ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ισχυρή εξάρτηση από τη Βρετανία τρομάζει ενόψει Brexit

Οι επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα και σε επίπεδο εξαγωγών

Αναλύοντας τα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από τις πλέον σημαντικές αγορές για τον κυπριακό τουρισμό, προκύπτουν καλές και κακές ειδήσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η brief συνέλεξε και ανέλυσε στατιστικά δεδομένα σε βάθος 17 ετών, δηλαδή από το 2002 μέχρι το τέλος του 2018, που αφορούν στη βρετανική αγορά εντοπίζοντας κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την Κύπρο:

1.       Η Βρετανία παραμένει κύριος αιμοδότης της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

2.       Παρόλο που έχει μειωθεί το ποσοστό, παραμένει ισχυρός παίκτης για τον εγχώριο τουρισμό.

3.       Ο όγκος τουριστών ως απόλυτος αριθμός δημιουργεί ισχυρή σχέση εξάρτησης που προβληματίζει.

4.       Το ποσοστό των Βρετανών τουριστών έχει μειωθεί και μάλιστα σημαντικά. Για πολλά χρόνιας περίπου ένας στους δύο τουρίστες προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία. Πλέον, το συγκεκριμένο ποσοστό έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο.

Στο ακόλουθο γραφικό αποτυπώνονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα πιο πάνω συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία έχουν εξασφαλιστεί από τα τουριστικά δεδομένα που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου:

 

Παρόλο που μέχρι στιγμής και ενώ το Brexit φαίνεται να έχει παγώσει -με άγνωστη ακόμη και την οριστική κατάληξή του- τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια μείωση που να ανησυχεί, η Κύπρος είναι σοβαρά εκτεθειμένη στη βρετανική αγορά.

Στο ιδιαίτερα αρνητικό σενάριο του άτακτου Brexit, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η υποβάθμιση της στερλίνας, κάτι που θα περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δυνατότητα των Βρετανών στις συναλλαγές τους σε ευρώ. Εξυπακούεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, η οποία θα αναγκαστεί είτε να μειώσει τις προσφερόμενες τιμές προς τους Βρετανούς είτε να επωμιστεί μείωση στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό που μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα και σε επίπεδο εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου όσον αφορά το χαλλούμι.

 Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος βρετανικών αφίξεων θα επηρεάσει σειρά τουριστικών επιχειρήσεων και βεβαίως πρώτα και κύρια ξενοδοχεία ή τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν αποκλειστικές ή σχεδόν αποκλειστικές συνεργασίες με τη βρετανική αγορά.

Η μείωση του ποσοστού Βρετανών τουριστών σε σχέση με το σύνολο των αφίξεων, καθιστά την κατάσταση σαφώς πιο διαχειρίσιμη, ωστόσο οι απόλυτοι αριθμοί αφίξεων εκθέτουν την κυπριακή τουριστική βιομηχανία σε ανυπολόγιστες ζημιές εάν η ενδεχόμενη μείωση ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό.

Είναι παράλληλα σημαντικό να πραγματοποιηθούν πλάνα βάσει σεναρίων (άτακτο Brexit, συμφωνημένο ή και μη έξοδος της Βρετανίας, αλλά με πιθανή περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και μια περίοδο πέραν του ενός έτους μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο) προκειμένου η Κύπρος να θωρακιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προς το θετικό είναι οι κινήσεις και κάποιοι πρώτοι σχεδιασμοί που γίνονται για αύξηση των αφίξεων από Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η προοπτική προσέλκυσης τουριστών από την Ασία, η οποία αποτελεί σημαντικό εταίρο άλλων μεσογειακών χωρών αλλά όχι της Κύπρου.