ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πορεία της κυπριακής οικονομίας στην πανδημία

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF


Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα παρακολουθούμε τα επεισόδια του πανδημικού θρίλερ να εκτυλίσσονται χωρίς να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, ούτε για την πανδημία την ίδια ούτε βεβαίως για σημαντικούς τομείς που επηρεάζονται από αυτήν όπως η οικονομία. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως πέραν από τις εκτιμήσεις που δεν μπορούν να είναι ασφαλής, ολόκληρη η ανθρωπότητα φαίνεται να βρίσκει ένα νέο modus operandi στη βάση των περιορισμών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων σχεδόν σε κάθε έκφανση οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, νέες εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες έχουν εφαρμοστεί κατά την περίοδο της πανδημίας, ωθώντας την αγορά σε νέες τάσεις αι επιλογές (από την τεχνολογία μέχρι τα προϊόντα υγιεινής και προστασίας και από τις λύσεις για τηλεργασία μέχρι τη βελτίωση τυ σπιτιού). 

Το σημαντικό είναι πως η κυπριακή οικονομία απέδειξε το 2020 να εχει κάποιες αντοχές, παρά την τεράστια μείωση στον τουρισμό, την εστίαση ή τις μεταφορές και παρόλο που πριν το τέλος του έτους τερματίστηκε το Κυπριακό Επενδυτικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα η μείωση στο ΑΕΠ ήταν μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι που άφησε θετικά μηνύματα για το 2021, αν και το επόμενο έτος συνοδεύτηκε ξανά από μέτρα στη βάση του lockdown αλλά με σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με το πρώτο, ιδιαίτερα αυστηρό lockdown του 2020. 

Αυτό αποτυπώνεται αι στη μεγάλη διαφορά που προκύπτει στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και του 2021. Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνεται πολύ ξεκάθαρα η συγκεκριμένη διαφορά: 

Παράλληλα, σε μια άλλη -ίσως πιο σημαντική προσέγγιση- για την οικονομία, τα στοιχεία που αφορούν στη μεταβολή του ΑΕΠ ανά τρίμηνο αλλά σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία μετά το πρώτο lockdown εισήλθε σε πορεία ανάκαμψης από την οποία δεν παρεξέκλινε μέχρι σήμερα. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζεται η πορεία του ΑΕΠ στη βάση της ποσοστιαίας μεταβολής κάθε τριμήνου σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο:

Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι το 2021 θα κλείσει με θετικό πρόσημο, αν και απομένει να δούμε πώς και πόσο η πανδημία θα επηρεάσει την οικονομία κατά το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, εάν η πορεία αποκλιμάκωσης της κρίσης θα συνεχιστεί ή κάτι καινούργιο θα φέρει στον κόσμο και κατά πόσον οι κυπριακές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

Συντακτική Ομάδα Brief