ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πανδημία κτύπησε και τους μισθούς

Η περίοδος της πανδημίας κι αυτή που θα ακολουθήσει αποτελεί κομβικής σημασίας χρονική συγκυρία για απολαβές εργαζομένων

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Έστω και σε μικρό βαθμό, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι μισθοί έχουν επηρεαστεί από την πανδημία απόρροια των επιπτώσεων που ο κορωνοϊός επέφερε στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση. 

Βέβαια τα στοιχεία μετρούν το ύψος των απολαβών, άρα τα άτομα που έχασαν την εργασία τους ή αναγκάστηκαν να δουλέψουν έστω και κάποιους μήνες υπό άλλο καθεστώς δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω έρευνα. 

Η Brief εξασφάλισε στοιχεία δεκαετίας αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο του κάθε έτους, καταλήγοντας σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την αγορά εργασίας στην Κύπρο. 

Ως γενικό σχόλιο προκύπτει κάτι θετικό που άπτεται του γεγονότος ότι παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης αυξάνονται και οι απολαβές των εργαζομένων. Αυτή η εικόνα έχει αλυσιδωτές, θετικές επιπτώσεις στην οικονομία αφού οι εργαζόμενοι είναι σε καλύτερη θέση ως οικονομικές μονάδες, διότι είναι σε θέση να καταναλώνουν, να καλύπτουν τις προσωπικές και τις ανάγκες του νοικοκυριού τους ή να προβαίνουν σε αγορές όπως για σπίτι ή αυτοκίνητο, για διακοπές ή για κάποια επένδυση όπως ένα τεμάχιο γης. 

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η υστέρηση στις απολαβές καταγράφηκε φέτος μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περίοδος κατά την οποία εφαρμόστηκε το καθολικό lockdown για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης-μείωσης που θα σημειωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο το 2020, όταν δηλαδή θα μετρηθούν τα στοιχεία με την αγορά στη χώρα μας να έχει λειτουργήσει με αυξομειώσεις στην ένταση των μέτρων τόσο γενικά όσο και σε περιοχές όπως συνέβη σε Λεμεσό-Πάφο. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι μέσες μηνιαίες απολαβές κατά το τρίτο τρίμηνο κάθε έτους από το 2010 έως και το τρέχον έτος. Τα στοιχεία έχουν συλλεγεί από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου:  α

Η περίοδος της πανδημίας και αυτή που θα ακολουθήσει αποτελεί κομβικής σημασίας χρονική συγκυρία για τα εργασιακά γενικά και για τις απολαβές των εργαζομένων ειδικά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η συζήτηση που προ πανδημίας ξεκίνησε για εθνικό κατώτατο μισθό, η αύξηση της ανεργίας κατά τους τελευταίους μήνες, οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι επαφές των κομμάτων στα πλαίσια της υποβολής νέου προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, συνθέτουν το παζλ διαμόρφωσης του νέου σκηνικού στην εγχώρια αγορά εργασίας. 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1751