την εβδομάδα που έχει εκπνεύσει φτάνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, δίνοντας έτσι μια πολύ καθαρή εικόνα σε σχέση με τους αριθμούς του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς αλλά και της σύγκρισης που γίνεται με τα προηγούμενα έτη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η ομάδα της Brief έχει ανατρέξει και έχει καταγράψει σημαντικά στοιχεία που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, κατά την τελευταία δεκαετία, σε μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο κατά πόσον η φετινή χρονιά είναι εξίσου δύσκολη όπως άλλες κατά τις οποίες η κυπριακή οικονομία διήλθε μεγάλων οικονομικών προκλήσεων.

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ανέργων κατά τους πρώτους τρεις μήνες κάθε έτους, από το 2012 μέχρι και το 2021. Σημειώνεται ότι οι αριθμοί αφορούν στα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Τα βασικά συμπεράσματα

Το κυριότερο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων με αριθμούς δεκαετίας, έχει να κάνει με τη διαφορά που υπάρχει στη φετινή ανεργία συγκρίνοντάς της με τη χρονιά κατά την οποία καταγράφονται τα χειρότερα στοιχεία δηλαδή το 2014. Η διαφορά στη σύγκριση του Μαρτίου των δύο ετών δείχνει μια απόσταση 40% και συνεπώς πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τότε, παρόλο που έχει μεσολαβήσει μια ολόκληρη χρονιά μέσα στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά ανέρχεται σε 20,241 άτομα.

Την ίδια ώρα, η σύγκριση του φετινού με τον περσινό Μάρτιο δείχνει επιδείνωση στους εγγεγραμμένους ανέργους της τάξης του 27,9%. Σε απόλυτους αριθμούς φέτος έχουν καταγραφεί 6,473 άτομα ως άνεργοι. Επίσης, στα αρνητικά εντάσσεται το γεγονός πως η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας η οποία για χρόνια αποτέλεσε τη βασική τάση στη χώρα, ανατράπηκε από την πανδημία στοιχείο που  προκαλεί τον κυριότερο προβληματισμό σε σχέση με την απασχόληση, αφού αποτελεί γενική παραδοχή ότι πιο εύκολα χάνονται παρά δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια και λαμβάνοντας υπόψη το θετικό σενάριο που υπαγορεύει υποχώρηση των πανδημικών συνθηκών τους επόμενους μήνες, το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεταβατικό έτος τόσο για την οικονομία όσο και για την απασχόληση. Οι πληγές της πανδημίας είναι βαθιές αλλά μπορούν να επουλωθούν εάν δεν προκύψουν άλλες έκτακτες συνθήκες.

Η πορεία του τουρισμού, συνδεδεμένων κλάδων, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες μπορούν να δώσουν εκ νέου ώθηση στην οικονομία, σε μια όμως σύνθετη πράξη αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν είναι ενιαία στην Κύπρο και σε άλλες κάνουν πολύπλοκη την έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες της υγειονομικής κρίσης.

Συντακτική Ομάδα Brief