ΑΝΑΛΥΣΗ: Η σχέση εξάρτησης της οικονομίας με τα ταξίδια

Ρεκόρ στην επιβατική κίνηση κατοίκων Κύπρου το 2019

Ρεκόρ στην επιβατική κίνηση κατοίκων Κύπρου με αφετηρία τη χώρα μας προς κάποιον προορισμό στο εξωτερικό σημειώθηκε το 2019, με ταξίδια να ανέρχονται σε συνολικά 1,578,292. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα ταξίδια από την Κύπρο προς άλλη χώρα, ενώ το περασμένο έτος αποτέλεσε το τέταρτο διαδοχικό με αυξητική τάση σε σχέση με το προηγούμενο.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η Brief έχοντας συλλέξει και επεξεργαστεί από τη Στατιστική Υπηρεσία στοιχεία δεκαετίας, καταγράφει τη σχέση εξάρτησης που προκύπτει μεταξύ της οικονομικής πορείας της Κύπρου και των ταξιδιών προς το εξωτερικό, τα οποία χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Για αναψυχή
  • Για επαγγελματικό λόγο
  • Για σπουδές

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς το εξωτερικό από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2019. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιών αφορούν σκοπούς αναψυχής, οπότε η συγκεκριμένη τάση και η καμπύλη που προκύπτει δείχνουν ξεκάθαρα τη σχέση της οικονομίας με τη διάθεση και κυρίως την υλοποίηση ταξιδιών από αυτούς που επιλέγουν να ταξιδέψουν.

taxidia

«Απογείωση» προς Ελλάδα

Παρόλο που το 2019 έκλεισε με μείωση των ταξιδιών προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2018, το οποίο αποτελεί και χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια προς τη χώρα, τα ταξίδια για Ελλάδα παραμένουν η κορυφαία επιλογή των ταξιδιωτών με αφετηρία την Κύπρο. Μάλιστα, από το 2016 μέχρι και το 2019 τα ταξίδια προς την Ελλάδα παραμένουν σε αριθμό περισσότερα από το μισό εκατομμύριο, την ίδια ώρα που χονδρικά αποτελούν το ένα τρίτο από το σύνολο των ταξιδιών από την Κύπρο προς το εξωτερικό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον πιο κάτω πίνακα τα ταξίδια από την Κύπρο προς την Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2019.

taxidia

Την ίδια ώρα και παρά την αυξητική τάση που καταγράφεται στην ταξιδιωτική κίνηση από τα αεροδρόμια της Κύπρου, παράγοντες όπως το αυξημένο κόστος αεροπορικών εισιτηρίων και η περιορισμένη συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες μέσω απευθείας πτήσεων αποτελούν παράγοντες που συγκρατούν τα ταξίδια προς το εξωτερικό. Εάν επιλυθούν έστω και μερικώς τα δύο βασικά προβλήματα τότε οι κάτοικοι Κύπρου θα μπορούν πολύ πιο εύκολα, τακτικά και με χαμηλότερο κόστος να επισκέπτονται άλλες χώρες για αναψυχή ή επαγγελματικούς λόγους. Ο σκοπός των σπουδών μένει εκτός αφού η παραμονή σε μια χώρα για αυτόν τον χρόνο είναι μακρά και τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία κάποιος δεν θα φοιτά γνωστά από μήνες προηγουμένως, οπότε υάρχιε η δυνατότητα καλού προγραμματισμού με χαμηλό κόστος.

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1751