ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ισχυρή εξάρτηση από τη Βρετανία τρομάζει ενόψει Brexit

Οι επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα και σε επίπεδο εξαγωγών

Αναλύοντας τα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από τις πλέον σημαντικές αγορές για τον κυπριακό τουρισμό, προκύπτουν καλές και κακές ειδήσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η brief συνέλεξε και ανέλυσε στατιστικά δεδομένα σε βάθος 17 ετών, δηλαδή από το 2002 μέχρι το τέλος του 2018, που αφορούν στη βρετανική αγορά εντοπίζοντας κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την Κύπρο:

1.       Η Βρετανία παραμένει κύριος αιμοδότης της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

2.       Παρόλο που έχει μειωθεί το ποσοστό, παραμένει ισχυρός παίκτης για τον εγχώριο τουρισμό.

3.       Ο όγκος τουριστών ως απόλυτος αριθμός δημιουργεί ισχυρή σχέση εξάρτησης που προβληματίζει.

4.       Το ποσοστό των Βρετανών τουριστών έχει μειωθεί και μάλιστα σημαντικά. Για πολλά χρόνιας περίπου ένας στους δύο τουρίστες προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία. Πλέον, το συγκεκριμένο ποσοστό έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο.

Στο ακόλουθο γραφικό αποτυπώνονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα πιο πάνω συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία έχουν εξασφαλιστεί από τα τουριστικά δεδομένα που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου:

 

γραφημα

Παρόλο που μέχρι στιγμής και ενώ το Brexit φαίνεται να έχει παγώσει -με άγνωστη ακόμη και την οριστική κατάληξή του- τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια μείωση που να ανησυχεί, η Κύπρος είναι σοβαρά εκτεθειμένη στη βρετανική αγορά.

Στο ιδιαίτερα αρνητικό σενάριο του άτακτου
Brexit, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η υποβάθμιση της στερλίνας, κάτι που θα περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δυνατότητα των Βρετανών στις συναλλαγές τους σε ευρώ. Εξυπακούεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, η οποία θα αναγκαστεί είτε να μειώσει τις προσφερόμενες τιμές προς τους Βρετανούς είτε να επωμιστεί μείωση στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό που μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις από ένα άτακτο
Brexit πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα και σε επίπεδο εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου όσον αφορά το χαλλούμι.

 Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος βρετανικών αφίξεων θα επηρεάσει σειρά τουριστικών επιχειρήσεων και βεβαίως πρώτα και κύρια ξενοδοχεία ή τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν αποκλειστικές ή σχεδόν αποκλειστικές συνεργασίες με τη βρετανική αγορά.

Η μείωση του ποσοστού Βρετανών τουριστών σε σχέση με το σύνολο των αφίξεων, καθιστά την κατάσταση σαφώς πιο διαχειρίσιμη, ωστόσο οι απόλυτοι αριθμοί αφίξεων εκθέτουν την κυπριακή τουριστική βιομηχανία σε ανυπολόγιστες ζημιές εάν η ενδεχόμενη μείωση ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό.

Είναι παράλληλα σημαντικό να πραγματοποιηθούν πλάνα βάσει σεναρίων (άτακτο
Brexit, συμφωνημένο ή και μη έξοδος της Βρετανίας, αλλά με πιθανή περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και μια περίοδο πέραν του ενός έτους μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο) προκειμένου η Κύπρος να θωρακιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προς το θετικό είναι οι κινήσεις και κάποιοι πρώτοι σχεδιασμοί που γίνονται για αύξηση των αφίξεων από Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η προοπτική προσέλκυσης τουριστών από την Ασία, η οποία αποτελεί σημαντικό εταίρο άλλων μεσογειακών χωρών αλλά όχι της Κύπρου.

 
157
Thumbnail

Ο πολυκερματισμός του τηλεοπτικού  χάρτη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο δείχνει να καταλήγει σε ένα ανταγωνιστικό δίπολο με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό προϊόν όσον αφορά την αξία αλλά και το περιεχόμενο του.

ad1mobile

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής αγώνων και δη του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι «κράχτης» για αύξηση του πελατολογίου των ιδιωτικών τηλεοπτικών πλατφόρμων. Είναι το προϊόν που θα έχει την μερίδα του λέοντος στην προώθηση της όποιας τηλεοπτικής πλατφόρμας έχει το καλύτερο πακέτο προς πώληση στην αγορά.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ποιοι είναι οι παίχτες στα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου

Από την μια πλευρά βρίσκετε η Cyta με την τηλεοπτική της πλατφόρμα την Cytavision και η συμφωνία της με την ΚΟΠ tv και στην αντίπερα όχθη η cablenet και η primetel με την συμφωνία τους να παίρνει σάρκα και οστά από την αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα δίδυμο ανταγωνιστικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα προβολής του κυπριακού ποδοσφαίρου όσον αφορά και το τηλεοπτικό κοινό αλλά και τα έσοδα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

,

κξ

ad1mobile
,

Η συμφωνία μεταξύ cablenet και primetel

ad1mobile

Η συμφωνία μεταξύ της cablenet και primetel είναι αυτό που ονομάζουμε game changer .  Η Cyta είχε το μεγαλύτερο κομμάτι  στην πίτα των εν λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά δυναμικά μπήκαν στο παιχνίδι και οι ιδιωτικές τηλεοπτικές πλατφόρμες.  Χτύπησαν πρωτοκλασάτα ονόματα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου ρίχνοντας αρκετά εκατομμύρια στην αγορά. Κινήθηκαν πριν ακόμη τελειώσουν τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά των ομάδων και έκλεισαν συμφωνίες με αρκετές  από αυτές ή διατήρησαν τα υφιστάμενα συμβόλαια που είχαν.  Οι συμφωνίες και τα νέα συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα θα αρχίσουν να τρέχουν από το καλοκαίρι του 2019.

Αυτό όμως δεν ήταν το κομβικό σημείο για την σημαντική αλλαγή στο χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η συμφωνία των δύο ιδιωτικών πλατφόρμων για την πρόσβαση στο τηλεοπτικό πακέτο η μία της άλλης όσον αφορά το κυπριακό ποδόσφαιρο, ήταν το συμβάν που άλλαξε τα δρώμενα στο χάρτη της τηλεοπτική μετάδοσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Οι φίλοι του αθλητισμού θα μπορούν να απολαμβάνουν όλη την αγωνιστική δράση μέσα από 10 συνολικά αθλητικά κανάλια που θα προβάλλουν ζωντανά όλους τους αγώνες 7 ομάδων του Κυπριακού πρωταθλήματος, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και περισσότερους από 40 αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ εβδομαδιαίως, μέσα από τα κανάλια Cablenet Sports, PrimeΤel και NOVA Sports.

ad2mobile

Το σύνολο του αθλητικού περιεχομένου θα είναι διαθέσιμο παγκύπρια, από την τηλεοπτική πλατφόρμα τόσο της CABLENET όσο και της PRIMETEL, ενώ τα κορυφαία ντέρμπι και επιλεγμένοι αγώνες θα προσφέρονται και μέσω υπηρεσίας LiveStreaming στο διαδίκτυο.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την κοινή διαχείριση και προβολή του συνόλου του τηλεοπτικού προγράμματος που αφορά σε πακέτα δημόσιας προβολής για επιχειρήσεις, κάτω από μια ενιαία συνδρομή, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία εγγραφής και εγκατάστασης για όλους τους ενδιαφερόμενους.

,

ικ

ad1mobile
,

Ποιες οι κινήσεις της Cytavision

ad1mobile

Όλες οι εξελίξεις που έχουν πάρει επίσημη μορφή για το τηλεοπτικό σκηνικό από το 2019 και μετά, ουσιαστικά «αποδυναμώνουν» το πακέτο της Cytavision και της ΚΟΠ TV.  Η απάντηση της Cyta ήταν άμεση.  

Η ηγεσία της ΚΟΠ με στελέχη της Cyta, έδωσαν τα χέρια  για το πακέτο KOΠ ΤV. Έκλεισε το deal για συνεργασία των δυο πλευρών για την τριετία 2019-22. Συνεργασία που άρχισε από το 2016.
Στο «μπουκέτο» της KOΠ tV για την τριετία 2019-22 θα προστεθεί και ο Απόλλωνας. Θα συνεχίσει η ΑΕΛ να περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο πακέτο, όπως και μερικές άλλες ομάδες. 

Εννοείται ότι όσοι είναι συμβεβλημένοι με την ΚΟΠ tv, τα παιχνίδια τους θα προβάλλονται από τη Cytavision. 

Η Cyta ως ημικρατικός οργανισμός έχει κάποιες αγκυλώσεις η καλύτερα αρκετά εμπόδια να υπερβεί. Ο προϋπολογισμός της ελέγχεται από το κράτος και εγκρίνετε από την Βουλή και αυτό  από μόνο του καθιστά τις κινήσεις της λιγότερο ευέλικτες στον χώρο από τους ανταγωνιστές της.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ΚΟΠ tv ως τέταρτος παίχτης;

Ήταν ιδέα  και έγινε πράξη κατά την θητεία του αείμνηστου Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Η σκέψη πίσω από την ιδέα ήταν να έχουν  όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες τηλεοπτική σκέπη και οι αγώνες τους να μεταδίδονται τηλεοπτικά. Να εκλείψει δηλαδή το φαινόμενο κάποιοι αγώνες να μην μεταδίδονται καθόλου τηλεοπτικά.  Εξ ου και ο σχεδιασμός του κυπριακού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας έγινε πιο τηλεοπτικός. 

ad2mobile

Επίσης βασικό λόγος ήταν και το οικονομικό κομμάτι. Δηλαδή οι μικρές ομάδες  της πρώτης κατηγορίας καθώς και της δεύτερης να έχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την πίτα των τηλεοπτικών.

Η ιδέα αυτή υπήρχε ήδη και εφαρμόζετε και σε άλλες χώρες αν και η βάση της ήταν ο τρόπος λειτουργίας της Αγγλικής Ομοσπονδίας και πως διαμοιράζει τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Απώτερος στόχος ουσιαστικά ένας κοινός οργανισμός για όλες τις ομάδες και με κάποια κριτήρια να διαμοιράζει τα κέρδη.

,

κι

ad1mobile
,

Πως χωρίζεται ο χάρτης μέχρι στιγμής

ad1mobile

Από το καλοκαίρι του 2019, ο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Ερμής και η Πάφος θα προβάλλονται από τα κανάλια της Cablenet. Oμόνοια και ΑΕΚ Λάρνακας θα είναι στην Prime Tel.

Από τα κανάλια της Cytavision θα προβάλλονται οι αγώνες (των εγχώριων διοργανώσεων) έξι ομάδων από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2022. Οι ομάδες αυτές είναι ο Απόλλωνας, η ΑΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα, η ΕΝΠ, η Δόξα και η Αλκή Ορόκλινη. 

ad2mobile

Οι εν λόγω ομάδες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την ΚΟΠ/CFA.TV (που θα είναι στο «μπουκέτο» της Cytavision) για την τριετία 2019-22.

Και τα δύο μέρη του δίπολου διατυμπανίζουν ότι στόχος τους είναι η ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου κάτω από κοινή τηλεοπτική στέγη. Το τι θα φέρει ο χρόνος στο εγγύς μέλλον είναι ερώτημα; Το καλοκαίρι του 2019 είναι κοντά.

article 1