ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πανδημία πήρε τον τουρισμό 37 χρόνια πίσω

Οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο κατά τις τέσσερεις τελευταίες δεκαετίες / ΠΙΝΑΚΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Με αριθμούς που ομοιάζουν με αυτούς του 1983 ολοκληρώθηκε -από πλευράς αφίξεων- το 2020 για τη χώρα μας, σε ένα έτος που σημαδεύτηκε και καθορίστηκε σε τεράστιο βαθμό από την πανδημία και την επιρροή που είχε σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας. 

Οι όποιοι στόχοι τέθηκαν και επαναξιολογήθηκαν από το αρμόδιο Υφυπουργείο δεν επιτεύχθηκαν ποτέ, όχι απαραιτήτως διότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έκανε λανθασμένα τη δουλειά του στο επίπεδο της προβολής αλλά κυρίως λόγω του δεύτερου, πολύ ισχυρότερου, κύματος της πανδημίας το οποίο κτύπησε δυνατά ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η έρευνα της Brief στα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, χρειάστηκε να πάει αρκετά πίσω μέχρι να διαφανεί με ποια χρονιά μπορεί να γίνει σύγκριση των αφίξεων που καταγράφηκαν κατά το σύνολο του 2020, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 631,609 άτομα. Βεβαίως, με τα περιοριστικά μέτρα στις διακινήσεις, τα πρωτόκολλα για αποστάσεις και υγιεινή και το στρατηγικό κλείσιμο για το 2020 που επέλεξαν κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να ήταν και πολύ καλύτερα. 

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες αναλύσεις, επί του θέματος αφίξεων, που λένε πως τα αεροδρόμια θα έπρεπε να λειτουργούν αποκλειστικά για χρήση από τους μόνιμα διαμένοντες στη χώρα και για τη διενέργεια αναγκαίων ταξιδίων για εργασία, φοίτησε ή για λόγους υγείας. 

Η εν λόγω ανάλυση στην ουσία υπαγόρευε πως η χώρα θα μπορούσε να διατηρηθεί σε επίπεδο μηδενικών ή λιγοστών κρουσμάτων, η οικονομική δραστηριότητα να συνεχιζόταν κανονικά και η οικονομική στήριξη να επικεντρωνόταν ουσιαστικά στην τουριστική βιομηχανία. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος ακολούθησε διαφορετικό πλάνο και φιλοδοξούσε να προωθήσει στο εξωτερικό το «προϊόν» του ασφαλούς προορισμού, κάτι που δεν απέδωσε. Δεν απέδωσε διότι αφενός δεν αποδείχθηκε όντως ως ο πλέον ασφαλής προορισμός, αλλά κυρίως γιατί από την πανδημία επηρεάστηκαν σημαντικά και οι χώρες που αποτελούν τους κύριους αιμοδότες του κυπριακού τουρισμού, που δεν είναι άλλες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο κατά τις τέσσερεις τελευταίες δεκαετίες, που αποτελούν και την περίοδο της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας: α

Ο στόχος του 2021 
Βεβαίως, ο κύριος στόχος για την τουριστική κίνηση το 2021 σε σχέση με την Κύπρο είναι να αποκαταστήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις απώλειες αφίξεων που καταγράφηκαν το 2020. 

Ο στόχος βέβαια είναι δύσκολος, απαιτεί σημαντικές και δαπανηρές προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί και παράλληλα δεν περνούν όλα από το χέρι των δικών μας ενέργειων. Αυτό γιατί η αποκλιμάκωση της πανδημίας και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο αυτό θα γίνει πραγματικότητα σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός, συνθέτουν ένα εξόχως δύσκολο περιβάλλον για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο για το 2021. 

Η Κύπρος άμεσα και με συγκεκριμένους στόχους μπορεί να επιδιώξει να επανέλθει στις παραδοσιακές αγορές, σε οποίες για χρόνια απευθύνεται για εξασφάλιση της κύριας ροής αφίξεων. Ωστόσο, φέτος που τα δεδομένα είναι σαφώς διαφοροποιημένα ίσως έφτασε ο καιρός η χώρας και δη το αρμόδιο Υφυπουργείο να εξετάσει ουσιαστικά τους στόχους προσέλκυσης υψηλότερης οικονομικής κλίμακας τουρίστες, κάτι που θα περιορίσει την ανάγκη για μαζικές αφίξεις χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας τουριστών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παράλληλα, τα εναλλακτικά είδη τουρισμού μπορούν να συνδυάσουν το πιο πάνω στοιχείο με την προώθηση του θρησκευτικού, αθλητικού ή περιηγητικού τουρισμού στην Κύπρο. Μάλιστα πρόσφατα, το Υφυπουργείο προώθησε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα διέπει τη λειτουργεία της νέας τάσης τουρισμού πολυτελείας σε κάμπινγκ, γνωστής διεθνώς με τον όρο glamping

Τέτοιες ενέργειες θα βοηθήσουν τη χώρα να απαγκιστρωθεί από το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» και θα δώσουν επιπλέον επιλογές σε ταξιδιώτες που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την Κύπρο. 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1765