ΑΝΑΛΥΣΗ: Η κυπριακή μπίρα «ξέχασε» την κρίση

Η άνοδος στην παραγωγή σε σχέση με μια δεκαετία προηγουμένως ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 13,7%

Με τον τουρισμό να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση στην κατανάλωση και ευρύτερα την οικονομική ανάκαμψη που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, μετά την περίοδο ύφεσης και Μνημονίου, επιμέρους αγορές φαίνεται να επωφελούνται από τα θετικά σημάδια που καταγράφονται στην οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η αγορά της μπίρας ή πιο ειδικά η εγχώρια παραγωγή μπίρας, η οποία φαίνεται να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως τα ηνία κρατούν εδώ και δεκαετίες οι δύο μεγάλες ζυθοβιομηχανίες της χώρας (αν και δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία), ωστόσο και το μοντέλο των μικρο-ζυθοποιείων έχει εφαρμοστεί και στη χώρα μας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εξαγωγές κυπριακής μπίρας περιορίζονται σε ποσοστό κάτω από το 3%, σε σύγκριση με το σύνολο της παραγωγής, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με δέκα χρόνια προηγουμένως το ποσοστό έχει διπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση ο τεράστιος ανταγωνισμός στην αγορά της μπίρας με παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα με πολλά είδη premium ή ειδικού τύπου μπίρας να διατίθενται στις αγορές, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο οι κυπριακές μπίρες να αποκτήσουν μεγάλη πρόσβαση σε άλλες χώρες. 

Άνοδος παραγωγής 13,7% σε μια δεκαετία 
Παρά τη μεσολάβηση της οικονομικής κρίσης, η κυπριακή παραγωγή μπίρας από τοπικές ζυθοβιομηχανίες αυξήθηκε τόσο το 2018 σε σχέση με το 2009, όσο και ευρύτερα τα τελευταία χρόνια. 

Η άνοδος στην παραγωγή σε σχέση με μια δεκαετία προηγουμένως ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 13,7%. Στο πιο κάτω διάγραμμα καταγράφονται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν στην ετήσια παραγωγής μπίρας από κυπριακές βιομηχανίες και τα νούμερα αφορούν λίτρα μπίρας. 

Λίγες αλλά με ανοδική πορεία οι εξαγωγές/ 50% άνοδος σε δέκα χρόνια 
Την ίδια ώρα μικρό παραμένει το ποσοστό στις εξαγωγές κυπριακής μπίρας, με το ποσοστό να περιορίζεται κάτω του 3% σε σχέση με το σύνολο της παραγωγής μπίρας από κυπριακές ζυθοβιομηχανίες. Παρόλα αυτά, συγκρίνοντας τα στοιχεία του 2018 με δέκα χρόνια προηγουμένως καταγράφεται άνοδος στις εξαγωγές μπίρας που ανέρχεται στο 50%. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι το 2009 οι εξαγωγές μπίρας διαμορφώθηκαν στα 503.995 λίτρα, ενώ το 2018 σε 1.102.767 λίτρα.

Αναλυτικά οι εξαγωγές κυπριακής μπίρας στον ακόλουθο πίνακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία.  

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται η συγκεντρωτική εικόνα της εγχώριας βιομηχανίας μπίρας, μέσω της οποίας αποτυπώνεται ο απόλυτα κυπριακός χαρακτήρας που έχει το προϊόν και το ιδιαίτερα μικρό ποσοστό που κατέχουν οι εξαγωγές μπίρας. 

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυξημένη κατά 12,2% η εσωτερική κατανάλωση μπίρας 
Παράλληλα, η κατανάλωση μπίρας στην Κύπρο, πάντα σε σχέση με το εγχώρια παραγόμενο προϊόν, καταγράφει άνοδο τα τελευταία χρόνια αν και σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι λίγο-πολύ σταθερή η πορεία που καταγράφει η παραγωγή μπίρας. 

Πάντως, φαίνεται ότι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης επηρέασαν την τοπική βιομηχανία μπίρας, όπως φαίνεται -θετικά- να επηρεάζει η καλή πορεία του τουρισμού και η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομίας, αφού τα τελευταία χρόνια η παραγωγή ανεβαίνει έστω και σε μικρό ποσοστό κάθε χρόνο. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief