ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ισχυρή εξάρτηση από τη Βρετανία τρομάζει ενόψει Brexit

Οι επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα και σε επίπεδο εξαγωγών

Αναλύοντας τα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από τις πλέον σημαντικές αγορές για τον κυπριακό τουρισμό, προκύπτουν καλές και κακές ειδήσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η brief συνέλεξε και ανέλυσε στατιστικά δεδομένα σε βάθος 17 ετών, δηλαδή από το 2002 μέχρι το τέλος του 2018, που αφορούν στη βρετανική αγορά εντοπίζοντας κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την Κύπρο:

1.       Η Βρετανία παραμένει κύριος αιμοδότης της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

2.       Παρόλο που έχει μειωθεί το ποσοστό, παραμένει ισχυρός παίκτης για τον εγχώριο τουρισμό.

3.       Ο όγκος τουριστών ως απόλυτος αριθμός δημιουργεί ισχυρή σχέση εξάρτησης που προβληματίζει.

4.       Το ποσοστό των Βρετανών τουριστών έχει μειωθεί και μάλιστα σημαντικά. Για πολλά χρόνιας περίπου ένας στους δύο τουρίστες προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία. Πλέον, το συγκεκριμένο ποσοστό έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο.

Στο ακόλουθο γραφικό αποτυπώνονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα πιο πάνω συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία έχουν εξασφαλιστεί από τα τουριστικά δεδομένα που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου:

 

γραφημα

Παρόλο που μέχρι στιγμής και ενώ το Brexit φαίνεται να έχει παγώσει -με άγνωστη ακόμη και την οριστική κατάληξή του- τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια μείωση που να ανησυχεί, η Κύπρος είναι σοβαρά εκτεθειμένη στη βρετανική αγορά.

Στο ιδιαίτερα αρνητικό σενάριο του άτακτου
Brexit, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η υποβάθμιση της στερλίνας, κάτι που θα περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δυνατότητα των Βρετανών στις συναλλαγές τους σε ευρώ. Εξυπακούεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, η οποία θα αναγκαστεί είτε να μειώσει τις προσφερόμενες τιμές προς τους Βρετανούς είτε να επωμιστεί μείωση στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό που μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις από ένα άτακτο
Brexit πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα και σε επίπεδο εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου όσον αφορά το χαλλούμι.

 Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος βρετανικών αφίξεων θα επηρεάσει σειρά τουριστικών επιχειρήσεων και βεβαίως πρώτα και κύρια ξενοδοχεία ή τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν αποκλειστικές ή σχεδόν αποκλειστικές συνεργασίες με τη βρετανική αγορά.

Η μείωση του ποσοστού Βρετανών τουριστών σε σχέση με το σύνολο των αφίξεων, καθιστά την κατάσταση σαφώς πιο διαχειρίσιμη, ωστόσο οι απόλυτοι αριθμοί αφίξεων εκθέτουν την κυπριακή τουριστική βιομηχανία σε ανυπολόγιστες ζημιές εάν η ενδεχόμενη μείωση ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό.

Είναι παράλληλα σημαντικό να πραγματοποιηθούν πλάνα βάσει σεναρίων (άτακτο
Brexit, συμφωνημένο ή και μη έξοδος της Βρετανίας, αλλά με πιθανή περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και μια περίοδο πέραν του ενός έτους μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο) προκειμένου η Κύπρος να θωρακιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προς το θετικό είναι οι κινήσεις και κάποιοι πρώτοι σχεδιασμοί που γίνονται για αύξηση των αφίξεων από Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η προοπτική προσέλκυσης τουριστών από την Ασία, η οποία αποτελεί σημαντικό εταίρο άλλων μεσογειακών χωρών αλλά όχι της Κύπρου.

 
227
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα αυξάνουν τους ρυθμούς των εκποιήσεων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και κατοικιών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για έναρξη του Σχεδίου «Εστία». Πολλές εκποιήσεις πιθανότατα να προηγηθούν της ολοκλήρωσης του Σχεδίου που εκτιμάται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στο σύστημα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και για τα οποία δεν εξευρέθηκε οποιαδήποτε άλλη λύση, και δεν θα ενταχθούν ούτε στο Σχέδιο, θα εκποιηθούν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναφέρουν ότι οι τράπεζες απέστειλαν 61 επιστολές ειδοποίησης στους ενυπόθηκους οφειλέτες, με τις οποίες τους ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να διαθέσουν προς πώληση ακίνητα αξίας €30,2 εκατ., τα οποία είναι εξασφάλιση στα δάνεια που έχουν τους έχουν παραχωρηθεί. 

Η αξία των ακινήτων αυξάνεται, προφανώς λόγω αύξησης του αριθμού προς εκποίηση, καθώς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο απεστάλησαν επιστολές για την εκποίηση 28 πρώτων κατοικιών αξίας €18,4 εκατ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια
πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό 322 ακίνητα (από τα οποία δύο πρώτες κατοικίες, 14 ακίνητα απευθείας σε τρίτους και 282 αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες).

Στο μεταξύ, το Σχέδιο «Εστία» προχωρεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την τελευταία βδομάδα του Ιουνίου και αμέσως μετά θα υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτό. Με το ξεκαθάρισμα των δανειοληπτών που θα ενταχθούν σε αυτό, που ήδη είναι σε γνώση των τραπεζών, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και για τις κατοικίες οι οποίες είναι εκτός του Σχεδίου αλλά επιλέξιμες για εκποίηση.

ad1mobile

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το νέο πλαίσιο
Πέρσι η Βουλή, έλυσε τα χέρια των τραπεζών και ψήφισε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, σύμφωνα με το οποίο:

  • Ο πλειστηριασμός πραγματοποιείται 145 ημέρες μετά την πρώτη ειδοποίηση Τύπου «Θ», η οποία αποστέλλεται στους δανειολήπτες όταν υπάρχουν καθυστερήσεις 120 ημερών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Με την ειδοποίηση, η τράπεζα προειδοποιεί τον δανειολήπτη πως εάν δεν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρέος του, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου.
  • Στις 150 ημέρες παρουσίασης καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του ενυπόθηκου δανείου, δηλαδή 30 μέρες μετά την αποστολή της επιστολής Τύπου «Θ», η τράπεζα αποστέλλει στον δανειολήπτη επιστολή Τύπου «Ι», με την οποία τον καλεί να εξοφλήσει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό συν τους τόκους και άλλα έξοδα.
  • Στις 180 ημέρες, η τράπεζα αποστέλλει νέα επιστολή Τύπου «ΙΑ» αυτήν τη φορά, με την οποία τον ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό, με τον δανειολήπτη να έχει δικαίωμα εντός 30 ημερών να ασκήσει έφεση.
  • Στις 190 ημέρες η τράπεζα ενημερώνει τον δανειολήπτη ότι θα διορίσει εκτιμητή, καλώντας τον να πράξει το ίδιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ο δανειολήπτης δεν διορίσει δικό του εκτιμητή, η τράπεζα έχει δικαίωμα να διορίσει και τους δύο εκτιμητές, οι οποίοι και θα υπολογίσουν την αξία του ακινήτου.
  • Στις 265 ημέρες παρουσίασης καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των ενυπόθηκων δανείων πραγματοποιείται ο πρώτος πλειστηριασμός με επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αν ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση, κατά τους πρώτους τρεις μήνες, η τράπεζα έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο είτε σε πλειστηριασμό είτε απευθείας, σε τιμή όχι μικρότερη του 80% της αξίας του. Στη συνέχεια, κατά τους επόμενους τρεις μήνες έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο με επιφυλασσόμενη τιμή στο 50% της πραγματικής αξίας του και μετά χωρίς καμία επιφυλασσόμενη τιμή.
article 1